| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-10 22:09:46
Temat: Mielone i marchewka...Moi kochani!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ponieważ...
Mam dwa pytanka...
Jak się dokładnie robi marchewkę z groszkiem jako dodatek do drugiego dania?
Chodzi mi o to jak ją się zagęszcza? Czy się zasmaża czy jak? Wpadłam kiedyś na
pomysł, że pewnie mąką i niestety wszystko musiałam wyrzucić, bo czuć było samą
mąkę. Proszę Was o dokładny opis co i jak:-)
A druga sprawa dotyczy mielonego...
Jaki składnik powoduje, że kotlet mielony jest mięciutki, że rozpływa się w
ustach? Bo mi zazwyczaj wychodzą gumowe wynalazki:-))) aaa i ile i jakich
przypraw się dodaje powiedzmy na 0,5kg mielonego, żeby było w sam raz? Bo z tym
mam ogromne problemy:-(
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Gaga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-11 00:38:12
Temat: Re: Mielone i marchewka...
Hej !
Z mielonymi to różnie bywa, próbowaliśmy już wiele metod i szczerze
powiedziawszy nie bardzo nam to wychodziło. Dużo zależy od mięsa i od tego
czy jest ono mieszane tzn. czy jest więcej wieprzowiny czy wołowiny.
Osobiście stawiam na wieprzowinę.
Jeżeli chodzi o marchewkę to odpiszę trochę później, ekspert śpi ;)
Pozdrowienia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 09:04:45
Temat: Re: Mielone i marchewka...Ekspert wstał i proponuje zrobić zasmażkę na maśle do tej marcheweczki. Na
patelni topisz maselko i zasypujesz niewielką ilością mąki. Musisz
intensywnie miesać żeby nie powstały grudy. Lekko zesmażyć i do gara.
I najlepiej żeby to była świeża marchew a nie mrożona.
Co do kotletów to parę dni temu też prowadzona była dyskusja na grupie. Jest
tam sporo fajnych rad. Poszukaj parę postów niżej.
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 10:16:55
Temat: Re: Mielone i marchewka...
Użytkownik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> napisał w
wiadomości news:boq8os$17ds$1@foka.aster.pl...
> Ekspert wstał i proponuje zrobić zasmażkę na maśle do tej marcheweczki. Na
> patelni topisz maselko i zasypujesz niewielką ilością mąki. Musisz
> intensywnie miesać żeby nie powstały grudy. Lekko zesmażyć i do gara.
Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta, żeby
dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z gotowania.
Natalia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 11:19:56
Temat: Re: Mielone i marchewka...
>
> Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta, żeby
> dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
gotowania.
>
> Natalia
Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 12:01:33
Temat: Re: Mielone i marchewka...ja tez odcedzam wode i dodaje tylko maselka, soli i pieprzu :o))
Buziaki
DosiaJM i Newton
gg: 13513
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:boqgkt$j3e$02$1@news.t-online.com...
>
> >
> > Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta,
żeby
> > dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
> gotowania.
> >
> > Natalia
> Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
> Ilona
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 16:30:55
Temat: Re: Mielone i marchewka...
DosiaJM wrote:
>
> ja tez odcedzam wode i dodaje tylko maselka, soli i pieprzu :o))
[...]
> > > Sugeruję jeszcze dodać łyżkę mleka, jeśli zasmażka wyjdzie za gęsta,
> żeby
> > > dobrze się rozprowadzić, a w marchewce zostawić parę łyżek wody z
> > gotowania.
> > >
> > > Natalia
> > Sa dwie szkoly;-).Ja gotuje wlasnie bez wody i" zageszczam" tylko maslem.
> > Ilona
Ja rowniez dodaje lyzeczke cukru, ktory zdecydowanie polepsza smak
marchewki. W zasadzie dodaje cukier do wielu warzyw, obok soli i
pieprzu. .
Marchewke mozna zrobic jeszcze inaczej, bez zasmazki: pokrojona w kostke
czy plasterki marchew umiescic w malym garnku z grubym dnem, dodac lyzke
masla, sol i pieprz i dusic pod przykryciem na najmniejszym ogniu, bez
wody. Gdy troche zmieknie, dodac lyzke cukru, i dusic bez przykrycia,
mieszajac od czasu do czasu, az sok odparuje i zrobi sie glazura.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-11 19:24:59
Temat: Re: Mielone i marchewka...
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3FB10EBE.40EE8BFD@olypen.com...
> Ja rowniez dodaje lyzeczke cukru, ktory zdecydowanie polepsza smak
> marchewki.
Jakos tego nie widze, marchewka i bez cukru jest slodka. Ja z kolei dodaje
do marchewki na poczatku procesu duszenia lisc laurowy, sprawia, ze zyskuje
inna nute smakowa. Zalewam niewielka iloscia wody, a dalej, jak Ilona.
Serdecznosci
Dorota
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-12 10:30:49
Temat: Re: Mielone i marchewka...Gaga napisał/a w news:5b53.0000150b.3fb00ca9@newsgate.onet.pl:
> Jak się dokładnie robi marchewkę z groszkiem jako dodatek do
> drugiego dania?
Marchewkę pokrojoną w kostkę zalewam niewielką ilością wody, dodaję
odrobinę cukru i duszę pod przykryciem, uzupełniając ew. ilość wody.
Groszek zawsze wsypuję z puszki na sitko, opłukuję wodą i wrzucam pod
koniec gotowania do marchewki.
mips
--
Ciekawe strony www
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1252988
http://mojulubionytroll.w.interia.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |