« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-03 15:52:28
Temat: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figiWitam ponownie,
moj poprzedni post (wyslany z googli) w jakis dziwny sposob dotarl na grupe
jedynie jako cytat w odpowiedzi Krysi Thompson (dziekuje!).
Tym razem moje niesmiale pytanie probuje wyslac z gazety.pl:
Czy ktos z panstwa ma jakies doswiadczenie w temacie fig suszonych? Co mozna
z nich zrobic, oprocz - zaproponowanych przez K.T. - bakalii do sosu? (Bo na
figowke to chyba za malo ;-) )
Pozdrawiam
: Lukas :
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-03 17:28:31
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figi
Użytkownik ": Lukas :" <l...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:blk5vs$fvm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam ponownie,
> moj poprzedni post (wyslany z googli) w jakis dziwny sposob dotarl na
grupe
> jedynie jako cytat w odpowiedzi Krysi Thompson (dziekuje!).
>
> Tym razem moje niesmiale pytanie probuje wyslac z gazety.pl:
> Czy ktos z panstwa ma jakies doswiadczenie w temacie fig suszonych? Co
mozna
> z nich zrobic, oprocz - zaproponowanych przez K.T. - bakalii do sosu? (Bo
na
> figowke to chyba za malo ;-) )
>
Pyszny jest dzemik figowy.
Ale to chyba ze swiezych.
Poza tym jako bakalie - nie tylko do sosu, a do roznych placow, placuszkow.
pozdrawiam, Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-03 17:33:03
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figiFigi lekko skrop octem jablkowym, aby nie byly za slodkie, obloz maskarpone
wymieszanym z mielonymi orzechami i zawin w plastry szynki Parmenskiej.
Podawaj na salacie z dodatkiem ruccoli i aceto balsamico.
Mlody kozi ser posyp suszonym origano i zawin w pokrojony w cienkie plastry
chudy boczek i zapiecz w piekarniku. podaj na salacie przybranej pokrojonymi
cienko figami. polej odrobina modu wymieszanego z gorczyca.(efekt slodkawo-
pikantny)
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-03 18:35:39
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figiOn Fri, 3 Oct 2003 19:33:03 +0200, "Dario" <D...@i...nu>
wrote:
>Figi lekko skrop octem jablkowym, aby nie byly za slodkie, obloz maskarpone
>wymieszanym z mielonymi orzechami i zawin w plastry szynki Parmenskiej.
>Podawaj na salacie z dodatkiem ruccoli i aceto balsamico.
>
>Mlody kozi ser posyp suszonym origano i zawin w pokrojony w cienkie plastry
>chudy boczek i zapiecz w piekarniku. podaj na salacie przybranej pokrojonymi
>cienko figami. polej odrobina modu wymieszanego z gorczyca.(efekt slodkawo-
>pikantny)
>
>Dario
>
ale to chyba ze swiezymi figami tak sie obchodzisz...czy
suszonymi? bom zaintrygowana. figi lubie i takie i takie, kozi
ser, boczek, i orzechy i prosciutto di Parma...hhhmmmmmm
trys, niby najedzony, ale jakby kto tak postawil TO przede mna,
to na sile, ale jednak.........
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-04 22:44:25
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figiSwieze nie potrzebuja octu jablkowego. Reszta z przepisow jest taka sama.
Odstepstwem od regoly sa figi tureckie i marokanskie (machometanie
uwielbiaja slodkie). Figa suszona, jezeli ma szanse polezec kilka godzin w
mascarpone traci troche slodkosci, a ser zyskuje troche "nowych" wrazen
smakowych. Polaczenie na zasadzie kontrastu (slodkie z wedzonym i slonym
+pikantne z ruccoli) to piekny efekt. A do tego mlode sangiovese.......
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-04 23:13:17
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figi
Użytkownik "Dario" <D...@i...nu> napisał w wiadomości
news:1065307468.903295@halkan.kabelfoon.nl...
> Swieze nie potrzebuja octu jablkowego. Reszta z przepisow jest taka sama.
> Odstepstwem od regoly sa figi tureckie i marokanskie (machometanie
> uwielbiaja slodkie). Figa suszona, jezeli ma szanse polezec kilka godzin w
> mascarpone traci troche slodkosci, a ser zyskuje troche "nowych" wrazen
> smakowych. Polaczenie na zasadzie kontrastu (slodkie z wedzonym i slonym
> +pikantne z ruccoli) to piekny efekt. A do tego mlode sangiovese.......
>
No tak! Dario jest we Wloszech :-)
I mysli, ze u nas na rynku...
pozdrawiam
Jacek
P.S. Chociaz mialem dzisiaj w jadlospisie
Parmigiano Regiano i francuska wedzona szynke :-)
Paluszki lizac.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-06 05:53:58
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figi> ... Czy ktos z panstwa ma jakies doswiadczenie w temacie fig suszonych?
=======
Z tego co wiem to ostatnio są modne stringi.
=======
> Co mozna z nich zrobic
=======
Mokre - najpierw wysuszyć,
suche, hm... założyć na głowę???
waldek :-}
=======
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-06 14:34:54
Temat: Re: Nowy - jeszcze jedna proba pytania o figiDario <D...@i...nu> napisał(a):
> Figi lekko skrop octem jablkowym [...]
> Mlody kozi ser posyp suszonym origano i zawin [...]
Mmmm... to brzmi bardzo mniamniuśnie :-)
No to mały spacer po sklepach i... do kuchni!
Dziękuję!
: Lukas :
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |