Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Majonez M. Gessler - przypominam

Grupy

Szukaj w grupach

 

Majonez M. Gessler - przypominam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-29 13:32:34

Temat: Majonez M. Gessler - przypominam
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do wątku o czeskich rewelacjach, gdzie pojawiły się pytania o
domowy majonez, myślę, że warto przypomnieć przepis na świetny majonez
Marty Gessler, który niejednokrotnie tu chwalono.

Cytuję:

"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek:
trzeba miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw -
nazwijmy ja, dla uproszczenia, krajarka. /[chodzi o blender - przyp.
Ani]/ Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne tez jest naczynie
troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym od kolka, w
ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki po konfiturach.

2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature
pokojowa).Wkladamy krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy
mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min.
Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna sie formowac, tzn. idzie ku gorze,
delikatnie podnosimy krajarke do polowy naczynia i z powrotem rownie
delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, az cale naczynie
wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w
podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem. Marta Gessler"

Polecam i życzę smacznego.

PS. Ja dodaję sok z jednej tylko cytryny - w zupełności wystarcza.
--
Ania

"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"

http://www.aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pizza
Co się da wcześniej zrobić na Święta?
Co wysłać na Syberię?
kielbasa - flak, folia...?
Kolor śledzia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »