| « poprzedni wątek | następny wątek » |
121. Data: 2012-03-07 12:13:32
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3W dniu 2012-03-06 11:59, JBP pisze:
> Użytkownik "Stefan"<s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:jj4oli$kd0$1@inews.gazeta.pl...
>> Użytkownik "Anai"<a...@g...pl> napisał w wiadomości
>
>>> Co to jest przyprawa złocista do kurczaka?
>
>> to jest Złocista Przyprawa do Kurczaka albo Przyprawa do Kurczaka Złocista
>> (nie chce mi się grzebać w szufladzie)
>
> Przyprawa Kamisa z glutaminianem o nazwie j.w. W składzie m.in. zawiera
> (AFAIR) - oprócz papryki - także trochę kurkumy, stąd od tych skladników
> określenie "złocista".
Przuprawa do kurczaka złocista firmy Kamis nie zawiera glutaminianu
sodu. Napis (w kółeczku) widoczny.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
122. Data: 2012-03-07 12:17:17
Temat: Re: No i... Bosch w kosch :-/W dniu 2012-03-06 18:34, Ikselka pisze:
> Jaki masz model? - proszę podaj dokładnie, bo własnie szukam cichego
> odkurzacza, przydałby mi się do celów podręcznych, bo wodny, który mam,
> raczej nadaje się do generalnego sprzątania i strasznie głośny jest (jakoś
> na prezentacji był cichszy, he he), a i koty się tego wycia okropnie boją.
Odpiszę Ci na ten temet wieczorem, albo jutro, bo nie mam czasu teraz
szukać instrukcji, czy odkurzacza wyciągać, ok? Nie znam na pamięć jaki
to model :-(
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
123. Data: 2012-03-07 12:20:37
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3W dniu 2012-03-06 18:38, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 06 Mar 2012 03:52:33 +0100, Animka napisał(a):
>
>> W dniu 2012-03-05 11:21, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 5 Mar 2012 09:42:58 +0100, Stefan napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "Bbjk"<b...@q...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:jj1qcf$4jt$1@inews.gazeta.pl...
>>>>> W dniu 2012-03-04 22:29, Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>> Nie denerwuj mnie - ja od jutra się odchudzam. Z parowarem :-)
>>>>>
>>>>> To te niedawne peany na cześć "smalczyku", "boczusiu" etc już nieaktualne?
>>>>> :)
>>>>> -
>>>> Boczek parowany to przecież dietetyczne jedzonko...
>>>
>>> Owszem, trzeba się tylko więcej ruszać, a ja tej zimy tylko aerobik.
>>> Spoko, steper wraca do łask. W wydaniu Bbjk odchudzanie to głodowanie, w
>>> moim absolutnie nie.
>>>
>>> Niestety karczek nie jest kleistym mięsem, więc galaretka była półpłynna, a
>>> ja dałam za mało żelatyny. No i szczególnie krajanka z racji
>>> "nierozciapkania" mięsa jednak potrzebuje więcej, żeby wypełnić
>>> przestrzenie:
>>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3
>>> 4 ostatnie zdjęcia na dole.
>>
>> No super gospodyni jesteś :-)
>
> Dzięki :-)
> Sprawa jednak nie w tym, lecz jak ktoś powiedział w tym, ze ludzie dzielą
> się na bardziej łakomych niż leniwych oraz bardziej leniwych niż łakomych,
> no i ja po prostu należę do tych pierwszych :-)
>
>> Pwenie możesz gdzieś kupić świeżutkie mięso. Tutaj to można kupić "kota
>> w worku".
>
> Tak, mam fajny sklep, gdzie od lat jestem klientką, panie znają mnie i mogę
> sobie zamawiać co chcę, bo one wiedzą, ze zawsze odbiorę. No i dostawcow
> mają lokalnych, zresztą z naszej gminy. Moge też kupowac w gminnej
> miejscowości mięso tego dostawcy, w firmowym sklepie. Nie mówiąc już o tym,
> ze znajomi mają hurtownię mięsną o takim obrocie, ze świeżutkie mięsko tam
> jest tak po prostu dla każdego.
A ja mam tutaj tylko carrefoura, marcpole i sklep spożywczy w którym
dziad kierownik to oszust i strach w takich sklepach kupować. Na bazarku
też ryzyko, bo raczej nie jest to wszystko świeże. Nie mniej jednak
trzeba jakieś mięso od czasu do czasu kupić.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
124. Data: 2012-03-07 12:46:50
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3Dnia dzisiejszego niebożę Animka wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2012-03-06 11:59, JBP pisze:
>> Użytkownik "Stefan"<s...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:jj4oli$kd0$1@inews.gazeta.pl...
>>> Użytkownik "Anai"<a...@g...pl> napisał w wiadomości
>>
>>>> Co to jest przyprawa złocista do kurczaka?
>>
>>> to jest Złocista Przyprawa do Kurczaka albo Przyprawa do Kurczaka
>>> Złocista (nie chce mi się grzebać w szufladzie)
>>
>> Przyprawa Kamisa z glutaminianem o nazwie j.w. W składzie m.in. zawiera
>> (AFAIR) - oprócz papryki - także trochę kurkumy, stąd od tych skladników
>> określenie "złocista".
>
> Przuprawa do kurczaka złocista firmy Kamis nie zawiera glutaminianu sodu.
> Napis (w kółeczku) widoczny.
A poza kółeczkiem coś czytałaś?
http://www.kamis.pl/index.php/content/view/278/
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
125. Data: 2012-03-07 13:01:42
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3W dniu 07.03.2012 13:13, Animka pisze:
>> Przyprawa Kamisa z glutaminianem o nazwie j.w. W składzie m.in. zawiera
>> (AFAIR) - oprócz papryki - także trochę kurkumy, stąd od tych skladników
>> określenie "złocista".
>
> Przuprawa do kurczaka złocista firmy Kamis nie zawiera glutaminianu
> sodu. Napis (w kółeczku) widoczny.
>
>
Acha... to nie dla mnie, ja tam lubię glutaminian :D
poza tym staram się eliminować z przepisów, w/g których gotuję wszelkie
"przyprawy do..." itp. - bo człowiek się przyzwyczai, polubi a po jakimś
czasie producent zrezygnuje z produkcji i co ja zrobię?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
126. Data: 2012-03-07 16:43:10
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3On 7 Mar, 14:01, Anai <a...@g...pl> wrote:
> Acha... to nie dla mnie, ja tam lubię glutaminian :D
No to nie ty jedna;-) Co prawda nie tyle ja, ale mój mąż zawsze dba,
żeby był w domu zapasik ;-) Czasem lubi sypnąć ;-) Ja nawet nie
pamiętam, że jest w domu ;-) Glutaminian, oczywiście, nie mąż ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
127. Data: 2012-03-07 16:51:07
Temat: Re: No i... Bosch w kosch :-/Dnia Wed, 07 Mar 2012 13:17:17 +0100, Animka napisał(a):
> W dniu 2012-03-06 18:34, Ikselka pisze:
>> Jaki masz model? - proszę podaj dokładnie, bo własnie szukam cichego
>> odkurzacza, przydałby mi się do celów podręcznych, bo wodny, który mam,
>> raczej nadaje się do generalnego sprzątania i strasznie głośny jest (jakoś
>> na prezentacji był cichszy, he he), a i koty się tego wycia okropnie boją.
>
> Odpiszę Ci na ten temet wieczorem, albo jutro, bo nie mam czasu teraz
> szukać instrukcji, czy odkurzacza wyciągać, ok? Nie znam na pamięć jaki
> to model :-(
OK :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
128. Data: 2012-03-07 16:52:41
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3Dnia Wed, 07 Mar 2012 13:20:37 +0100, Animka napisał(a):
> A ja mam tutaj tylko carrefoura, marcpole i sklep spożywczy w którym
> dziad kierownik to oszust i strach w takich sklepach kupować. Na bazarku
> też ryzyko, bo raczej nie jest to wszystko świeże. Nie mniej jednak
> trzeba jakieś mięso od czasu do czasu kupić.
No tak, nie ma to jak lokalni dostawcy...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
129. Data: 2012-03-07 17:15:23
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3Dnia Wed, 07 Mar 2012 14:01:42 +0100, Anai napisał(a):
> Acha... to nie dla mnie, ja tam lubię glutaminian :D
> poza tym staram się eliminować z przepisów, w/g których gotuję wszelkie
> "przyprawy do..." itp. - bo człowiek się przyzwyczai, polubi a po jakimś
> czasie producent zrezygnuje z produkcji i co ja zrobię?
Dlatego warto czytać ich skład, żeby się troszkę uczyć, co z czym, tak na
wszelki wypadek. Oczywiście ja też raczej nie uznaję, poza dwoma czy trzema
wygodnymi wyjątkami zupełnie nietypowo je stosując:
a) "Zupa cebulowa" ("Onion soup") dowolnej firmy, najczęściej Knorr - jako
przyprawa do duszenia mięsa i do SOSÓW mięsnych, lekko je zagęszczająca.
Bardzo dobra!
b) "Skrzydełka ogniste" firmy Kamis - rewelacyjna przyprawa do... żeberek!
Żeberka wychodzą pikantne i naprawdę smakowite. No i długo duszone, zeby
cały tłuszcz się z nich wytopił do sosu, a pozostałe mięso dobrze
przeniknęło przyprawami. Oprócz ww przyprawy dodaję jeszcze miód, sos
sojowy oraz sos Worcester, taki: http://tiny.pl/hpmc6
c) Przyprawa do ryb - chyba Kamis albo Kotanyi, nie pomnę, jest świetna
do... przyprawiania makaronu! Dodaję natychmiast po odcedzeniu makaronu,
póki bardzo gorący, mieszając energicznie. Pyszne. No ale rzadko, bo
makaronu nie jemy w ilościach znaczących, jedynie normalnie gotowany jako
dodatek do zupy czy rosołu, a raz na rok, własnie ten z przyprawą, do
drugiego dania.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
130. Data: 2012-03-07 17:16:50
Temat: Re: http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/364665/3Dnia Wed, 7 Mar 2012 08:43:10 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> On 7 Mar, 14:01, Anai <a...@g...pl> wrote:
>
>> Acha... to nie dla mnie, ja tam lubię glutaminian :D
>
> No to nie ty jedna;-) Co prawda nie tyle ja, ale mój mąż zawsze dba,
> żeby był w domu zapasik ;-) Czasem lubi sypnąć ;-) Ja nawet nie
> pamiętam, że jest w domu ;-) Glutaminian, oczywiście, nie mąż ;-)
>
Czysty glutaminian??? - bałabym się, ze wpadnę w uzależnienie, podobno to
częste. W ogóle nie kupuję, nie licząc tego w Vegetcie i kilku torebkowych
przyprawach.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |