| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-02-27 11:39:22
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Dnia Sun, 26 Feb 2006 07:16:21 +0100, Jacek Ostaszewski napisał(a):
> Pytanie: czym się róśni glutaminian sztuczny (
Ja się uczyłem chemii na poziomie szkoły średniej, ale dowiedziałem się że
Związki które mają identyczny sumaryczny wzór chemiczny mogą się od siebie
znacznie różnić. Wiązania chemiczne są dość skomplikowane i mogą być
tworzone na różnych poziomach energetycznych atomów.
Poza tym każda substancja ma zawsze jakieś zanieczyszczenia, czyli związki
chemiczne występujące w śladowej ilości. Te śladowe domieszki nie są także
bez znaczenia dla zdrowia i smaku, a będą odróżniać produkty naturalne od
wytworzonych sztucznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-02-27 11:56:12
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Użytkownik "*ZBIG*" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fkmbr8trymgn$.1men1zjjdzohv$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 26 Feb 2006 07:16:21 +0100, Jacek Ostaszewski napisał(a):
>
>> Pytanie: czym się róśni glutaminian sztuczny (
>
> Ja się uczyłem chemii na poziomie szkoły średniej, ale dowiedziałem się że
> Związki które mają identyczny sumaryczny wzór chemiczny mogą się od siebie
> znacznie różnić. Wiązania chemiczne są dość skomplikowane i mogą być
> tworzone na różnych poziomach energetycznych atomów.
Wzór sumaryczny to głupota, dla małych dzieci. Nalezy zwrócić uwagę na wzór
strukturalny. Do tego: wiele związków jest asymetrycznych. W syntezie
chemicznej wystepują obie formy, w miare w równych proporcjach. W
organizamach żywych - często tylko jedna z nich.
Czy stanowi to róznice dla organizmu? W wytwarzaniu tak. A w
wykorzystywaniu? Żadnych wyników badań na ten temat nie widziałem. Ani na
TAK, ani na NIE.
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-02-27 12:01:04
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Jerzy Nowak wrote:
>> O glutaminianie pisało/czytało się tu, kiedy jeszcze nie widziałem o
>> piątym smaku. Teraz wiem. Pytanie: czym się róśni glutaminian sztuczny
>> ( z budek, zupek, pojemniczków) od glutaminianu naturalnego? Czy sól
>> sztuczna jest inna od naturlanej? [...]
>
> Odpowiedź może być jedna, to tak jak H2O i woda.
Tylko, że różnice między wodą ze źródła a z warszwskiego kranu też
istnieją. Moja alergia widzi jakieś różnice między zupą z lubczykiem,
a zupą z kostką rosołową.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-02-27 12:05:55
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:4402ea02$1@news.home.net.pl...
> Jerzy Nowak wrote:
>
>>> O glutaminianie pisało/czytało się tu, kiedy jeszcze nie widziałem o
>>> piątym smaku. Teraz wiem. Pytanie: czym się róśni glutaminian sztuczny
>>> ( z budek, zupek, pojemniczków) od glutaminianu naturalnego? Czy sól
>>> sztuczna jest inna od naturlanej? [...]
>>
>> Odpowiedź może być jedna, to tak jak H2O i woda.
>
> Tylko, że różnice między wodą ze źródła a z warszwskiego kranu też
> istnieją. Moja alergia widzi jakieś różnice między zupą z lubczykiem,
> a zupą z kostką rosołową.
Bo jest spora róznica w składzie pomiędzy lubczykiem a kostką rosołową.
OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-02-27 12:11:55
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dtups5$rdc$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:4402ea02$1@news.home.net.pl...
> > Jerzy Nowak wrote:
> >
> >>> O glutaminianie pisało/czytało się tu, kiedy jeszcze nie widziałem o
> >>> piątym smaku. Teraz wiem. Pytanie: czym się róśni glutaminian sztuczny
> >>> ( z budek, zupek, pojemniczków) od glutaminianu naturalnego? Czy sól
> >>> sztuczna jest inna od naturlanej? [...]
> >>
> >> Odpowiedź może być jedna, to tak jak H2O i woda.
> >
> > Tylko, że różnice między wodą ze źródła a z warszwskiego kranu też
> > istnieją. Moja alergia widzi jakieś różnice między zupą z lubczykiem,
> > a zupą z kostką rosołową.
>
> Bo jest spora róznica w składzie pomiędzy lubczykiem a kostką rosołową.
>
> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
?
A jak to się robi?
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-02-27 12:15:22
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)in article dtuq7r$lbu$...@a...news.tpi.pl, flower at f...@w...pl
wrote on 27/02/2006 13:11:
>> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
>> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
>
> ?
> A jak to się robi?
Przypomina mi się historia, którą usłyszałam w podstawówce na wycieczce
szkolnej na Zamku Królewskim w Warszawie - że bodajże królowi Poniatowskiemu
na śniadanie podawano zawsze filiżaneczkę bulionu, który był skondensowanym
wywarem osiągniętym po dobie gotowania jakichś olbrzymich ilości mięsa.
Teraz by mu można kostkę rozpuścić :-) Ale pewnie takie domowe kostki się
jakoś tak robi?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-02-27 12:23:54
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
> Czy stanowi to róznice dla organizmu? W wytwarzaniu tak. A w
> wykorzystywaniu? Żadnych wyników badań na ten temat nie widziałem. Ani na
> TAK, ani na NIE.
afera z Talidomidem (lek uspakajajacy zalecany ciezarnym od. 1957)
skonczyl sie afera w postaci znieksztalcen plodow u matek go
uzywajacych (wycofany w 1961). Podobno sprawa polegala na
tym ze ktoras postac (lewa albo prawa) zwiazku byla OK, a przeciwna
mocno szkodliwa (w tym co sprzedawali bylo w miare po rowno -- zwiazek w
sensie skladu
byl jednolity)?
moze fachowcy chemicy (farmaceuci) dokladniej
to przedstawia (pamietaja)
fruktoza C6H12O6 (lewa)
glukoza C6H12O6 (prawa)
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-02-27 12:30:40
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Wlodzimierz Macewicz wrote:
>> Czy stanowi to róznice dla organizmu? W wytwarzaniu tak. A w
>> wykorzystywaniu? Żadnych wyników badań na ten temat nie widziałem. Ani na
>> TAK, ani na NIE.
>
>
> afera z Talidomidem (lek uspakajajacy zalecany ciezarnym od. 1957)
> skonczyl sie afera w postaci znieksztalcen plodow u matek go
> uzywajacych (wycofany w 1961). Podobno sprawa polegala na
> tym ze ktoras postac (lewa albo prawa) zwiazku byla OK, a przeciwna
> mocno szkodliwa (w tym co sprzedawali bylo w miare po rowno -- zwiazek w
> sensie skladu
> byl jednolity)?
> moze fachowcy chemicy (farmaceuci) dokladniej
> to przedstawia (pamietaja)
dokładnie rzecz biorąc Talidomid nie został wycofany. Wbrew pozorom ma
się dobrze, bo jest lekarstwem na trąd. Nie jest jednak używany jako
środek uspokajający i nie wolno go używać w czasie ciąży.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-02-27 13:46:37
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Dominik Jan Domin wrote:
(...)
> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
Nie mam po co. W końcu ugotowanie rosołu "bazowego" z lubczykiem
nie jest jakąś straszną pracą :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-02-27 14:48:48
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:440302be$1@news.home.net.pl...
> Dominik Jan Domin wrote:
> (...)
>> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
>> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
>
> Nie mam po co. W końcu ugotowanie rosołu "bazowego" z lubczykiem
> nie jest jakąś straszną pracą :)
Czasem przydatne, np. w teren sobie zabrać.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |