| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-09-06 15:39:58
Temat: Makaronowe Taj-chiPorcja dla 3-4 osób:
- duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 12 krewetek królewskich
- opakowanie makaronu chińskiego (np. Niebieskie Taotao, 100g)
- średnia marchew
- 2 jajka
- mała pietruszka
- pół słodkiej papryki
- średnia czerwona cebula
- 2 duże ząbki polskiego czosnku (Jeśli chiński to 4...)
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- sól
- miód (najlepszy jest miód słodki, bez posmaku goryczy, np. Wielokwiatowy)
Pierś z kuraka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, osuszamy, przekładamy do miski,
dodajemy 2
łyżki miodu i dokładnie pokrywamy nim pierś, następnie wrzucamy ją na rozgrzanego
woka lub głęboką
patelnię z odrobiną oliwy, nie mieszamy, pozwalamy aby mięso się skarmelizowało, gdy
będzie
ciemno-brązowe mieszamy aby nabrało koloru z każdej strony.
Krewetki (Mrożone) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st z termoobiegiem. Gdy
pancerz na
ogonkach zrobi się różowo-biały oznaczać będzie to że są gotowe.
Rozbełtane jajka wylewamy na drugą patelnię, dodajemy szczyptę soli i robimy
niewielkiego omleta, po
usmażeniu pozwalamy mu ostygnąć.
Marchew i pietruszkę kroimy w słupki, dodajemy do mięsa, mieszamy, co chwilę
przerzucając zawartość
patelni, do czasu gdy marchew i pietruszka zmiękną, następnie dodajemy pokrojoną w
paski lub kostkę
paprykę i cebulę pokrojoną w piórka lub talarki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę, 1,5
łyżeczki ciemnego sosu sojowego i łyżeczkę jasnego.
Dodajemy 1/4 szklanki wody, dzięki temu warzywa szybciej zmiękną.
Gdy omlet jest już zimny kroimy go na paski szerokości 1cm i dodajemy do reszty
składników. Trzeba
pamiętać że jest to zdecydowanie najdelikatniejszy składnik, dlatego na tym etapie
najlepiej
zrezygnować z energicznego mieszania na rzecz delikatnego przerzucania.
Makaron wkładamy do miski lub garnuszka, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy.
Krewetki gdy są już gotowe pozbawiamy opancerzonych ogonków, ciągnąc lub wykręcając
je w obie
strony, każdą krewetkę kroimy na 3 części i dodajemy do reszty składników, mieszamy
do chwili
krewetki nabiorą koloru.
Gdy marchew jest już miękka i nie chrupie w zębach oznacza to że możemy dodać
makaron. Makaron
odcedzamy na sitku z małymi oczkami (ewentualnie można zahartować), powinien być
jednak cały czas
wilgotny, dodajemy go do woka i łączymy z resztą składników, ten etap wymaga
cierpliwości, najlepsza
metoda to kilkunastokrotne przerzucanie całości.
Gdy danie będzie już na talerzu można je skropić jasnym sosem sojowym - wtedy danie
będzie słodsze,
lub olejem chili czy tabasco - tu wiadomo...
------------------
Sałatka chińska z kapusty
Nie jest absolutnie niezbędna, ale do w/w świetna jako dodatek
- pół białej kapusty
- 1 duża marchew
- 2 duże ząbki czosnku
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oliwy lub oleju
- pół szklanki octu jabłkowego
- pół szklanki pokruszonych orzechów arachidowych
- łyżeczka soli
- szczypta imbiru
Kapustę i marchew szatkujemy i przerzucamy do miski.
Olej łączymy z octem, cukrem i solą, podgrzewamy do momentu gdy cukier się rozpuści,
pod koniec
dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę - standardowo, polewamy tym kapustę i
dokładnie mieszamy.
Dodajemy orzechy arachidowe i imbir, ponownie przerzucamy kilkakrotnie całość, i
gotowe...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |