« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-15 10:12:20
Temat: [monti] makaron razowy - pytankopowoli staję się coraz bardziej "monti" i stad moje pyatnie: czasem lubie
spaghetti. dotychczas gotowalam zwykly makaron spaghetti plus sos ze
swiezych pomidorow z bazylia.
ostanio dostrzeglam w sklepie makaron razowy - graham (swiderki i rurki)
zrobiony z (cytat z opakowania): "maki z calych ziaren pszenicy".
sklad: maka pszenna typ 1850 - graham, maka pszenna typ 1400 - sitkowa
czy taki makaron jest bardziej "monti"??
serdecznosci
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-10-15 16:07:30
Temat: Re: [monti] makaron razowy - pytanko
Użytkownik Gosia <i...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:B9D1B6A4.130EC%i...@g...pl...
> powoli staję się coraz bardziej "monti" i stad moje pyatnie: czasem lubie
> spaghetti. dotychczas gotowalam zwykly makaron spaghetti plus sos ze
> swiezych pomidorow z bazylia.
> ostanio dostrzeglam w sklepie makaron razowy - graham (swiderki i rurki)
> zrobiony z (cytat z opakowania): "maki z calych ziaren pszenicy".
>
> sklad: maka pszenna typ 1850 - graham, maka pszenna typ 1400 - sitkowa
>
> czy taki makaron jest bardziej "monti"??
Ta razowa której skład podałaś to zwykły "kit" dla naiwnych.
Jeżeli chcesz być bardziej "monti" to jeżeli pszenica to tylko twarda
"semolina durum" -100%, bez żadnych dodatków "najlepszej mąki" typu xxx.
Monti pisze, że z twardej pszenicy poddawanej procesowi pastyfikacji (po
naszemu makaronizacji :-) ) powstaje makaron, który pod warunkiem krótkiego
gotowania ("al dente" czyli na ząb - do gryzienia) nie ulega galaretowaceniu
w przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam, em.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-10-15 17:15:51
Temat: Re: [monti] makaron razowy - pytankoin article aoheme$iou$...@n...tpi.pl, em at e...@o...pl wrote on 15/10/02
18:07:
>
> Użytkownik Gosia <i...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:B9D1B6A4.130EC%i...@g...pl...
>> ostanio dostrzeglam w sklepie makaron razowy - graham (swiderki i rurki)
>> zrobiony z (cytat z opakowania): "maki z calych ziaren pszenicy".
>>
>> sklad: maka pszenna typ 1850 - graham, maka pszenna typ 1400 - sitkowa
>>
>> czy taki makaron jest bardziej "monti"??
>
> Ta razowa której skład podałaś to zwykły "kit" dla naiwnych.
>
he he a makaron ma logo "teraz zdrowie" i bardzo dlugi numer atestu.
> Jeżeli chcesz być bardziej "monti" to jeżeli pszenica to tylko twarda
> "semolina durum" -100%, bez żadnych dodatków "najlepszej mąki" typu xxx.
no i prosze - taki zawsze kupowalam do spaghetti i zawsze gotowalam al
dente.
czyli chcialam za dobrze
:-)
dziekuje za wyjasnienia i pozdrawiam tajze
*gosia*
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |