« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-25 21:59:35
Temat: Jak zabarwic ryz na czerwonoByłem ostnico w restauracji Chińskiej . Podano mi ryz smażony z kurczakiem i
warzywami . Ryż był koloruamarantowo - czerwony .
Kto wie jak zabarwić ryz żeby miał taki kolor czerwony ???
Wiem że kurkuma dosypana do gotowanego fryzu daje żółty kolor , a co daje
kolor czerwony
Małgorzata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-25 22:18:59
Temat: Re: Jak zabarwic ryz na czerwono
Użytkownik "sattv" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:aru6ga$ill$1@news.tpi.pl...
> Byłem ostnico w restauracji Chińskiej . Podano mi ryz smażony z kurczakiem
i
> warzywami . Ryż był koloruamarantowo - czerwony .
>
> Kto wie jak zabarwić ryz żeby miał taki kolor czerwony ???
>
> Wiem że kurkuma dosypana do gotowanego fryzu daje żółty kolor , a co daje
> kolor czerwony
>
> Małgorzata
Kolor czerwony daje koszenila, uzyskiwana z pancerzykow owadow.
pozdrawiam
Atena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 00:31:22
Temat: Re: Gdzie moana kupic ten barwnik - E120 KOSZENILAA moze ktoś wie gdzie mozna ten barwnik E120 - koszenila kupic , gdzie tego
szukac , w jakim sklepach ???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 04:38:19
Temat: Re: Jak zabarwic ryz na czerwono> Kto wie jak zabarwić ryz żeby miał taki kolor czerwony ???
>
Ja to robię sokiem z czerwonych porzeczek, lub z buraków, czerwony
kolor potrawy jest symbolem bogactwa. U Chińczyków oczywiście
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 06:24:57
Temat: Re: Jak zabarwic ryz na czerwono
Użytkownik "Kamas.hw" <m...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aruucm$mf0$1@news.gazeta.pl...
> > Kto wie jak zabarwić ryz żeby miał taki kolor czerwony ???
> >
> Ja to robię sokiem z czerwonych porzeczek, lub z buraków, czerwony
> kolor potrawy jest symbolem bogactwa. U Chińczyków oczywiście
> --
>
> pozdrawiam:-)
> Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
> Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
Slyszalam, ze dobrze jest wczesniej (przed 'farbowaniem' potrawy) zamoczyc
na chwile buraki w occie.
pozdrawiam
Atena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 08:37:09
Temat: Re: Jak zabarwic ryz na czerwono
Użytkownik "Atena" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:arv41e$mus$1@news.tpi.pl...
>
>>
> Slyszalam, ze dobrze jest wczesniej (przed 'farbowaniem' potrawy) zamoczyc
> na chwile buraki w occie.
>
pewnie prawda, bo ocet utrwala kolor.
Z tego samego powodu do barszczu dodaje sie soku z cytryny albo troche
kwasku cytrynowego
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 08:40:26
Temat: Re: Gdzie moana kupic ten barwnik - E120 KOSZENILA
sattv:
> A moze ktoś wie gdzie mozna ten barwnik E120 - koszenila kupic , gdzie tego
> szukac , w jakim sklepach ???
u nas jest w sklepach z chińszczyzną, konkretnie np. sieć Vinh Loi, w
małych torebkach lub słoiczkach. Możesz próbować farbować (prawdziwym)
szafranem, ale wychodzi bardziej pomarańczowy.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 08:46:17
Temat: OT-barszcz>
> pewnie prawda, bo ocet utrwala kolor.
> Z tego samego powodu do barszczu dodaje sie soku z cytryny albo
troche
> kwasku cytrynowego
>
Barszcz z cytryną??? Do barszczu to się buraki kisi!
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 10:20:45
Temat: Re: OT-barszczFrom: "Kamas.hw" <m...@p...gazeta.pl>
>
> pewnie prawda, bo ocet utrwala kolor.
> Z tego samego powodu do barszczu dodaje sie soku z cytryny albo
troche
> kwasku cytrynowego
>
Barszcz z cytryną??? Do barszczu to się buraki kisi!
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Oj, co prawda, to prawda.... corka Iwaszkiewicza, w 'Gawedach o jedzeniu' przed
rozpoczeciem gotowania barszczu wigilijnego zaleca
wyniesienie z domu wszelkich kwasow, w tym octu, a takze cytryny - zeby 'nie kusilo'.
Barbara
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.423 / Virus Database: 238 - Release Date: 2002.11.25
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 14:11:58
Temat: Re: Jak zabarwic ryz na czerwonoCzee
Ja dodaję do wody tandoori czerwone. Efekt murowany.
Pozdrawiam
Mitrk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |