« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-14 12:52:13
Temat: Miód - dzieki za inspiracjęMuszę bardzo podziękować za wywołanie wczoraj tematu mięska z miodem. Nigdy
wcześniej nie robiłam, ale wczorajsza dyskusja narobila mi smaka. A że nie
mialam pomysłu na obiad, a prawie wszystkie składniki i owszem, więc po
przyjściu do domu zrobilam tak:
porcję cielęciny szaszłykowej (ok. pol kilo pewnie było) odmroziłam szybko w
mikrofali
przepakowalam do szklanej miseczki
dołożyłam do niej:
2 kopiate łyżki miodu
2 łyżki soku cytrynowego (ale z buteleczki)
4-5 łyżek sosu sojowego
dwa pokrojone ząbki czosnku
wymieszałam to wszystko, posoliłam troszkę, posypałam przyprawą indyjską i
odstawiłam na pół godziny.
Następnie pokroiłam w krazki dwie małe cebulki, w kostkę 4 plasterk boczku.
Wrzuciłam to na patelnie, podlałam odrobina oliwy. Po 5 minutach wylałam na
patelnię mięsko w marynacie (razem z marynatą). Na małym ogniu smażyło się
ok. 20-25 minut.
Do tego podałam ugotowany ryż, ale nie bialy tylko taki złocisty. Oraz
surówkę, ale już bardziej tradycyjną -cebulka, pomidor, ogórek, paryka zolta
i czerwona, kukurydza z puszki + majonez i przyprawy.
Obiad był SUPER! Nawet goszcząca u mnie wybredna siostra zjadła bez
protestu. Choć wcześniej nosem kręciła, bo jej zapach nie pasował ;-)))
Dzięki za pomysł
Pozdrawiam,
Anka P.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |