| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-14 16:12:23
Temat: Re: Nut loaf
>1/3 cup posiekanych lodyg selera
>1/3 cup pokrojonej drobno papryki
>1/2 cup orzechow wloskich
>1/2 cup cashews
>1/2 cup migdalow (prazonych jak sie da)
>1 3/4 cup ugotowanego brazowego ryzu
>1 1/2 cup tartego sera
>1 T sage (nie wiem, jak po polsku...)
to szalwia.
Takie z ryzem to ja robie bez orzechow, tylko z masakrowanymi
jarzynami. Jak sie ryz NIECO rozgotuje, to sie to trzyma siebie
(chcialam powiedziec "trzyma sie kupy", ale ZNASZ te grupe,
hehehehehehe). Formuje kotleciki a la hamburgery i schladzam
porzadnie i potem doklepuje te kawalki, ktorym sie udalo odpasc w
czasie lezakowania (!).
Przecierasz surowe pomidory?
Do pomidorowego sosu dodaje bazylie na samym koncu, po zgaszeniu
pod garem, bo cos mi aromat ucieka w czasie gotowania.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-14 16:26:44
Temat: Re: Nut loafu nas pora kolacji - 17.30. ide do qchni
K
>
>masz racje. Swieze ziola dodaje sie na koncu. Przetlumaczylam ten przepis
>tak jak mialam od kolezanki, ale masz racje. Jestes teraz na linii? Ktora u
>was godzina? U nas druga w nocy (sobota), goscie wyszli godzine temu,
>zrobilam jarskie lasagna) Pomidory wrzucam do blendera, ze skorkami, bo
>jestem leniwa. Jak robie sos do spaghetti to uzywam z puszki, ale swieze
>maja inny smak...
>
>Ania
>>
>> Przecierasz surowe pomidory?
>> Do pomidorowego sosu dodaje bazylie na samym koncu, po zgaszeniu
>> pod garem, bo cos mi aromat ucieka w czasie gotowania.
>>
>> Krysia
>> K.T. - starannie opakowana
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-14 17:33:35
Temat: Nut loafSkladniki:
(cup - 250ml, T - lyzka, t - lyzeczka)
1/3 cup posiekanych lodyg selera
1/3 cup pokrojonej drobno papryki
1/2 cup orzechow wloskich
1/2 cup cashews
1/2 cup migdalow (prazonych jak sie da)
1 3/4 cup ugotowanego brazowego ryzu
1 1/2 cup tartego sera
1 T sage (nie wiem, jak po polsku...)
1/2 T swiezego tymianku
3 T swiezej bazylii
szczypta soli (niekoniecznie)
1-2 zabki czosnku, zgniecione i podsmazone w odrobinie oliwy
duzo pieprzu
1 1/2 cup sosu pomidorowego (przepis nastapi)
Zmielic orzechy. Zmieszac z ryzem. dodac 1 cup sera. Dodac ziola, jarzyny,
czosnek, 1/2 cup pomidorowego sosu. Dobrze wymieszac.
Nagrzac piekarnik. Wysmarowac foremke, wlozyc mase, przykryc folia. Piec 50
minut. Odkryc, polac reszta sosu i sera, piec przec 10 minut.
Sos pomidorowy:
1/2 kg swiezych pomidorow (uzywam roma, tych podluznych co maja duzo
miazszu)
1/4 cup oliwy (albo mniej)
1-2 zabki czosnku
szczypta soli
2 T swiezej bazylii
1t miodu (daje bardzo interesujacy smak, teraz uzywam do wszystkich
pomidorowych sosow odrobine miodu)
sporo pieprzu
Rozgrzac olej, wrzucic pieprz, czosnek, dodac przetarte (puree) pomidory,
1/2 cup wody i reszte skladnikow. Gotowac przez 1/2 godziny na malym ogniu,
czesto mieszajac.
Przekonalam sie, ze 'rozlatywalnosc' zalezy od tego, jak drobno sa zmielone
orzechy. Nawet taka 'rozleciana' smakuje dobrze... Jak ppierwszy raz
zrobilam, musialam nakladac lyzka... i tez zjedli.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-14 17:59:48
Temat: Re: Nut loaf
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:5kr0ltg7mpmjltpc88ifubk05qade2rmc8@4ax.com...
masz racje. Swieze ziola dodaje sie na koncu. Przetlumaczylam ten przepis
tak jak mialam od kolezanki, ale masz racje. Jestes teraz na linii? Ktora u
was godzina? U nas druga w nocy (sobota), goscie wyszli godzine temu,
zrobilam jarskie lasagna) Pomidory wrzucam do blendera, ze skorkami, bo
jestem leniwa. Jak robie sos do spaghetti to uzywam z puszki, ale swieze
maja inny smak...
Ania
>
> Przecierasz surowe pomidory?
> Do pomidorowego sosu dodaje bazylie na samym koncu, po zgaszeniu
> pod garem, bo cos mi aromat ucieka w czasie gotowania.
>
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |