| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-30 17:33:14
Temat: Marynowanie OliwekWitam
Może banalne pytanie, ale czy ktoś próbował robić oliwki, takie zerwane z
drzewa?
Może jakiś przepis na marynatę, bo chyba tak to się nazywa. Przywiozłem
trochę tego z południa, ale tam nikt nie umiał mi powiedzieć co dalej z nimi
zrobić.
pozdrawiam
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-01 15:41:53
Temat: Re: Marynowanie Oliwek"pussel" <p...@t...pl> wrote in message
news:cjhg2i$n1h$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Może banalne pytanie, ale czy ktoś próbował robić oliwki, takie zerwane z
> drzewa?
> Może jakiś przepis na marynatę, bo chyba tak to się nazywa. Przywiozłem
> trochę tego z południa, ale tam nikt nie umiał mi powiedzieć co dalej z
nimi
> zrobić.
> pozdrawiam
> p.
>
Kilka miesiecy temu zebralismy pierwszy plon z naszej oliwki i
skorzystalismy z popularnego tutaj w Australii przepisu. Proces nie jest
trudny ale dlugi.
W przepisie tym uzywa sie soli zamiast sody kaustycznej, ktora jest uzywana
w normalnym przetworstwie.
1. Nakluc widelcem skorke, albo zrobic trzy naciecia na kazdej oliwce, w
celu lepszej penetracji roztwru.
2. Wlozyc oliwki do do naczynia w ktorym beda marynowane i zalac
roztworem wody z sola (0.5 filizanki soli rozpuszczonej w 10 filizankach
wody). Wszystkie oliwki musza byc zanurzone w roztworze.
3. Polozyc talerz na wierzchu aby trzymac oliwki w zanurzeniu.
4. Kazdego dnia wymienic roztwor na swiezy - powtorzyc to przez 12 dni
dla zielonych oliwek i 10 dla czarnych.
5. Po tym okresie sprawdzic czy oliwki sa juz gotowe - nagryzc i jezeli
gorycz prawie zniknela, to oliwki sa gotowe do koncowego solenia.
6. Przygotowac nowym roztwor tym razem o stezeniu 1 filizanka soli na 10
filizanek wody, zagotowac I ostudzic. Oliwki ulozyc w sloiczkach i zalac tym
roztworem aby byly przykryte. Mozna dodac troszke oleju (do 1 cm) do kazdego
sloiczka i zakrecic. Powinny wytrzymac do 1 roku.
7. Przed uzyciem oliwki musza byc odsolone tzn ok. 24 godziny przed
spozyciem, odsaczyc oliwki i zalac zimna woda, wlozyc do lodowki. Po 24
godzinach sprobowac, jesli jeszcze za slone, zmienic wode I dluzej moczyc.
Przy ostatnim odsalaniu mozna dodac rozne ziola I przyprawy np. Czosnek,
oregano, bazylia, paprika, sok z cytryny.
Smacznego,
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |