Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia O babce herbacianej/do Asi

Grupy

Szukaj w grupach

 

O babce herbacianej/do Asi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-09 06:29:57

Temat: O babce herbacianej/do Asi
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam wreszcie babke herbaciana chwalona przez Asie. Musze przyznac,
ze jest naprawde smaczna i aromatyczna. Mam tylko jedna uwage - w
przepisie jest o gotowaniu rodzynek w szklance herbaty, Asia napisala,
ze dala 3/4 szklanki, zeby ciasto nie bylo zbyt mokre. Ja gotujac
rodzynki (troche dluzej niz w przepisie, bo sie zagapilam) ze szklanki
herbaty uzyskalam ok. 1/2. I tyle dalam. Tak wiec nie wiem do konca jak
prawidlowo wykonac ta babke ale i tak wyszla pyszna.

Pozdrawiam
Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-09 09:12:25

Temat: Re: O babce herbacianej/do Asi
Od: "asia" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:3EBB4AE5.7010308@geokrak.com...
> Zrobilam wreszcie babke herbaciana chwalona przez Asie. Musze przyznac,
> ze jest naprawde smaczna i aromatyczna. Mam tylko jedna uwage

hej :)
to chyba do mnie adresowany post
odnosnie ilosc herbaty to - tak jak pisałaś - jest tego dosyc sporo, gdyby
dodac szkl. to juz jest zupa, jak widzisz - nawet 1/2 szkl. jest ok.

ciesze sie ze smakowala :)

pozdrawiam
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-09 10:14:18

Temat: Re: O babce herbacianej/do Asi
Od: Maria <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> hej :)
> to chyba do mnie adresowany post
> odnosnie ilosc herbaty to - tak jak pisałaś - jest tego dosyc sporo, gdyby
> dodac szkl. to juz jest zupa, jak widzisz - nawet 1/2 szkl. jest ok.
>
> ciesze sie ze smakowala :)

Od dawna mialam zamiar ja upiec ale jakos tak nie moglam sie zdecydowac.
A to naprawde bardzo dobre ciasto i latwe.
Dziekuje za przepis

Maria

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-09 13:28:19

Temat: Re: O babce herbacianej/do Asi
Od: "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


"asia" <a...@w...pl> wrote in message
news:16505-1052471329@mail.hanslik.com.pl...
>
> Użytkownik "Maria" <m...@g...com> napisał w wiadomości
> news:3EBB4AE5.7010308@geokrak.com...
> > Zrobilam wreszcie babke herbaciana chwalona przez Asie. Musze przyznac,
> > ze jest naprawde smaczna i aromatyczna. Mam tylko jedna uwage
>
> hej :)
> to chyba do mnie adresowany post
> odnosnie ilosc herbaty to - tak jak pisałaś - jest tego dosyc sporo, gdyby
> dodac szkl. to juz jest zupa, jak widzisz - nawet 1/2 szkl. jest ok.
>
> ciesze sie ze smakowala :)
>
> pozdrawiam
> Asia
>
> Czy mogłabym prosić jeszcze raz o przepis na tą "babę", nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam,
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-13 10:34:06

Temat: Re: O babce herbacianej/do Asi
Od: "asia" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:b9gadd$pd9$1@news.onet.pl...
> >
> > Czy mogłabym prosić jeszcze raz o przepis na tą "babę", nie mogę
znaleźć.

wklejam:

Babka herbaciana

25 dag maki
10 dag cukru
2 zoltka
pol lyzeczki skorki otartej z cytryny
8 dag Kasi
1 lyzeczka proszku
1 lyzeczka sody
1 szkl. mocnej herbaty
8 dag rodzynek

Rodzynki gotujemy w herbacie ok 5 minut, odcedzamy, herbate studzimy.
Ucieramy Kasie z cukrem, dodajemy zoltka, skorke cytrynowa, po chwili make
wymieszana z soda i proszkiem. Na koncu wlewamy po trochu herbate i
wsypujemy rodzynki. Herbaty teoretycznie ma byc szklanka ja daje tak 3/4 bo
ciasto i tak jest bardzo wodniste.
Wlewamy do nieduzej foremki keksowej lub babkowej i pieczemy ok 50-60 min,
na 180 stopni. Ja nawet pieklam 70 minut.
Ciasto ma ladny, jasnobrazowy kolor i jest puszyste i wilgotne.

smacznego

Asia :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-13 21:45:34

Temat: Re: O babce herbacianej/do Asi
Od: "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuje, w niedzielę wypróbuję!
Pozdrawiam,
Aga

Ee, nie wytrzymam i pewnie jutro zrobię!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak pisac przepisy/DLUGIE
skrzydelka z grilla
Piersi kurze w sosie serowym
Czy mozna zamrozic ugotowany ryz???
piersi Magdy z kaparami ;-P

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »