Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone i marchewka...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone i marchewka...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-10 22:09:46

Temat: Mielone i marchewka...
Od: "Gaga" <s...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moi kochani!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ponieważ...
Mam dwa pytanka...
Jak się dokładnie robi marchewkę z groszkiem jako dodatek do drugiego dania?
Chodzi mi o to jak ją się zagęszcza? Czy się zasmaża czy jak? Wpadłam kiedyś na
pomysł, że pewnie mąką i niestety wszystko musiałam wyrzucić, bo czuć było samą
mąkę. Proszę Was o dokładny opis co i jak:-)
A druga sprawa dotyczy mielonego...
Jaki składnik powoduje, że kotlet mielony jest mięciutki, że rozpływa się w
ustach? Bo mi zazwyczaj wychodzą gumowe wynalazki:-))) aaa i ile i jakich
przypraw się dodaje powiedzmy na 0,5kg mielonego, żeby było w sam raz? Bo z tym
mam ogromne problemy:-(
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Gaga

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-11 00:38:12

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora


Hej !
Z mielonymi to różnie bywa, próbowaliśmy już wiele metod i szczerze
powiedziawszy nie bardzo nam to wychodziło. Dużo zależy od mięsa i od tego
czy jest ono mieszane tzn. czy jest więcej wieprzowiny czy wołowiny.
Osobiście stawiam na wieprzowinę.
Jeżeli chodzi o marchewkę to odpiszę trochę później, ekspert śpi ;)
Pozdrowienia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 09:04:45

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ekspert wstał i proponuje zrobić zasmażkę na maśle do tej marcheweczki. Na
patelni topisz maselko i zasypujesz niewielką ilością mąki. Musisz
intensywnie miesać żeby nie powstały grudy. Lekko zesmażyć i do gara.
I najlepiej żeby to była świeża marchew a nie mrożona.
Co do kotletów to parę dni temu też prowadzona była dyskusja na grupie. Jest
tam sporo fajnych rad. Poszukaj parę postów niżej.

pozdrawiam




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 10:16:55

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "Natalia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> napisał w
wiadomości news:boq8os$17ds$1@foka.aster.pl...
> Ekspert wstał i proponuje zrobić zasmażkę na maśle do tej marcheweczki. Na
> patelni topisz maselko i zasypujesz niewielką ilością mąki. Musisz
> intensywnie miesać żeby nie powstały grudy. Lekko zesmażyć i do gara.

Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta, żeby
dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z gotowania.

Natalia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 11:19:56

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta, żeby
> dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
gotowania.
>
> Natalia
Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 12:01:33

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "DosiaJM" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

ja tez odcedzam wode i dodaje tylko maselka, soli i pieprzu :o))

Buziaki

DosiaJM i Newton
gg: 13513


Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:boqgkt$j3e$02$1@news.t-online.com...
>
> >
> > Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta,
żeby
> > dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
> gotowania.
> >
> > Natalia
> Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
> Ilona
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 16:30:55

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



DosiaJM wrote:
>
> ja tez odcedzam wode i dodaje tylko maselka, soli i pieprzu :o))
[...]
> > > Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta,
> żeby
> > > dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
> > gotowania.
> > >
> > > Natalia
> > Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
> > Ilona


Ja rowniez dodaje lyzeczke cukru, ktory zdecydowanie polepsza smak
marchewki. W zasadzie dodaje cukier do wielu warzyw, obok soli i
pieprzu. .

Marchewke mozna zrobic jeszcze inaczej, bez zasmazki: pokrojona w kostke
czy plasterki marchew umiescic w malym garnku z grubym dnem, dodac lyzke
masla, sol i pieprz i dusic pod przykryciem na najmniejszym ogniu, bez
wody. Gdy troche zmieknie, dodac lyzke cukru, i dusic bez przykrycia,
mieszajac od czasu do czasu, az sok odparuje i zrobi sie glazura.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-11 19:24:59

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora





Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3FB10EBE.40EE8BFD@olypen.com...

> Ja rowniez dodaje lyzeczke cukru, ktory zdecydowanie polepsza smak
> marchewki.

Jakos tego nie widze, marchewka i bez cukru jest slodka. Ja z kolei dodaje
do marchewki na poczatku procesu duszenia lisc laurowy, sprawia, ze zyskuje
inna nute smakowa. Zalewam niewielka iloscia wody, a dalej, jak Ilona.

Serdecznosci
Dorota

> Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-12 10:30:49

Temat: Re: Mielone i marchewka...
Od: mips <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gaga napisał/a w news:5b53.0000150b.3fb00ca9@newsgate.onet.pl:

> Jak się dokładnie robi marchewkę z groszkiem jako dodatek do
> drugiego dania?

Marchewkę pokrojoną w kostkę zalewam niewielką ilością wody, dodaję
odrobinę cukru i duszę pod przykryciem, uzupełniając ew. ilość wody.
Groszek zawsze wsypuję z puszki na sitko, opłukuję wodą i wrzucam pod
koniec gotowania do marchewki.


mips

--
Ciekawe strony www
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1252988
http://mojulubionytroll.w.interia.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

śledzie w sosie śmietanowym
Czy ktos uzywa robota kuch. firmy Krups?
zastawa obiadowa "jungle beat" - Warszawa
Parowańce
likier

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »