Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Makowiec po japońsku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Makowiec po japońsku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-16 11:15:30

Temat: Makowiec po japońsku
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Podaję dla zainteresowanych przepis, który mam dopiero od kilku lat.
Składniki:
30 dkg maku
6 jajek
6 łyżeczek kaszy manny
40 dkg jabłek /w całości/
30 dkg cukru
0,75 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach wg uznania

Mak sparzyć i 3 razy przekręcić przez maszynkę/zmielić/.
Żóltka utrzeć z cukrem i z masłem. Proszek wymieszać z kaszą i dodać do masy.
Dodać mak i wszystko wymieszać.
Jabłka obrać,zetrzeć na grubej tarce i dodać do masy.
Ubić pianę, dodać zapach i na końcu pianę.

Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.

Pycha! a w dodatku zawsze wychodzi...
Smacznego!M...


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-16 20:08:17

Temat: Re: Makowiec po japońsku
Od: "AdameK" <u...@k...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.

no dobra, ale chcialbym wiedziec:
- jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
- jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz

pozdrawiam,

AdameK dociekliwy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-17 06:31:33

Temat: Re: Makowiec po japońsku
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> > Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
>
> no dobra, ale chcialbym wiedziec:
> - jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
> - jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz
>
> pozdrawiam,
>
> AdameK dociekliwy
>
> Piekę w tortownicy 25, ale czasem również w foremkach podłużnych.
Po 40 min.zaczynam sprawdzać patyczkiem, czy się klei,czy jest suchy.
Temperaturę nastawiam na "4". Długość pieczenia zależy od natężenia gazu,
w okresie świątecznym jest słabszy,więc dłużej.Smacznego!M...


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-17 07:56:22

Temat: Re: Makowiec po japońsku
Od: b...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

>
> > Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> > Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
>
> no dobra, ale chcialbym wiedziec:
> - jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
> - jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz
>
> pozdrawiam,
>
> AdameK dociekliwy
>
> Nie napisałam,że przed mieleniem mak trzeba sparzyć, ale wydawało mi się, że
to jest tak oczywiste,że o tym nie pomyślałam...M


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-17 09:43:22

Temat: Re: Makowiec po japońsku
Od: Anna Szczawińska <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 16 Dec 2003 12:15:30 +0100, Marianka wrote:

>
Wprawdzie sama takowego nie robiłam ale miałam okazję się takim
zajadać. Przepis jest taki sam z tą tylko modyfikacją ę pod koniec
pieczenia wylewa sie na wierzch makowca ciasto biszkoptowe z 3 jajek. po
upieczeniu i wystudzeniu kładzie się go "do góry nogami" i polewa
czekoladą i mamy pyszny makowiec na delikatnym biszkoptowym spodzie
pozdr. Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-17 17:53:15

Temat: Re: Makowiec po japońsku
Od: "Marianka" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> On Tue, 16 Dec 2003 12:15:30 +0100, Marianka wrote:
>
> >
> Wprawdzie sama takowego nie robiłam ale miałam okazję się takim
> zajadać. Przepis jest taki sam z tą tylko modyfikacją ę pod koniec
> pieczenia wylewa sie na wierzch makowca ciasto biszkoptowe z 3 jajek. po
> upieczeniu  i wystudzeniu kładzie się go "do góry nogami" i polewa
> czekoladą i mamy pyszny makowiec na delikatnym biszkoptowym spodzie
> pozdr. Anka

Ciekawa modyfikacja.Może wypróbuję. Pozdrawiam - Marianka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Klarowanie masla
Gdzie w Polsce można zjeść
Chcesz, aby Twoje święta były wyjątkowe?
kutia
strucla makowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »