Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mintaj

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mintaj

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-16 10:08:23

Temat: Re: Mintaj
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



{Wilma} wrote:
>
> A probowalas moze rybki w zalewie octowej?
> 1 niepelna szklanka octu
> 2 szklanki wody
> 1/2 kostki rosolowej
> sol, cukier, ziele angielskie, lisc laurowy.

..i duuża garść estragonu...
polecam

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-16 11:13:18

Temat: Re: Mintaj
Od: "SEB" <s...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jedna faktycznie wystarczy, ale taka, która umie m
ordować... ;-)

Nie, zebym lubił mordować, ale przecież to nic takiego.
Podstawa to nie patrzeć "przeciwnikowi" w oczy. Mozna przed
egzekucją wypić coś na odwagę. Jeżeli komus to pomaga to
można rybce grzecznie wytłumaczyć po co to wszystko i
sprawić, żeby rybka zrozumiała i nie stawiała oporu. Podczas
egzekucji rozmawiac z domownikami o czyms przyjemnym i nie
robić z tego sensacji i widowiska. Przed ostatnia wigilią
dobrałem odpowiedni moment tj. w kuchni zona coś kroiła z
mamą przy stole wymieniajac zaległe plotki, a ja jakby nigdy
nic do zlewu, za karpia i po 10 min oznajmiłem, zeby
pokroiły jeszcze karpia. Wsłuchujac sie w plotki nie
pamietam nawet wyrazu twarzy rybki, ale musze przyznać, że
twardy był z niego gość. A może to była ona?

--
Pozdrawiam

Sebastian 'SEB' Milej
s...@k...net.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 11:22:45

Temat: Re: Mintaj
Od: t...@y...com (Adam Trendowicz) szukaj wiadomości tego autora

At 08:25 PM 15.03.2001 +0100, you wrote:
>Adam Trendowicz <t...@y...com> wrote:
>
> >
> > Co do zupki mojej mamy jest prosta (dokladnie nie wiem ale moge podpytac):
> > swieza ryba (tuz po ukatrupieniu i obraniu), woda, ziekle angielskie, lisc
> > babkowy, potem smietana z maka, koperek i to chyba wszystko.
>
>
>Mieliscie tam na wsi zywe morskie ryby?
>
>Wladyslaw

Nie i wlasnie dlatego zupki gotowalismy z tych ktore moznabylo dostac swieze.

Wole zupke ze swiezych karasi czy lina niz z najbardziej wykwintnej (z
nazwy) ryby, z ktora nie wiadomo co i nie wiadomo jak dlugo robili jej
przetworcy.

Pozdrowienia,
Adam



____________________________________________________
_____

Do You Yahoo!?

Get your free @yahoo.com address at http://mail.yahoo.com



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 12:14:27

Temat: Re: Mintaj
Od: GB <g...@n...usa.net> szukaj wiadomości tego autora

{Wilma} wrote:


> A probowalas moze rybki w zalewie octowej?

Kurczę, tak to ja robiłam tylko śledzia i właśnie się zastanawiam, czemu
mi z inną rybą nie przyszło do głowy... W weekend spróbuję.

Pozdrawiam
--
GB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 13:25:18

Temat: Odp: Mintaj
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:98snjg$49t$...@g...uci.agh.edu.pl..

> Rybke obsmazyc w samej mace. Zagotowac wode. do gotujacej sie wody dac
wszystkie
> przyprawy (oprocz octu). Gdy juz cebulka zrobi sie miekka wlac ocet.
Odrobina
> soli i cukru do smaku.
> Zawsze rybe zalewam goraca zalewa, aby przesiakla octem. Mniam, ale sobie
> narobilam smaka!

A czemu nie mozna zagotowac wody z octem?. Wczoraj I raz w zyciu zrobilam
kergulene marynowana wg Kuchni Polskiej i umknelo mi, ze ocet dodaje sie do
wywaru, ja zagotowalam wszystko. Bedzie niedobre? moze gorzkie? A tak sie
staralam:-((
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 13:25:28

Temat: Re: Mintaj
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Asiunia" <j...@p...gda.pl> napisał w wiadomości
news:98t41b$p6n$1@korweta.task.gda.pl...
: A czemu nie mozna zagotowac wody z octem?. Wczoraj I raz w zyciu zrobilam
: kergulene marynowana wg Kuchni Polskiej i umknelo mi, ze ocet dodaje sie do
: wywaru, ja zagotowalam wszystko. Bedzie niedobre? moze gorzkie? A tak sie
: staralam:-((
: Asia
:
Ocet i inne kwasne rzeczy (ogorki, kapuste kwaszona) dodaje sie zawsze na
koniec, albo gotuje w osobnym garku, gdyz ten kwas powoduje, ze warzywa nie
miekna.
A przy okazji dodam, ze cebulke krajam w polksiezyce.
pozdr. Wilma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 14:02:33

Temat: Odp: Mintaj
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:98t48h$qpa$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Ocet i inne kwasne rzeczy (ogorki, kapuste kwaszona) dodaje sie zawsze na
> koniec, albo gotuje w osobnym garku, gdyz ten kwas powoduje, ze warzywa
nie
> miekna.
> A przy okazji dodam, ze cebulke krajam w polksiezyce.
> pozdr. Wilma
>
Dzieki Ci, moze bedzie zjadliwe, choc moze za kwasne (w Kuchni podano
proporcje pol wody/pol octu). Trudno wieczorkiem sie okaze.
Pozrowienia
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 21:31:48

Temat: Re: Mintaj
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora


> >Mieliscie tam na wsi zywe morskie ryby?
> >
> >Wladyslaw
>
> Nie i wlasnie dlatego zupki gotowalismy z tych ktore moznabylo dostac swieze.
>
> Wole zupke ze swiezych karasi czy lina niz z najbardziej wykwintnej (z
> nazwy) ryby, z ktora nie wiadomo co i nie wiadomo jak dlugo robili jej
> przetworcy.

Zupa z ryby morskiej to zupelnie co innego niz ze slodkowodnej, a chyba
nie chcesz nas wszystkich (poza Kaszubami) pozbawic przyjemnosci
jedzenia zupy z morskich ryb? Ponadto pytano o to, co mozna zrobic z
mrozonego mintaja. Z mrozonego mintaja mozna zrobic rozne rzeczy, w tym
zupe. Oczywiscie nie bedzie to marsylska bouillabaise, ale jest to
niezly sposob spozytkowania mrozonego minataja.

Wladyslaw

PS. Mam w zamrazalniku sandacza, ktorego kupilem niedawno od rybakow.
Chyba po twoich postach go wyrzuce.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 21:31:50

Temat: Re: Mintaj
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Asiunia <j...@p...gda.pl> wrote:

> Użytkownik {Wilma} <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":98t48h$qpa$...@g...uci.agh.edu.pl...
> >
> > Ocet i inne kwasne rzeczy (ogorki, kapuste kwaszona) dodaje sie zawsze na
> > koniec, albo gotuje w osobnym garku, gdyz ten kwas powoduje, ze warzywa
> nie
> > miekna.
> > A przy okazji dodam, ze cebulke krajam w polksiezyce.
> > pozdr. Wilma
> >
>
> Dzieki Ci, moze bedzie zjadliwe,

Mam nadzieje, ze nie bedzie zjadliwe!

Zjadliwy to polsku znaczy "sklonny do robienia komus przykrosci",
"zawierajcy jady", "zly, kasliwy"

Zjadliwy Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-16 22:07:48

Temat: Re: Mintaj
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1eqduh7.k47oas1e7od8gN%w...@t...com.pl...
[...]
> Zjadliwy Wladyslaw
czyli zartobliwie << nadajacy sie do jedzenia, dosc smaczny = Wladyslaw>>.
To podpowiedz dla ludozerców. ;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

plyta ceramiczna czy gazowa ???
Taka sobie przegryzka
kuchni bawarskiej wciaz malo!!!
galaretka
Wrócilam z Czech - smażeny syr

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »