| « poprzedni wątek | następny wątek » |
121. Data: 2012-01-19 18:44:10
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleDnia Thu, 19 Jan 2012 08:59:56 +0100, Bbjk napisał(a):
> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>
>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam na
>> jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś śródziemnomorskiego,
>> podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze szpinaku z piniowymi
>> orzeszkami...
>
> Proponuję do tego jagnięcia tradycyjne danie toskańskie, fasolę pieczoną
> w butli, smaczne, aromatyczne, łatwe, tanie i efektowne, zaskoczysz ich,
> bo w Pl nieznane (chyba). A na deser semifreddo (mam dobry przepis od
> Włocha), na trawienie oczywiście limoncello.
>
>> Mniam :-)
>
> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
Nie przy stole :->
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
122. Data: 2012-01-19 18:58:04
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleDnia Thu, 19 Jan 2012 16:39:07 +0100, Bbjk napisał(a):
> W dniu 2012-01-19 15:00, medea pisze:
>
>> A co to takiego? Możesz podać przepis?
>
> Fasola pieczona w butli (Toskania):(...)
No ale to chyba jakaś żaroodporna butla musi być.
> (...)Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
No myślę :-)
--
XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
123. Data: 2012-01-19 19:02:10
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 16:39, Bbjk pisze:
>
> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
124. Data: 2012-01-19 19:15:41
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 20:02, medea pisze:
>> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
>> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
>> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
>> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
>
> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
Nie trzeba ogniska :)
http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html
--
Pozdrawiam - Aicha
Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
125. Data: 2012-01-19 20:15:20
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 20:15, Aicha pisze:
> W dniu 2012-01-19 20:02, medea pisze:
>
>>> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
>>> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
>>> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
>>> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
>>
>> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
>> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
>
> Nie trzeba ogniska :)
> http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html
No, to wygląda znacznie prościej. Ciekawe, czy efekt taki sam. ;)
BTW Jak tak zaglądam na różne blogi kulinarne, to zaczynam żałować, że
nie mam własnego ze swoimi wytworami. Czasami też mi się coś uda, a
potem słuch o tym bezpowrotnie ginie. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
126. Data: 2012-01-20 09:39:01
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 21:15, medea pisze:
>>> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
>>> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
>>
>> Nie trzeba ogniska :)
>> http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html
>
> No, to wygląda znacznie prościej. Ciekawe, czy efekt taki sam. ;)
W tym "moim" przepisie była też wersja w garnku, nie robiłam z butli,
ale jadłam - rzeczywiście smakowała ta butelkowana fasola pysznie. Może
to też kwestia anturażu, wina popijanego i ogólnej atmosfery, ale raczej
sposobu przyrządzenia. Butla wyglądała zwyczajnie, z grubego szkła, jak
laboratoryjna, przypuszczam, ze musiała być żaroodporna.
--
Bbjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
127. Data: 2012-01-20 09:46:15
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 19:44, XL pisze:
>>> Mniam :-)
>>
>> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
>
> Nie przy stole :->
Damą się bywa w zależności od miejsca pobytu?
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
128. Data: 2012-01-20 09:48:56
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleW dniu 2012-01-19 19:58, XL pisze:
>XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)
zbyt? wiatropędna? (kapusta chyba bardziej?) pospolita? tucząca? mdła?
No nie wiem, co Ci zbyt fasola jest.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
129. Data: 2012-01-20 13:19:31
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleDnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2012-01-19 19:58, XL pisze:
>
>> XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)
>
> zbyt? wiatropędna? (kapusta chyba bardziej?) pospolita? tucząca? mdła?
> No nie wiem, co Ci zbyt fasola jest.
Płebejska?
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
130. Data: 2012-01-20 13:34:10
Temat: Re: O zachowaniu się przy stoleDnia Fri, 20 Jan 2012 10:46:15 +0100, Bbjk napisał(a):
> W dniu 2012-01-19 19:44, XL pisze:
>
>>>> Mniam :-)
>>>
>>> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
>>
>> Nie przy stole :->
>
> Damą się bywa w zależności od miejsca pobytu?
Od sposobu PISANIA.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |