« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2002-10-15 10:14:16
Temat: Re: Monti - kilka pytan>
> Użytkownik "Januszeq" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:aogmjs$256$1@foka.acn.pl...
> > Ale przy smażeniu chyba z każdą mąką robi się coś paskudnego
> > Kto wie ?
>
> Procz podniesienia IG,przy smazeniu maki i produktow macznych wytwarzaja sie
> duze ilosci akrylamidu,czy jakos tak,to odkrycie Szwedow z ostatnich
> miesiecy.Ta substancja jest w bardzo duzym stezeniu,przy samzeniu/tez
> ziemniakow/ i jest substancja rakotworcza.Hafsa
czy chodzi ci o te badania które dowiodły ,że pieczywo typu wasa jest
rakotwórcze????
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2002-10-15 11:37:08
Temat: Re: Monti - kilka pytan
Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3e6a.00000138.3dabea77@newsgate.onet.pl...
> >
> > Użytkownik "Januszeq" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:aogmjs$256$1@foka.acn.pl...
> > > Ale przy smażeniu chyba z każdą mąką robi się coś paskudnego
> > > Kto wie ?
> >
> > Procz podniesienia IG,przy smazeniu maki i produktow macznych wytwarzaja
sie
> > duze ilosci akrylamidu,czy jakos tak,to odkrycie Szwedow z ostatnich
> > miesiecy.Ta substancja jest w bardzo duzym stezeniu,przy samzeniu/tez
> > ziemniakow/ i jest substancja rakotworcza.Hafsa
>
> czy chodzi ci o te badania które dowiodły ,że pieczywo typu wasa jest
> rakotwórcze????
>
Chodzi mi o te badania Szwckich naukowcow,kotre dowiodly ,ze w smazonych
potrawach typu ziemniaki,frytki,czipsy oraz smazonych potrawach macznychtypu
tosty,bulka tarta jest kilkaset razy stezenie wyzsze tego akrylamidu,nie
wiem,czy dobrze pamietam nazwe tej substancji i w takich dawkach jest ona
rakotworcza/chyba rak zoladka,ale nie pamietam tego dokladnie/Sprawa byla
bardzo glosna w marcu lub kwietniu br i zajela sie tym juz WHO,co jest
rzadkoscia,gdyz oni tak szybko nie zjamuja sie takimi rewelacjami.Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2002-10-15 12:29:35
Temat: Re: Monti - kilka pytan
http://dziennik.pap.com.pl/nauka/20020930195853.html
Akrylamid we frytkach powstaje z asparaginy
Akrylamid, związek którego wysokie dawki są szkodliwe dla układu nerwowego,
a już niewielkie ilości mogą być rakotwórcze, powstaje w wysokich
temperaturach z aminokwasu asparaginy - twierdzą naukowcy na stronie
internetowej "Nature".
W ostatnich miesiącach najpierw szwedzcy, a następnie pracujący dla WHO
naukowcy zaalarmowali opinię publiczną, że w takich potrawach jak frytki czy
chipsy powstaje podczas obróbki cieplnej szkodliwy akrylamid - i to w
znacznych ilościach, kilkaset razy przekraczających dopuszczalne normy.
Pracując niezależnie od siebie, zespoły Richarda Stadlera z Nestle
Research Center w Lozannie oraz Donalda Mottrama (University of Reading)
doszły do wniosku, że za powstawanie akrylamidu odpowiada tzw. reakcja
Maillarda.
Zachodzi ona w średnio wysokich temperaturach pomiędzy aminokwasami a
cukrami. Dzięki reakcji Maillarda powstają apetycznie wyglądające
zarumienienia potraw oraz substancje nadające na przykład smażonemu mięsu
przyjemny dla naszego węchu zapach i charakterystyczny smak.
Akrylamid, którego wysokie dawki są szkodliwe dla układu nerwowego, a
niewielkie ilości mogą być rakotwórcze, powstaje w reakcji cukrów z
aminokwasem asparaginą. Szczególnie bogate w asparaginę są szparagi,
ziemniaki i niektóre zboża. Dlatego akrylamid mogą zawierać chipsy, frytki
czy krakersy, zwłaszcza z żytniej mąki.
Najbezpieczniejsze wydają się dania gotowane na parze - w temperaturze
około 100 stopni Celsjusza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2002-10-15 12:47:38
Temat: Re: Monti - kilka pytan
Użytkownik Gosia <i...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:B9D1AB6D.130E5%i...@g...pl...
> in article aogjv7$sv9$...@n...tpi.pl, Faber at m...@p...fm wrote
on
> 15/10/02 10:45:
>
> > Smazone na tluszczyku miaska sa równiez "be". Pozostaje miesko duszone
lub z
> > grilla. Moja Pani zafundowala sobie takie cudo elektryczne i piecze
super
> > miesko bez odrobiny tluszczu, ze o panierkach czy tez klarze nie
wspomne.
>
>
> a gdzie kupila takie cudo elektryczne? znaczy jakie? bo ja mysle od
jakiegos
> czasu nad takim czyms i poszukuje porady co jest dobre a co nie.
> i bede oszczedzac i na gwiazdke bede miec prezent.
> albo wczesniej.
>
w sklepie z AGD. Tylko zwróć, prosze uwagę, na to aby grill wyposażony był w
teflonową miseczkę. W zadnym przypadku nie kupuj normalnego rusztu nad
elementem grzejnym na który spływa tłuszcz i przez odparowanie robi mase,
pono rakotwórczego dymu. Pomysł Januszqa jest zdrowszy, ale drozszy. Mój
kombiwar, czy jakoś tak leży sobie gdzies w kącie. Może to kwestia
przyzwyczajenia. Czas pokaże.
pzdr
tade
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2002-10-15 14:47:18
Temat: Re: Monti - kilka pytan>
> http://dziennik.pap.com.pl/nauka/20020930195853.html
> Akrylamid we frytkach powstaje z asparaginy
> Akrylamid, związek którego wysokie dawki są szkodliwe dla układu nerwowego,
> a już niewielkie ilości mogą być rakotwórcze, powstaje w wysokich
> temperaturach z aminokwasu asparaginy - twierdzą naukowcy na stronie
> internetowej "Nature".
>
> W ostatnich miesiącach najpierw szwedzcy, a następnie pracujący dla WHO
> naukowcy zaalarmowali opinię publiczną, że w takich potrawach jak frytki czy
> chipsy powstaje podczas obróbki cieplnej szkodliwy akrylamid - i to w
> znacznych ilościach, kilkaset razy przekraczających dopuszczalne normy.
>
> Pracując niezależnie od siebie, zespoły Richarda Stadlera z Nestle
> Research Center w Lozannie oraz Donalda Mottrama (University of Reading)
> doszły do wniosku, że za powstawanie akrylamidu odpowiada tzw. reakcja
> Maillarda.
>
> Zachodzi ona w średnio wysokich temperaturach pomiędzy aminokwasami a
> cukrami. Dzięki reakcji Maillarda powstają apetycznie wyglądające
> zarumienienia potraw oraz substancje nadające na przykład smażonemu mięsu
> przyjemny dla naszego węchu zapach i charakterystyczny smak.
>
> Akrylamid, którego wysokie dawki są szkodliwe dla układu nerwowego, a
> niewielkie ilości mogą być rakotwórcze, powstaje w reakcji cukrów z
> aminokwasem asparaginą. Szczególnie bogate w asparaginę są szparagi,
> ziemniaki i niektóre zboża. Dlatego akrylamid mogą zawierać chipsy, frytki
> czy krakersy, zwłaszcza z żytniej mąki.
>
> Najbezpieczniejsze wydają się dania gotowane na parze - w temperaturze
> około 100 stopni Celsjusza.
>
>
no o to chodziło :(
czy doczekamy ustawowego zakazu sprzedazy frytek, czipsów,krakersów??
a moze zostana one opatrzone informacja o szkodliwości jak na papierosach
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2002-10-16 09:53:40
Temat: Re: Monti - kilka pytan
> Dlatego akrylamid mogą zawierać chipsy, frytki
> czy krakersy, zwłaszcza z żytniej mąki.
a nie przypadkiem pszennej?
pozdrawiam
brutus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2002-10-16 12:05:10
Temat: Re: Monti - kilka pytanWitam
Czy można w diecie MM jako panierki używać ziaren sezamu.
Ewa
Użytkownik "Brutus" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aoj988$m80$1@julia.coi.pw.edu.pl...
>
> > Dlatego akrylamid mogą zawierać chipsy, frytki
> > czy krakersy, zwłaszcza z żytniej mąki.
>
> a nie przypadkiem pszennej?
>
> pozdrawiam
> brutus
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2002-10-16 17:50:42
Temat: Re: Monti - kilka pytanin article aoh25j$llj$...@n...tpi.pl, Faber at m...@p...fm wrote on
15/10/02 14:47:
>
> w sklepie z AGD. Tylko zwróć, prosze uwagę, na to aby grill wyposażony był w
> teflonową miseczkę. W zadnym przypadku nie kupuj normalnego rusztu nad
> elementem grzejnym na który spływa tłuszcz i przez odparowanie robi mase,
> pono rakotwórczego dymu. Pomysł Januszqa jest zdrowszy, ale drozszy. Mój
> kombiwar, czy jakoś tak leży sobie gdzies w kącie. Może to kwestia
> przyzwyczajenia. Czas pokaże.
jak juz kwestie zdrowia sa poruszane to sie zapytam:
a jak oceniasz (oceniacie) pod wzgledem zdrowotnosci cudo firmy Mango
reklamowane w telewizji jako grill elektryczny (w sklepach takiego, ktory
opieka z dwoch stron nie widzialam niestety)? czy warto to kupic? kusi mnie
wlasnie ta przykrywa i to, ze tluszcz wlasnie splywa do naczynka. ale moze
tez opieka w sposob niewlasciwy? nie znam sie na tym zupelnie niestety.
serdecznosci
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2002-10-17 15:37:39
Temat: Re: Monti - kilka pytan
Użytkownik Pawel Morawiecki <n...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:aojkn4$eks$...@n...tpi.pl...
> Czy można w diecie MM jako panierki używać ziaren sezamu.
A to się w ogóle da?
Monti poleca parmezan. Sprawdzone i smakowite (np. sznycle indycze w
parmezanie - paluchy lizać!!!)
[em]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2002-10-17 20:21:21
Temat: Re: Monti - kilka pytan
> a jak oceniasz (oceniacie) pod wzgledem zdrowotnosci cudo firmy Mango
> reklamowane w telewizji jako grill elektryczny (w sklepach takiego, ktory
> opieka z dwoch stron nie widzialam niestety)? czy warto to kupic? kusi
mnie
> wlasnie ta przykrywa i to, ze tluszcz wlasnie splywa do naczynka. ale moze
> tez opieka w sposob niewlasciwy? nie znam sie na tym zupelnie niestety.
>
> serdecznosci
>
> *gosia*
>
Kupilam ze 3 lata temu taki grill elektryczny firmy MPM Product w Media
Markt
i z tego co pamietam nie byl specjalnie drogi. Wyglada tak jak ten
reklamowany
przez Klaudiusza:) Biala obudowa, teflonowe wnetrze, rynienka na splywajacy
tluszcz i "packa" do czyszczenia tego teflonu. Jedyny zarzut do niego to to,
ze nie
ma regulacji mocy grzania i kieubaski nie da sie dobrze przysmazyc
(Wysmazyc?):)
Ale do opiekania filecikow z kurczaka i innych nie panierowanych, szybko
smazonych
miesiw i ryb(!) - rewelacja. Slicznie sie takie miesko przypieka z obu stron
rownoczesnie
i nie przywiera, bo w maszynce teflonowe wnetrze. A tluszczyk faktycznie
splywa
nawet z fileta z kurczaka:)
Ale sie rozpisalam:) Jednym slowem: polecam:)
serdecznosci,
Karolina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |