« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-10-04 08:22:13
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia 2012-10-02 15:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Tue, 2 Oct 2012 05:43:40 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>> W dniu poniedziałek, 1 października 2012 20:54:05 UTC+2 użytkownik Ikselka
napisał:
>>
>>>>> Takie coś a la lukier, ale wilgotne, lepkie, nie twardniejce, a błyszczy -
>>>>> raczej jakby taka polewa lukrowa?
>>
>> A nie będzie to wersja wyspiarska - czyli lukier z dodanym serkiem
homogenizowanym?
>>
>
> Na pewno nie - ma to być lepka półprzezroczysta polewa o wyglądzie
> niezastyglego lukru, ale nie tężejąca w skorupkę, tylko pozostajaca w
> stanie półpłynnym, jednak nie ściekającym. Dokładnie taka jest np na
> ciastkach "gniazdka ptysiowe" (są to pączki jakieśtam), sprzedawanych w
> stacjach Statoil. Ta szczególnie mi smakuje. I czasem na niektórych
> pączkach tradycyjnych ją widuję.
A nie jest to może pomada cukiernicza?
Np. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21170
qr.a
--
barszcz czerwony i chłodnik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-10-04 11:22:24
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Thu, 4 Oct 2012 00:14:27 +0200, Fragile napisał(a):
> Dnia Wed, 3 Oct 2012 00:04:31 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> A, już wiem o co ci chodzi...
>>
>> Penuche frosting wygląda podobnie na niektórych zdjęciach. Ale tylko na
niektórych. Pewnie nie każdemu wychodzi ;-)
>>
> Ale penuche icing nie jest, i nie powinno być półprzezroczyste, a o ile
> dobrze zrozumiałam, Ikselce chodzi o polewę/lukier półprzezroczysty. Często
> się taki (lepki właśnie) spotyka na pączkach, babkach drożdżowych,
> makowcach.
>
No fakt, to co zlinkowała Czeremcha nie jest zbyt przejrzyste, albo
wcale...
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-10-04 11:34:23
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Thu, 04 Oct 2012 10:22:13 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2012-10-02 15:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Tue, 2 Oct 2012 05:43:40 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>> W dniu poniedziałek, 1 października 2012 20:54:05 UTC+2 użytkownik Ikselka
napisał:
>>>
>>>>>> Takie coś a la lukier, ale wilgotne, lepkie, nie twardniejce, a błyszczy -
>>>>>> raczej jakby taka polewa lukrowa?
>>>
>>> A nie będzie to wersja wyspiarska - czyli lukier z dodanym serkiem
homogenizowanym?
>>>
>>
>> Na pewno nie - ma to być lepka półprzezroczysta polewa o wyglądzie
>> niezastyglego lukru, ale nie tężejąca w skorupkę, tylko pozostajaca w
>> stanie półpłynnym, jednak nie ściekającym. Dokładnie taka jest np na
>> ciastkach "gniazdka ptysiowe" (są to pączki jakieśtam), sprzedawanych w
>> stacjach Statoil. Ta szczególnie mi smakuje. I czasem na niektórych
>> pączkach tradycyjnych ją widuję.
>
> A nie jest to może pomada cukiernicza?
> Np. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21170
>
> qr.a
Może i tak. Musze spróbować, tylko że widzisz, miałam rację z tym syropem
skrobiowym. Se zrobię sama, albo po prostu rzadki krochmal dodam do
normalnego rumowego lukru. I będzie :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-10-04 19:22:21
Temat: Re: Nie-lukier.W dniu czwartek, 4 października 2012 00:14:26 UTC+2 użytkownik Fragile napisał:
> Ale penuche icing nie jest, i nie powinno być półprzezroczyste, a o ile
> dobrze zrozumiałam, Ikselce chodzi o polewę/lukier półprzezroczysty. Często
> się taki (lepki właśnie) spotyka na pączkach, babkach drożdżowych,
> makowcach.
Ja zrozumiałam, że Ikselce chodzi o taki na "donatach" z reklamy Orbit ;-). Więc nie
przezroczysty, bo na "donatach" jest zdecydowanie biały albo różowy... Żadnej
półprzezroczystości...
http://media.photobucket.com/image/doughnuts/slash_l
ennon55/doughnuts.png?o=11
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-10-04 19:30:03
Temat: Re: Nie-lukier.A co powiesz na to...
http://www.foodandwine.com/recipes/kaffir-lime-cocon
ut-glaze
Albo to:
http://www.foodandwine.com/recipes/rich-five-spice-g
laze
Albo to...
http://www.foodandwine.com/recipes/tart-cranberry-gl
aze
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-10-05 10:54:41
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Thu, 4 Oct 2012 12:22:21 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu czwartek, 4 października 2012 00:14:26 UTC+2 użytkownik Fragile napisał:
>
>> Ale penuche icing nie jest, i nie powinno być półprzezroczyste, a o ile
>> dobrze zrozumiałam, Ikselce chodzi o polewę/lukier półprzezroczysty. Często
>> się taki (lepki właśnie) spotyka na pączkach, babkach drożdżowych,
>> makowcach.
>
> Ja zrozumiałam, że Ikselce chodzi o taki na "donatach" z reklamy Orbit ;-). Więc
nie przezroczysty, bo na "donatach" jest zdecydowanie biały albo różowy... Żadnej
półprzezroczystości...
>
> http://media.photobucket.com/image/doughnuts/slash_l
ennon55/doughnuts.png?o=11
>
> Ania
A nie, no to nie to.
Gdzieś mi się po głowie kołacze, że aby lukier pozostał lepki, a nie
chrupiący, należy dodac trochę oleju. Ale czy to prawda... muszę spróbowac.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-10-05 10:59:28
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Thu, 4 Oct 2012 12:30:03 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> A co powiesz na to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/kaffir-lime-cocon
ut-glaze
>
> Albo to:
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/rich-five-spice-g
laze
>
> Albo to...
>
> http://www.foodandwine.com/recipes/tart-cranberry-gl
aze
>
> Ania
Może? Zauważ, co się tam wspólnie pojawia: light corn syrup. Czyli syrop ze
skrobi, tu kukurydzianej... Miałam rację, syrop skrobiowy...
Corn syrup, hmm...
http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-ku
kurydziany.html
:-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-10-05 13:14:53
Temat: Re: Nie-lukier.W dniu piątek, 5 października 2012 13:00:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-ku
kurydziany.html
Jakieś to naciągane... :-P
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2012-10-05 14:07:10
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Fri, 5 Oct 2012 06:14:53 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu piątek, 5 października 2012 13:00:02 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> http://www.tipy.pl/artykul_13033,jak-zrobic-syrop-ku
kurydziany.html
>
> Jakieś to naciągane... :-P
>
Chyba spróbuję z krochmalem, ten "myk" jakoś mi bardziej pasuje do tego,
czego szukam. O oleju doczytałam, ze dodaje się kilka kropel, aby lukier
był błyszczący, kiedy zastygnie.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2012-10-05 14:41:25
Temat: Re: Nie-lukier.A może by tak... sztuczny miód? Skoro syrop skrobiowy można kupić tylko w ilościach
mierzonych cysternami i beczkami, a używa się go do produkcji sztucznego miodu...
http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiowy
,haslo.html
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |