Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia O zachowaniu się przy stole

Grupy

Szukaj w grupach

 

O zachowaniu się przy stole

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 157


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2012-01-19 18:44:10

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 19 Jan 2012 08:59:56 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-01-18 20:28, XL pisze:
>
>> Ano. Zgodnie z tym trendem na najbliższą sobotę znajomych zaprosiłam na
>> jagnięcy udziec. Oczywiście przed nim będzie coś śródziemnomorskiego,
>> podszept tęsknoty za latem i słońcem - sałatka ze szpinaku z piniowymi
>> orzeszkami...
>
> Proponuję do tego jagnięcia tradycyjne danie toskańskie, fasolę pieczoną
> w butli, smaczne, aromatyczne, łatwe, tanie i efektowne, zaskoczysz ich,
> bo w Pl nieznane (chyba). A na deser semifreddo (mam dobry przepis od
> Włocha), na trawienie oczywiście limoncello.
>
>> Mniam :-)
>
> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?

Nie przy stole :->
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2012-01-19 18:58:04

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 19 Jan 2012 16:39:07 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-01-19 15:00, medea pisze:
>
>> A co to takiego? Możesz podać przepis?
>
> Fasola pieczona w butli (Toskania):(...)

No ale to chyba jakaś żaroodporna butla musi być.

> (...)Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.

No myślę :-)

--
XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2012-01-19 19:02:10

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 16:39, Bbjk pisze:
>
> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.

Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2012-01-19 19:15:41

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 20:02, medea pisze:

>> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
>> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
>> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
>> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
>
> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.

Nie trzeba ogniska :)
http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2012-01-19 20:15:20

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 20:15, Aicha pisze:
> W dniu 2012-01-19 20:02, medea pisze:
>
>>> * Kominek nie jest konieczny. Ten klasyczny sposób można oczywiście
>>> zmodyfikować i dusić fasolę na "małym ogniu" w szczelnie przykrytym
>>> rondlu. Można też butlę włożyć do popiołu ogniskowego lub "piecowego",
>>> jeśli pali się drewnem w tradycyjnej kuchni.
>>
>> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
>> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
>
> Nie trzeba ogniska :)
> http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html

No, to wygląda znacznie prościej. Ciekawe, czy efekt taki sam. ;)

BTW Jak tak zaglądam na różne blogi kulinarne, to zaczynam żałować, że
nie mam własnego ze swoimi wytworami. Czasami też mi się coś uda, a
potem słuch o tym bezpowrotnie ginie. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2012-01-20 09:39:01

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 21:15, medea pisze:

>>> Dzięki! Obawiam się jednak, że technicznie byłoby dla mnie trudne do
>>> wykonania. Może przy jakiejś okazji upiekę w ognisku.
>>
>> Nie trzeba ogniska :)
>> http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-tos
kansku.html
>
> No, to wygląda znacznie prościej. Ciekawe, czy efekt taki sam. ;)

W tym "moim" przepisie była też wersja w garnku, nie robiłam z butli,
ale jadłam - rzeczywiście smakowała ta butelkowana fasola pysznie. Może
to też kwestia anturażu, wina popijanego i ogólnej atmosfery, ale raczej
sposobu przyrządzenia. Butla wyglądała zwyczajnie, z grubego szkła, jak
laboratoryjna, przypuszczam, ze musiała być żaroodporna.
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2012-01-20 09:46:15

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 19:44, XL pisze:

>>> Mniam :-)
>>
>> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
>
> Nie przy stole :->

Damą się bywa w zależności od miejsca pobytu?
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2012-01-20 09:48:56

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-19 19:58, XL pisze:

>XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)

zbyt? wiatropędna? (kapusta chyba bardziej?) pospolita? tucząca? mdła?
No nie wiem, co Ci zbyt fasola jest.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2012-01-20 13:19:31

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2012-01-19 19:58, XL pisze:
>
>> XL tyle że fasola jest zbyt... 333-)
>
> zbyt? wiatropędna? (kapusta chyba bardziej?) pospolita? tucząca? mdła?
> No nie wiem, co Ci zbyt fasola jest.

Płebejska?

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2012-01-20 13:34:10

Temat: Re: O zachowaniu się przy stole
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jan 2012 10:46:15 +0100, Bbjk napisał(a):

> W dniu 2012-01-19 19:44, XL pisze:
>
>>>> Mniam :-)
>>>
>>> To "mniam" kojarzy się z mlaskaniem i ciamkaniem, czy to przystoi damie?
>>
>> Nie przy stole :->
>
> Damą się bywa w zależności od miejsca pobytu?

Od sposobu PISANIA.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W kontekście jajek
Pekajace jaja
Kuchnia pana Kleksa.
Zabarwiony garnek emaliowany :(
Dla Panslavisty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »