| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-07-19 21:16:13
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??nie sa
kolega rozumiem piwowar i znawca technologii....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-07-19 21:29:19
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Użytkownik "tomolek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f7okb4$slo$1@inews.gazeta.pl...
> nie sa
> kolega rozumiem piwowar i znawca technologii....
nie
ani piwowar, ani znawca i do tego koleżanka
do wszystkich piw z tak zwanej sprzedającej się półki dodaje się spirytus
dla wyważenia poziomu alkoholu
podobna technlogia jak w produkcji "jaboli"
w którym z browarów nadal się produkuje piwo starą metodą brzeczki, powolnej
fermentacji
wszędzie są rury i woda brana z miejskiej sieci wodociągowej
teraz browar można postawić na dowolnej ulicy dowolnego miasta i pompować
przez te rury sypiąc obficie chemią te płyny nazywane piwem
ale z prawdziwym piwem, to już dawno nie ma nic wspólnego
eni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-07-19 21:34:09
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??co to jest"metoda brzeczki"??????????????????????? bardzom ciekaw...
byla kolezanka kiedys w jakims browarze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-07-19 21:47:25
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Użytkownik "tomolek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f7olco$42k$1@inews.gazeta.pl...
> co to jest"metoda brzeczki"??????????????????????? bardzom ciekaw...
> byla kolezanka kiedys w jakims browarze?
>
w tym rurowym nie
byłam w takim dawnym, gdzie w ogromnych kadziach betonowych nazwikmy to tak
sezonowała się brzeczka zanim trafiła do procesu wyrobu piwa
teraz w tych rurowych browarach sypie się wszystko od rury dodając
chemikalia, aby było szybciej i w końcowym momencie produkcji zupy
chmielowej równoważy się poziom "prądu" spirytusem
eni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-07-19 21:52:13
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Użytkownik "tomolek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f7olco$42k$1@inews.gazeta.pl...
> co to jest"metoda brzeczki"??????????????????????? bardzom ciekaw...
> byla kolezanka kiedys w jakims browarze?
>
"Dla uzyskania jednolitości smakowej wielkich partii produktu producenci
dodają szereg środków chemicznych oraz drożdży GMO."
hehehhe
spirytus to też środek chemoczny
eni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-07-20 05:15:35
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??Użytkownik "martertor" napisał:
> drożdży GMO."
No i? Jakieś gorsze są niż zwykłe?
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-07-20 05:40:56
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??jeszcze raz pytam co to jest "metoda brzeczki"???
piszesz straszne bzdury, nie warto powtarzac wszystkiego co sie gdzies
uslyszy albo wyczyta...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-07-20 05:48:17
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??dobra, juz mi sie znudzilo...
dolewanie spirytusu jest bezsensowne ekonomicznie. wysoka zawartosc alkoholu
mozna uzyskac za pomoca odpowiedniego stopnia odfermentowania i stezenia
ekstraktu. mozna to uzyskac np przez dodatek cukru lub jakis syropow.
uzyskuje sie "moc" ale negatywnie odbija sie to na smaku (charakterystyczny
spirytusowy posmak). Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB), polecam google, wpisac
"piwo" w google i juz w pierwszym odsylaczu sporo sie wyjasnia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-07-20 06:04:04
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
"tomolek" <t...@o...pl> wrote in message
news:f7pib8$6bn$1@inews.gazeta.pl...
> dobra, juz mi sie znudzilo...
> dolewanie spirytusu jest bezsensowne ekonomicznie. wysoka zawartosc
alkoholu
> mozna uzyskac za pomoca odpowiedniego stopnia odfermentowania i stezenia
> ekstraktu. mozna to uzyskac np przez dodatek cukru lub jakis syropow.
> uzyskuje sie "moc" ale negatywnie odbija sie to na smaku
(charakterystyczny
> spirytusowy posmak). Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
> sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB), polecam google, wpisac
> "piwo" w google i juz w pierwszym odsylaczu sporo sie wyjasnia...
Cienko - drożdże nie wyrobią więcej niż 16%.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2007-07-20 09:39:06
Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Użytkownik "tomolek" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f7phte$4ql$1@inews.gazeta.pl...
> jeszcze raz pytam co to jest "metoda brzeczki"???
> piszesz straszne bzdury, nie warto powtarzac wszystkiego co sie gdzies
> uslyszy albo wyczyta...
>
nie wystarczy napisać "straszne bzdury"
piszemy tu na temat produkcji piwa w Polsce, a nie w jakichś przyzwoitych
piwnych krajach
pisząc "metoda brzeczki" miałam na mysli dawne metody browarne o czym już
pisałam, więc się nie będę powtarzać
metoda HGB zdaje się w polskich browarach być metodą HGW, po co tracić czas
kiedy na koniec doleje się spirtu (który w hurcie kosztuje kilka złotych za
litr, a sprowadzany zza wschodniej granicy jeszcze taniej) i po kłopocie
zupa piwna ugotowana
spirt daje prąd
i jak Polska długa i szeroka naród się rozpija lurami pod nazwą piwo
eni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |