| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-02-06 08:38:41
Temat: Mak z puszki zamiast własnej robotyCzy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-02-06 10:34:27
Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
news:fobrmh$pqn$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?
Nie mam pojęcia ile ale ten z puszki jest okropny. Jadłam kiedyśmakowiec
zrobiony wlasnie z takiego maku. Podjezdzal zapachami sztucznymi. Nie
polecam
Pozdrawiam
Asik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-02-06 10:38:46
Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej robotyUżytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w
wiadomości news:fobrmh$pqn$1@news.onet.pl
> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z
> puszki?
zdecydowanie lepiej ugotować i zmielić samemu, tamten to porażka
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-06 11:14:36
Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Użytkownik "asik" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:foc2i9$22s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
>> Czy ktoś wie jak to przeliczyć wagowo?
>> W przepisie jest 250 g maku + bakalie etc. Ile trzeba takiego z puszki?
>
> Nie mam pojęcia ile ale ten z puszki jest okropny. Jadłam kiedyśmakowiec
> zrobiony wlasnie z takiego maku. Podjezdzal zapachami sztucznymi. Nie
> polecam
>
Produkty spożywcze własnej roboty zwykle bywają smaczniejsze od
"fabrycznych", w dodatku puszkowanych.
Ale kazdy ma prawo wyboru. Znam smak maku sprzedawanego przez dwie firmy -
jeden w prostych, okrągłych puszkach, drugi w baryłkowatych. Waga taka sama.
Ten z "baryłek" wydaje się być mniej słodki i mniej doprawiony aromatami.
Wymieniona w przepisie ilość suchego maku i bakalii mniej więcej odpowiada
całej zawartości puszki.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-06 14:22:29
Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej robotyDnia Wed, 06 Feb 2008 12:14:36 +0100, JBP napisał(a):
> Wymieniona w przepisie ilość suchego maku i bakalii mniej więcej odpowiada
> całej zawartości puszki.
Obawiam się, że raczej mniej niż więcej. Mak robiony w domu bardzo nasiąka
wodą. Nie wiem tylko jak bardzo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-02-06 15:03:43
Temat: Re: Mak z puszki zamiast własnej roboty
Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
news:focfr5$ug1$1@news.onet.pl...
>
> Obawiam się, że raczej mniej niż więcej. Mak robiony w domu bardzo nasiąka
> wodą. Nie wiem tylko jak bardzo.
Obawiam się, że nikt tego dokładnie nie zmierzy. Każda próba może mieć inny
wynik.
Mak w puszce jest dosyć gęsty, dodatków niewiele, więc zawartość puszki =
900 gramów jest porównywalna z 250 g suchego maku.
Jeśli masz wątpliwości, istnieją - co najmniej - 3 wyjścia:
1- zrobić od początku z suchego maku
2- użyć jedną puszkę i w razie potrzeby:
a) nałożyć cieńszą warstwę
b) dosypać więcej drobnych bakalii
3- kupić 2 puszki i nadwyżkę wykorzystać w innej potrawie (kluski z makiem,
ciastka np. z ciasta francuskiego, itd.itd.)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |