« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-14 11:02:41
Temat: [MM] ciasto z jabłkamiWitam i pozdrawiam wszystkich montich.
Podaje przepis na ciasto,bez tluszczu , z maka z pelnego
przemialu,zytnia/wybacz em,nie moge bez ciasta choc czasem,choc w
niedziele,wiec wymyslilam je.../
Ciasto z jabłkami -Monti
Składniki:
. 3 średnie jabłka
. 3 jajka
. 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
. ? szklanki fruktozy
. ? łyżeczki proszku do pieczenia
. ? łyżeczki sody oczyszczonej
. ? łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce
cukru, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąki
i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatnie
łyżką. Całość przełożyć do blaszki / keksówki / ,najlepiej
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,
piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy
upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
I gotowe.
Dla tych którzy liczą kalorie : całe ciasto ma 1859 kcal./około/
Dla tych, którzy liczą zawartość W,B,T całe ciasto zawiera 361,4 g
węglowodanów,34,48 g białka, 26,14 g tłuszczu.
Opcjonalnie można dodać ? szklanki posiekanych orzechów, co oczywiście
zwiększy wartości podane powyżej, można też dodać suszone, pokrojone morele,
figi. Wersja podstawowa jest smaczna i według mnie nic nie trzeba dodawać.
Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-10-14 12:59:40
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aoe9hr$2dd$1@news.gazeta.pl...
> Witam i pozdrawiam wszystkich montich.
> Podaje przepis na ciasto,bez tluszczu , z maka z pelnego
> przemialu,zytnia/wybacz em,nie moge bez ciasta choc czasem,choc w
> niedziele,wiec wymyslilam je.../
> Ciasto z jabłkami -Monti
> Składniki:
> . 3 średnie jabłka
> . 3 jajka
> . 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
> . ? szklanki fruktozy
> . ? łyżeczki proszku do pieczenia
> . ? łyżeczki sody oczyszczonej
> . ? łyżeczki cynamonu
> Wykonanie:
> Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
> Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce
> cukru, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce
mąki
> i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając
delikatnie
> łyżką. Całość przełożyć do blaszki / keksówki /
,najlepiej
> wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,
> piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy
> upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
> I gotowe.
> Dla tych którzy liczą kalorie : całe ciasto ma 1859 kcal./około/
> Dla tych, którzy liczą zawartość W,B,T całe ciasto zawiera 361,4 g
> węglowodanów,34,48 g białka, 26,14 g tłuszczu.
> Opcjonalnie można dodać ? szklanki posiekanych orzechów, co oczywiście
> zwiększy wartości podane powyżej, można też dodać suszone, pokrojone
morele,
> figi. Wersja podstawowa jest smaczna i według mnie nic nie trzeba dodawać.
> Hafsa
>
Prosze o wybaczenie,przepis napisalam w wordzie i skopiowalam a tu
niespodzianka,zamiast znakow zapytania w ilosci ma byc 1/2.przepraszam
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-10-14 14:15:17
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aoeesr$hbj$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:aoe9hr$2dd$1@news.gazeta.pl...
> > Witam i pozdrawiam wszystkich montich.
> > Podaje przepis na ciasto,bez tluszczu , z maka z pelnego
> > przemialu,zytnia/wybacz em,nie moge bez ciasta choc czasem,choc w
> > niedziele,wiec wymyslilam je.../
> > Ciasto z jabłkami -Monti
> > Składniki:
> > . 3 średnie jabłka
> > . 3 jajka
> > . 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
> > . ? szklanki fruktozy
> > . ? łyżeczki proszku do pieczenia
> > . ? łyżeczki sody oczyszczonej
> > . ? łyżeczki cynamonu
> > Wykonanie:
> > Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
> > Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce
> > cukru, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce
> mąki
> > i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając
> delikatnie
> > łyżką. Całość przełożyć do blaszki / keksówki /
> ,najlepiej
> > wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego
piekarnika,
> > piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy
> > upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
> > I gotowe.
> > Dla tych którzy liczą kalorie : całe ciasto ma 1859 kcal./około/
> > Dla tych, którzy liczą zawartość W,B,T całe ciasto zawiera 361,4 g
> > węglowodanów,34,48 g białka, 26,14 g tłuszczu.
> > Opcjonalnie można dodać ? szklanki posiekanych orzechów, co oczywiście
> > zwiększy wartości podane powyżej, można też dodać suszone, pokrojone
> morele,
> > figi. Wersja podstawowa jest smaczna i według mnie nic nie trzeba
dodawać.
> > Hafsa
> >
> Prosze o wybaczenie,przepis napisalam w wordzie i skopiowalam a tu
> niespodzianka,zamiast znakow zapytania w ilosci ma byc 1/2.przepraszam
No wreszcie.
Strasznie długo kazałaś czekać na ten przepis.
Tam w przepisie to miało być pewnie "dodawać po łyżeczce fruktozę" a "cukru"
zostało tak ze starych zapasów ?
Jak zdążę, to dziś wypróbuję
Pozdrawiam
JAnuszeq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-10-14 14:45:06
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
Użytkownik "Januszeq" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aoejhq$mre$1@foka.acn.pl...
>
> No wreszcie.
> Strasznie długo kazałaś czekać na ten przepis.
> Tam w przepisie to miało być pewnie "dodawać po łyżeczce fruktozę" a
"cukru"
> zostało tak ze starych zapasów ?
> Jak zdążę, to dziś wypróbuję
>
> Pozdrawiam
> JAnuszeq
Fruktoza to tez cukier,choc naprawde piszac ten przepis wczoraj
,przejezyczylam sie.zanim cos opublikuje,musze przetestowac.Z maki ciemnej
inaczej sie piecze,ciasto jest bardziej geste,pierwszy raz po prostu
rozsypywalo m sie,dlatego ulepszylam skladniki.Moje wyszlo ok.Jeszcze troche
zostalo....Choc mocno musialam pracowac nad wola,by nie zezrec calego.Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-10-16 06:34:19
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
> Fruktoza to tez cukier,choc naprawde piszac ten przepis wczoraj
> ,przejezyczylam sie.zanim cos opublikuje,musze przetestowac.Z maki ciemnej
> inaczej sie piecze,ciasto jest bardziej geste,pierwszy raz po prostu
> rozsypywalo m sie,dlatego ulepszylam skladniki.Moje wyszlo ok.Jeszcze
troche
> zostalo....Choc mocno musialam pracowac nad wola,by nie zezrec
calego.Hafsa
>
Ale to cudo to pewnie mozna wyprobowac dopiero w fazie II? Ja jestem na
poczatku I wiec raczej czeka mnie asceza.
Pozdrawiam
Octavija
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-10-16 06:35:45
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami - pycha
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:aoe9hr$2dd$1@news.gazeta.pl...
> Witam i pozdrawiam wszystkich montich.
> Podaje przepis na ciasto,bez tluszczu , z maka z pelnego
> przemialu,zytnia/wybacz em,nie moge bez ciasta choc czasem,choc w
> niedziele,wiec wymyslilam je.../
> Ciasto z jabłkami -Monti
> Składniki:
> . 3 średnie jabłka
> . 3 jajka
> . 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
> . ? szklanki fruktozy
> . ? łyżeczki proszku do pieczenia
> . ? łyżeczki sody oczyszczonej
> . ? łyżeczki cynamonu
> Wykonanie:
> Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cm
> Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce
> cukru, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce
mąki
> i cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając
delikatnie
> łyżką. Całość przełożyć do blaszki / keksówki /
,najlepiej
> wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,
> piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy
> upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
> I gotowe.
> Dla tych którzy liczą kalorie : całe ciasto ma 1859 kcal./około/
> Dla tych, którzy liczą zawartość W,B,T całe ciasto zawiera 361,4 g
> węglowodanów,34,48 g białka, 26,14 g tłuszczu.
> Opcjonalnie można dodać ? szklanki posiekanych orzechów, co oczywiście
> zwiększy wartości podane powyżej, można też dodać suszone, pokrojone
morele,
> figi. Wersja podstawowa jest smaczna i według mnie nic nie trzeba dodawać.
> Hafsa
Ciasto super. Moja Pani zrobiła je, że palce lizać. Dzisiaj rano dorwaliśmy
się z dziećmi przed wyjściem do szkoły i przedszkola. Niewiele już zostało.
Polecam wszystkim
JAnuszeq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-10-16 07:15:11
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami - pycha
Użytkownik "Januszeq" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aoj1c3$iha$1@foka.acn.pl...
> Ciasto super. Moja Pani zrobiła je, że palce lizać. Dzisiaj rano
dorwaliśmy
> się z dziećmi przed wyjściem do szkoły i przedszkola. Niewiele już
zostało.
>
> Polecam wszystkim
> JAnuszeq
Dzieki Januszqu za degustacje,mozna zrobic z podwojnej ilosci,bedzie
wiecej,ale ja uwazam,ze jak jest malo,to lepiej smakuje.Teraz bede myslec
nad jakims sernikiem.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-10-16 17:12:01
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkamito ja tez cos zapodam :)
Kiedy moje starsze dzecko mialo 2- 3 latka mialo "straszna" alergie.
Zrobilam jej badania, ktore kosztowaly 2,5 pensje meza, potem dowiedzialm
sie ze te badania niektorzy lekarze poddaja w watpliwosc.
Ale skoro zrobilam to postanowilam sie trzymac wynikow.
I tak: uczulona byla prawie na wszystko.
Najmniej na: ziemniaki, make zytnia, drozdze, pomarancze, jajka, owies,
pietruszke.
najbardziej na marchewke, piwo, jablka, herbate....
No i co dawac takiemu dziecku do jedzenia?
Przez rok nie wychodzilam z kuchni. Pieklam chleb, robilam maslo, szynke,
wyiskalam sok z pomaranczy ... robilam co moglam.
Dziecku przeszlo po roku scislej diety. Noabene po 6 latach okazalo sie ze
przyczyna nie byla alergia ale uchylek meckela (smeje sie ze w naszej
rodzinie dziedziczny bo ja tez mialam usuniety) ale to juz inna bajka :)
ale wracajac do rzeczy
chlebek:
rozdrabnialam platki owsiane, dodawalam jajko i drozdze a wlasciwie zaczyn
(chodzilam do piekarni a oni zostawiali mi zawsze zaczyn TYLKO z maki
zytniej), do tego dodawalam make zytnia (tez z tej piekarni) robilam takie
male placuszki i pieklam
wtedy wszystkim nam smakowaly
nie wiem jak z drozdzami na MM bo nie moge znalezc IG
pieklam jej tez placuszek
szklanka miodu (wiem IG 90)
szklanka cukru (moze fruktoza)
2 jaja
2 lyzki mleka
1 lyzka masla (to nie jest duzo)
4 szklanki maki zytniej
2 lyzeczki sody lub 1 luzeczka proszku (ja dawalam sode bo na proszek tez
byla uczulona)
powidla sliwkowe (wlasnej roboty bez cukru)
Make wymieszac z soda, wlac ostudzony miod rozpuszczony z fruktoza, dodac
jaja i zagniesc ciasto, dobrze wyrobic
polowe ciasta cienko rozwalkowac i ulozyc na natluszczonej blasze,
posmarowac powidlami, przykryc druga polowa i lekko przygniesc.
Na wierzchu posmarowac mlekiem i udekorowac np. orzechami (ja nie
smarowalam, bo mleko tez bylo wykluczone) Upiec :)
Taki placek zrobilam tez jako tort urodzinowy. Wszyscy sie zachwycal, ze
taki oryginalny i smaczny.
Od tamtego czasu nigdy go nie pieklam. Nie chce wracac do tych czasow nawet
myslami. Kasia bardzo cierpiala....
Moze wymyslicie cos co mogloby zastapic ten miod i wyprobowac ten przepis.
Naprawde polecam. W oryginale jest maka pszenna, ja robilam z zytniej i
wychodzil wysmienity :)
pozdrawiam
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-10-17 07:12:57
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:aok6cg$ldj$1@news.tpi.pl...
> to ja tez cos zapodam :)
>
> Kiedy moje starsze dzecko mialo 2- 3 latka mialo "straszna" alergie.
> Zrobilam jej badania, ktore kosztowaly 2,5 pensje meza, potem dowiedzialm
> sie ze te badania niektorzy lekarze poddaja w watpliwosc.
> Ale skoro zrobilam to postanowilam sie trzymac wynikow.
> I tak: uczulona byla prawie na wszystko.
> Najmniej na: ziemniaki, make zytnia, drozdze, pomarancze, jajka, owies,
> pietruszke.
> najbardziej na marchewke, piwo, jablka, herbate....
> No i co dawac takiemu dziecku do jedzenia?
> Przez rok nie wychodzilam z kuchni. Pieklam chleb, robilam maslo, szynke,
> wyiskalam sok z pomaranczy ... robilam co moglam.
> Dziecku przeszlo po roku scislej diety. Noabene po 6 latach okazalo sie ze
> przyczyna nie byla alergia ale uchylek meckela (smeje sie ze w naszej
> rodzinie dziedziczny bo ja tez mialam usuniety) ale to juz inna bajka :)
>
> ale wracajac do rzeczy
>
> chlebek:
>
> rozdrabnialam platki owsiane, dodawalam jajko i drozdze a wlasciwie zaczyn
> (chodzilam do piekarni a oni zostawiali mi zawsze zaczyn TYLKO z maki
> zytniej), do tego dodawalam make zytnia (tez z tej piekarni) robilam takie
> male placuszki i pieklam
> wtedy wszystkim nam smakowaly
>
> nie wiem jak z drozdzami na MM bo nie moge znalezc IG
>
> pieklam jej tez placuszek
>
> szklanka miodu (wiem IG 90)
> szklanka cukru (moze fruktoza)
> 2 jaja
> 2 lyzki mleka
> 1 lyzka masla (to nie jest duzo)
> 4 szklanki maki zytniej
> 2 lyzeczki sody lub 1 luzeczka proszku (ja dawalam sode bo na proszek tez
> byla uczulona)
> powidla sliwkowe (wlasnej roboty bez cukru)
>
> Make wymieszac z soda, wlac ostudzony miod rozpuszczony z fruktoza, dodac
> jaja i zagniesc ciasto, dobrze wyrobic
> polowe ciasta cienko rozwalkowac i ulozyc na natluszczonej blasze,
> posmarowac powidlami, przykryc druga polowa i lekko przygniesc.
> Na wierzchu posmarowac mlekiem i udekorowac np. orzechami (ja nie
> smarowalam, bo mleko tez bylo wykluczone) Upiec :)
>
> Taki placek zrobilam tez jako tort urodzinowy. Wszyscy sie zachwycal, ze
> taki oryginalny i smaczny.
> Od tamtego czasu nigdy go nie pieklam. Nie chce wracac do tych czasow
nawet
> myslami. Kasia bardzo cierpiala....
>
> Moze wymyslicie cos co mogloby zastapic ten miod i wyprobowac ten przepis.
> Naprawde polecam. W oryginale jest maka pszenna, ja robilam z zytniej i
> wychodzil wysmienity :)
>
> pozdrawiam
>
> Saman_tha
>
Witaj,pierwszy przepis bylby ok,gdyby ta maka zytnia byla z pelnego
przemialu.
Natomaist drugi.....
tu jest polaczenie bialka,wegli i tluszczu.Maka powinna byc
pelnoziarnista.Ja dlatego mam taka trudnosc w znalezieniu przepisu,by nie
polaczyc tych skladnikow razem.Tak mysle.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-10-17 08:30:58
Temat: Re: [MM] ciasto z jabłkami> Witaj,pierwszy przepis bylby ok,gdyby ta maka zytnia byla z pelnego
> przemialu.
no oczywisice ze z pelnego przemialu. Tylko taka Monti poleca :)
> Natomaist drugi.....
> tu jest polaczenie bialka,wegli i tluszczu.Maka powinna byc
> pelnoziarnista.Ja dlatego mam taka trudnosc w znalezieniu przepisu,by nie
> polaczyc tych skladnikow razem.Tak mysle.Pozdrawiam Hafsa
tzn?
tluszcz (1 lyzka masla) jest do posmarowania blachy
mozna przeciez polozyc papier i nie smarowac.
wiecej tluszczu nie ma
powidla sliwkowe domowej roboty robi sie tak, ze wysmaza sie sliwki bez
cukru
a jesli chodzi o miod to napisalam : moze czyms by go zastapic?
hmmm
moze ja czegos nie rozumiem?
--
Saman_tha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |