Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 121


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2007-07-20 11:21:47

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"martertor" <m...@w...pl> wrote in message
news:f7q53e$55r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7q4o3$491$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Też nie - piwo marki piwo. Królewskie nie jest takie jak było,
Żywiec
> > też nie - straciły na zastosowaniu surówców chunijnych. A później
> > niektórzy
> > dziwią się, że nie chciałem / nie chcemy tej Chujni. A spadek jakości
> > towarów jest znaczny - zamiast towarów przyszły do nas erzace
produkowane
> > w
> > Chujni lub Izraelu...
> >
> >
>
> bredzisz, jak zawsze
>
> Królewskiego już nie ma, pozostała tylko nazwa, produkcja browary Warka
> Żywiec skończył się po prywatyzacji
> Piwa izraelskiego nie widziałem
>
> eni

No proszę to piszesz jak mężczyna - gdzie indziej jak kobieta... Aniu (eni -
to fonetyka).
Lepiej mi napisz, kiedy się spotkamy en face?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2007-07-20 11:28:10

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "martertor" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7q65g$867$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Lepiej mi napisz, kiedy się spotkamy en face?
>
>

en face nie chcę

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2007-07-20 11:34:31

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"martertor" <m...@w...pl> wrote in message
news:f7q6hb$9a8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7q65g$867$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Lepiej mi napisz, kiedy się spotkamy en face?
> >
> >
>
> en face nie chcę
>
> eni

Bo? Na twoją ulubioną łyżeczkę?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2007-07-20 12:12:53

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "martertor" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f7q2nt$sq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> używasz takich argumentów:
> "jest dużo browarów" - ile i jakie"

Google Twoim przyjacielem

> "piwo w Polsce --- tego typu sikacze" - właśnie o tym tu rozmawiamy

Nie tylko w Polsce

> "znacznie łatwiej..." - tylko wolno to idzie i jest droższe od spirtu, a
> kubeł spirtu to szybka i tania metoda

Moze i drozsze ale zdrowsze i smaczniejsze na pewno

> pisałam, że nie znam się na technologii

To czermu piszesz o czyms na czym sie nie znasz?
cytujesz "metode brzeczki" nawet nie interesujac sie co to wogole znaczy...
a od tego trzeba by zaczac :-)

> a ze wskazanych googli jeszcze raz podam ten sam cytat:
> 'Dla uzyskania jednolitości smakowej wielkich partii produktu producenci
> dodają szereg środków chemicznych oraz drożdży GMO"
>

I gdzie tu mowa o wzmacnianiu spirytem?
Mowa o polepszaczach smakowych, konserwantach tez... a drozdze? jakos nie
wyobrazam sobie fermentacji bez nich...

Nie zebym negowal twierdzenie ze sa piwa do ktorych dodaje sie spirytusu
(tak tak wlasnie tego taniego siprytusu... poniewaz 95 % ceny spirytusu to
marze, podatki, akcyzy, narzuty itp, a jedynie 5% to faktyczna cena
wytworzenia go)
Nawet do czarnego Faxe dodawany jest spirytus... jak i do wiekszosci piw
extra strong ... niestety

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2007-07-20 12:14:05

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7q3cu$13h$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "tomolek" <t...@o...pl> wrote in message
> news:f7q1ib$boa$1@inews.gazeta.pl...
>> > pisząc "metoda brzeczki" miałam na mysli dawne metody browarne o czym
> już
>>
>> napisz kokretnie co to za metoda z tego nic nie wynika, jeszcze raz
>> powtarzam, ze nie masz pojecia o czym piszesz... warzenie kazdego piwa
>> zaczyna sie od brzeczki, w zwiazku z tym kazde jest wazone "metoda
> brzeczki"
>> W polsce jest duzo browarow w ktorych warzy sie piwo tradycyjnymi
> metodami,
>> wystarczy wychylic nos z supermarketu i zajrzec do specjalistycznego
> sklepu.
>> Piwo w Polsce to nie tylko Zywiec, Harnas, Warka Strong, Debowe i inne
> tego
>> typu sikacze.
>> Jeszcze raz powtarzam spirytusu do piwa sie nie dodaje (ta bzdura wziela
> sie
>> jeszcze chyba z PRL kiedy z powodu brakow surowcowych podobno robiono
> takie
>> eksperymenty). Znacznie łatwiej (i taniej!!!!!) podnieść poziom alkoholu
>> w
>> piwie inaczej.
>
> Ktoś sobie pomylił piwo z winem - alkoholizowanie wina jest dobrą metodą
> jego stabilizacji. Nie zabija tak szybko wątroby jak siarkowanie...
>

Tyle ze nawet szlachetne wina zawieraja siarczyny...
poczytaj dokladniej etykiety DOBRYCH win

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2007-07-20 12:36:22

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: Tomasz <t...@w...delthis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2007 07:48:17 +0200, tomolek napisał(a):
> Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
> sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB)

Gravity oznacza w tym wypadku raczej "stężenie", bo chodzi o warzenie
brzeczki o podwyższonej gęstości, a następnie rozcieńczanie wodą.
Takie warzenie piwa jest o wiele wydajniejsze i oszczędniejsze.
O negatywnym wpływie tej metody na smak piwa nic mi nie wiadomo, sądzę, że
wiele innych czynników odgrywa tu dużo znaczniejszą rolę. A największą z
nich gust i nieświadomośc klientów, którym się wmawia reklamą, że tak
właśnie piwo winno smakować.

W przypadku alkoholizowania piwa faktycznie łatwiej i taniej jest przed
fermentacją dodać do brzeczki syropów maltozowych. Przy bardzo wysokich
stężeniach alkoholu piwo można dofermetować neutralnymi smakowo drożdżami
winnymi lub gorzelniczymi.

--
Tomasz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2007-07-20 13:25:55

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:f7q973$gvk$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:f7q3cu$13h$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > "tomolek" <t...@o...pl> wrote in message
> > news:f7q1ib$boa$1@inews.gazeta.pl...
> >> > pisząc "metoda brzeczki" miałam na mysli dawne metody browarne o czym
> > już
> >>
> >> napisz kokretnie co to za metoda z tego nic nie wynika, jeszcze raz
> >> powtarzam, ze nie masz pojecia o czym piszesz... warzenie kazdego piwa
> >> zaczyna sie od brzeczki, w zwiazku z tym kazde jest wazone "metoda
> > brzeczki"
> >> W polsce jest duzo browarow w ktorych warzy sie piwo tradycyjnymi
> > metodami,
> >> wystarczy wychylic nos z supermarketu i zajrzec do specjalistycznego
> > sklepu.
> >> Piwo w Polsce to nie tylko Zywiec, Harnas, Warka Strong, Debowe i inne
> > tego
> >> typu sikacze.
> >> Jeszcze raz powtarzam spirytusu do piwa sie nie dodaje (ta bzdura
wziela
> > sie
> >> jeszcze chyba z PRL kiedy z powodu brakow surowcowych podobno robiono
> > takie
> >> eksperymenty). Znacznie łatwiej (i taniej!!!!!) podnieść poziom
alkoholu
> >> w
> >> piwie inaczej.
> >
> > Ktoś sobie pomylił piwo z winem - alkoholizowanie wina jest dobrą metodą
> > jego stabilizacji. Nie zabija tak szybko wątroby jak siarkowanie...
> >
>
> Tyle ze nawet szlachetne wina zawieraja siarczyny...
> poczytaj dokladniej etykiety DOBRYCH win

Oczywiście - szlachetne wina nadal są siarkowane. Tylko Bordeaux dużo
mocniej niż inne - w takim przypadku trzeba je otworzyć na godzinę przed
spożyciem, a gdy nie ma tego czasu można zlać z butelki i przelać ze dwa
razy - wlać potem do karafki...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2007-07-20 13:27:28

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Tomasz" <t...@w...delthis.pl> wrote in message
news:1syqix9awvqan.yuactxw7h1xo$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 20 Jul 2007 07:48:17 +0200, tomolek napisał(a):
> > Co do tych rur, chemii itd, to piwo obecnie produkuje
> > sie w duzych browarach metoda "grawitacyjna" (HGB)
>
> Gravity oznacza w tym wypadku raczej "stężenie", bo chodzi o warzenie
> brzeczki o podwyższonej gęstości, a następnie rozcieńczanie wodą.
> Takie warzenie piwa jest o wiele wydajniejsze i oszczędniejsze.
> O negatywnym wpływie tej metody na smak piwa nic mi nie wiadomo, sądzę, że
> wiele innych czynników odgrywa tu dużo znaczniejszą rolę. A największą z
> nich gust i nieświadomośc klientów, którym się wmawia reklamą, że tak
> właśnie piwo winno smakować.
>
> W przypadku alkoholizowania piwa faktycznie łatwiej i taniej jest przed
> fermentacją dodać do brzeczki syropów maltozowych. Przy bardzo wysokich
> stężeniach alkoholu piwo można dofermetować neutralnymi smakowo drożdżami
> winnymi lub gorzelniczymi.
>
> --
> Tomasz

Jak już pisałem - drożdże nie wypracują ponad 16% alkoholu, nawet na czystym
cukrze


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2007-07-20 13:29:15

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "martertor" <maiusz>tertorski@wwp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7qde8$riu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Oczywiście - szlachetne wina nadal są siarkowane. Tylko Bordeaux dużo
> mocniej niż inne - w takim przypadku trzeba je otworzyć na godzinę przed
> spożyciem, a gdy nie ma tego czasu można zlać z butelki i przelać ze dwa
> razy - wlać potem do karafki...
>
>

oczywiście, że każde wina czerwone trzeba wietrzyć
można przelać do karafki
ale podawanie czerwonego wina w karafce - cccc...c
wlewa się je z powrotem do butelki i podaje w oryginalnej butelce

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2007-07-20 13:32:22

Temat: Re: Najmocniejsze POLSKIE piwo - jakie ??
Od: "martertor" <maiusz>tertorski@wwp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:f7qdh5$rqq$1@nemesis.news.tpi.pl...

>> W przypadku alkoholizowania piwa faktycznie łatwiej i taniej jest przed
>> fermentacją dodać do brzeczki syropów maltozowych. Przy bardzo wysokich
>> stężeniach alkoholu piwo można dofermetować neutralnymi smakowo drożdżami
>> winnymi lub gorzelniczymi.
>>
>> --
>> Tomasz
>
> Jak już pisałem - drożdże nie wypracują ponad 16% alkoholu, nawet na
> czystym
> cukrze

A ty widział piwa powyżej 16% ?

eni


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 13


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

GRILOWANIE
Grilluje lud miast i wsi-dlugie
Pierogi z kapusta.
Prosze o przepis na oliwe czosnkową
do Bozenki z Wilna

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »