| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-11-29 13:32:34
Temat: Majonez M. Gessler - przypominamNawiązując do wątku o czeskich rewelacjach, gdzie pojawiły się pytania o
domowy majonez, myślę, że warto przypomnieć przepis na świetny majonez
Marty Gessler, który niejednokrotnie tu chwalono.
Cytuję:
"Majonez najlzejszy i najszybszy
To nieprawdopodobne, jak lekki moze byc majonez. Jest jeden warunek:
trzeba miec mikser z czescia, ktora sluzy do rozdrabniania warzyw -
nazwijmy ja, dla uproszczenia, krajarka. /[chodzi o blender - przyp.
Ani]/ Nam bedzie sluzyla do ubicia majonezu. Potrzebne tez jest naczynie
troche wyzsze od krajarki, o przekroju niewiele wiekszym od kolka, w
ktorym osadzony jest nozyk do rozdrabniania. Dobrze nadaja sie
do tego niektore sloiki po konfiturach.
2 duze jaja bardzo swieze
2 szklanki oleju slonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczyca (polska)
4 lyzki zimnego mleka
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, lyzke
musztardy i sol (wszystkie skladniki powinny miec temperature
pokojowa).Wkladamy krajarke, tak by dotykala dna naczynia. Wlaczamy
mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min.
Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna sie formowac, tzn. idzie ku gorze,
delikatnie podnosimy krajarke do polowy naczynia i z powrotem rownie
delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, az cale naczynie
wypelni sie majonezem. Wowczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w
podobny sposob poruszamy krajarka. Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze mozna go kroic nozem. Marta Gessler"
Polecam i życzę smacznego.
PS. Ja dodaję sok z jednej tylko cytryny - w zupełności wystarcza.
--
Ania
"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"
http://www.aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |