« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-16 11:15:30
Temat: Makowiec po japońskuPodaję dla zainteresowanych przepis, który mam dopiero od kilku lat.
Składniki:
30 dkg maku
6 jajek
6 łyżeczek kaszy manny
40 dkg jabłek /w całości/
30 dkg cukru
0,75 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia, zapach wg uznania
Mak sparzyć i 3 razy przekręcić przez maszynkę/zmielić/.
Żóltka utrzeć z cukrem i z masłem. Proszek wymieszać z kaszą i dodać do masy.
Dodać mak i wszystko wymieszać.
Jabłka obrać,zetrzeć na grubej tarce i dodać do masy.
Ubić pianę, dodać zapach i na końcu pianę.
Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
Pycha! a w dodatku zawsze wychodzi...
Smacznego!M...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-16 20:08:17
Temat: Re: Makowiec po japońsku
> Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
no dobra, ale chcialbym wiedziec:
- jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
- jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz
pozdrawiam,
AdameK dociekliwy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 06:31:33
Temat: Re: Makowiec po japońsku>
> > Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> > Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
>
> no dobra, ale chcialbym wiedziec:
> - jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
> - jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz
>
> pozdrawiam,
>
> AdameK dociekliwy
>
> Piekę w tortownicy 25, ale czasem również w foremkach podłużnych.
Po 40 min.zaczynam sprawdzać patyczkiem, czy się klei,czy jest suchy.
Temperaturę nastawiam na "4". Długość pieczenia zależy od natężenia gazu,
w okresie świątecznym jest słabszy,więc dłużej.Smacznego!M...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 07:56:22
Temat: Re: Makowiec po japońsku>
> > Piekę w foremce tortowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> > Na uroczyste okazje robię polewę czekoladową i posypuję orzechami.
>
> no dobra, ale chcialbym wiedziec:
> - jak duza ta tortownica20, 24 czy wiecej cm
> - jak dlugo i w jakiej temperturze pieczesz
>
> pozdrawiam,
>
> AdameK dociekliwy
>
> Nie napisałam,że przed mieleniem mak trzeba sparzyć, ale wydawało mi się, że
to jest tak oczywiste,że o tym nie pomyślałam...M
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 09:43:22
Temat: Re: Makowiec po japońskuOn Tue, 16 Dec 2003 12:15:30 +0100, Marianka wrote:
>
Wprawdzie sama takowego nie robiłam ale miałam okazję się takim
zajadać. Przepis jest taki sam z tą tylko modyfikacją ę pod koniec
pieczenia wylewa sie na wierzch makowca ciasto biszkoptowe z 3 jajek. po
upieczeniu i wystudzeniu kładzie się go "do góry nogami" i polewa
czekoladą i mamy pyszny makowiec na delikatnym biszkoptowym spodzie
pozdr. Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-17 17:53:15
Temat: Re: Makowiec po japońsku> On Tue, 16 Dec 2003 12:15:30 +0100, Marianka wrote:
>
> >
> Wprawdzie sama takowego nie robiłam ale miałam okazję się takim
> zajadać. Przepis jest taki sam z tą tylko modyfikacją ę pod koniec
> pieczenia wylewa sie na wierzch makowca ciasto biszkoptowe z 3 jajek. po
> upieczeniu i wystudzeniu kładzie się go "do góry nogami" i polewa
> czekoladą i mamy pyszny makowiec na delikatnym biszkoptowym spodzie
> pozdr. Anka
Ciekawa modyfikacja.Może wypróbuję. Pozdrawiam - Marianka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |