Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Marynowanie Oliwek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Marynowanie Oliwek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-30 17:33:14

Temat: Marynowanie Oliwek
Od: "pussel" <p...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Może banalne pytanie, ale czy ktoś próbował robić oliwki, takie zerwane z
drzewa?
Może jakiś przepis na marynatę, bo chyba tak to się nazywa. Przywiozłem
trochę tego z południa, ale tam nikt nie umiał mi powiedzieć co dalej z nimi
zrobić.
pozdrawiam
p.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-01 15:41:53

Temat: Re: Marynowanie Oliwek
Od: "Jarek" <l...@b...net.au> szukaj wiadomości tego autora

"pussel" <p...@t...pl> wrote in message
news:cjhg2i$n1h$1@opal.futuro.pl...
> Witam
> Może banalne pytanie, ale czy ktoś próbował robić oliwki, takie zerwane z
> drzewa?
> Może jakiś przepis na marynatę, bo chyba tak to się nazywa. Przywiozłem
> trochę tego z południa, ale tam nikt nie umiał mi powiedzieć co dalej z
nimi
> zrobić.
> pozdrawiam
> p.
>


Kilka miesiecy temu zebralismy pierwszy plon z naszej oliwki i
skorzystalismy z popularnego tutaj w Australii przepisu. Proces nie jest
trudny ale dlugi.

W przepisie tym uzywa sie soli zamiast sody kaustycznej, ktora jest uzywana
w normalnym przetworstwie.

1. Nakluc widelcem skorke, albo zrobic trzy naciecia na kazdej oliwce, w
celu lepszej penetracji roztwru.

2. Wlozyc oliwki do do naczynia w ktorym beda marynowane i zalac
roztworem wody z sola (0.5 filizanki soli rozpuszczonej w 10 filizankach
wody). Wszystkie oliwki musza byc zanurzone w roztworze.

3. Polozyc talerz na wierzchu aby trzymac oliwki w zanurzeniu.

4. Kazdego dnia wymienic roztwor na swiezy - powtorzyc to przez 12 dni
dla zielonych oliwek i 10 dla czarnych.

5. Po tym okresie sprawdzic czy oliwki sa juz gotowe - nagryzc i jezeli
gorycz prawie zniknela, to oliwki sa gotowe do koncowego solenia.

6. Przygotowac nowym roztwor tym razem o stezeniu 1 filizanka soli na 10
filizanek wody, zagotowac I ostudzic. Oliwki ulozyc w sloiczkach i zalac tym
roztworem aby byly przykryte. Mozna dodac troszke oleju (do 1 cm) do kazdego
sloiczka i zakrecic. Powinny wytrzymac do 1 roku.

7. Przed uzyciem oliwki musza byc odsolone tzn ok. 24 godziny przed
spozyciem, odsaczyc oliwki i zalac zimna woda, wlozyc do lodowki. Po 24
godzinach sprobowac, jesli jeszcze za slone, zmienic wode I dluzej moczyc.
Przy ostatnim odsalaniu mozna dodac rozne ziola I przyprawy np. Czosnek,
oregano, bazylia, paprika, sok z cytryny.

Smacznego,

Jarek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[PRZEPIS] Obłędna sałatka z kurczaka :)
Tanie przepisy na obiad i
Za ostra zupa
Jak z babki jogurtowej zrobic jogurtowo-cytrynowa?
Ciasto drozdzowe a maszyna do chleba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »