Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mak z puszki zamiast własnej roboty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mak z puszki zamiast własnej roboty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-02-06 08:38:41

Temat: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-02-06 10:34:27

Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: "asik" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
news:fobrmh$pqn$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?

Nie mam pojęcia ile ale ten z puszki jest okropny. Jadłam kiedyśmakowiec
zrobiony wlasnie z takiego maku. Podjezdzal zapachami sztucznymi. Nie
polecam

Pozdrawiam
Asik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-02-06 10:38:46

Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: "Andrzej" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w
wiadomości news:fobrmh$pqn$1@news.onet.pl
> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z
> puszki?

zdecydowanie lepiej ugotować i zmielić samemu, tamten to porażka
Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-06 11:14:36

Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:foc2i9$22s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
>> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
>> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?
>
> Nie mam pojęcia ile ale ten z puszki jest okropny. Jadłam kiedyśmakowiec
> zrobiony wlasnie z takiego maku. Podjezdzal zapachami sztucznymi. Nie
> polecam
>

Produkty spożywcze własnej roboty zwykle bywają smaczniejsze od
"fabrycznych", w dodatku puszkowanych.
Ale kazdy ma prawo wyboru. Znam smak maku sprzedawanego przez dwie firmy -
jeden w prostych, okrągłych puszkach, drugi w baryłkowatych. Waga taka sama.
Ten z "baryłek" wydaje się być mniej słodki i mniej doprawiony aromatami.

Wymieniona w przepisie ilość suchego maku i bakalii mniej więcej odpowiada
całej zawartości puszki.
JBP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-06 14:22:29

Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 06 Feb 2008 12:14:36 +0100, JBP napisał(a):

> Wymieniona w przepisie ilość suchego maku i bakalii mniej więcej odpowiada
> całej zawartości puszki.

Obawiam się, że raczej mniej niż więcej. Mak robiony w domu bardzo nasiąka
wodą. Nie wiem tylko jak bardzo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-02-06 15:03:43

Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Od: "JBP" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
news:focfr5$ug1$1@news.onet.pl...
>
> Obawiam się, że raczej mniej niż więcej. Mak robiony w domu bardzo nasiąka
> wodą. Nie wiem tylko jak bardzo.

Obawiam się, że nikt tego dokładnie nie zmierzy. Każda próba może mieć inny
wynik.
Mak w puszce jest dosyć gęsty, dodatków niewiele, więc zawartość puszki =
900 gramów jest porównywalna z 250 g suchego maku.
Jeśli masz wątpliwości, istnieją - co najmniej - 3 wyjścia:
1- zrobić od początku z suchego maku
2- użyć jedną puszkę i w razie potrzeby:
a) nałożyć cieńszą warstwę
b) dosypać więcej drobnych bakalii
3- kupić 2 puszki i nadwyżkę wykorzystać w innej potrawie (kluski z makiem,
ciastka np. z ciasta francuskiego, itd.itd.)

JBP



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PULAPKI SEMANTYCZNE
Gaggia platinum
Co sie stalo mojemu murzynkowi. Implozyjnie sie zapadl. FOTO
szpinak
[OT]boshe jak czysto!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »