| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-25 21:45:25
Temat: Gołabki tradycyjneCzesc,
Mam pytania laika poniekad;-).
- jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
- jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
- jakie przyprawy do farszu?
Kiedys ogladalem Maklowicza jak we Lwowie przyrzadzal golabki, ale
zapomnialem to, co zawarlem w pytaniach;-(
Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie zobacze.
Pozdrawiam,
Konik
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-26 08:50:44
Temat: Odp: Gołabki tradycyjneZamiast ryzu polecam tarte ziemniaki - golabki maja 100 razy lepszy smak !!
Zbychu
Użytkownik Tomasz Konik <t...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup dysk
usyjnych napisał:aru5ll$l4$...@n...gazeta.pl...
> Czesc,
> Mam pytania laika poniekad;-).
> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
> - jakie przyprawy do farszu?
> Kiedys ogladalem Maklowicza jak we Lwowie przyrzadzal golabki, ale
> zapomnialem to, co zawarlem w pytaniach;-(
> Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie zobacze.
> Pozdrawiam,
> Konik
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usene
t/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 08:58:52
Temat: Re: Gołabki tradycyjne> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
> - jakie przyprawy do farszu?
> Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie
zobacze.
>
JA daję mięso wieprzowe, ryż prosto z torebki, a z przypraw to
głównie sól, pieprz i majeranek
Jeśli chodzi o stronę to ok 30 sek. zajęło mi znalezienie przez google
245 postów jakie wygenerowała grupa kuchenna na temat gpłąbków :-))
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 10:26:02
Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Użytkownik "Zbychu" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:arvcjt$82s$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Zamiast ryzu polecam tarte ziemniaki - golabki maja 100 razy lepszy smak
!!
> Zbychu
a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
pieczenia golabkow.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 12:23:18
Temat: Re: Gołabki tradycyjneTomasz Konik w wiadomości <aru5ll$l4$1@news.gazeta.pl> napisał(a):
> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?)
Wieprzowe. Można dodać odrobinę cielęciny. Z wołowiną będą twarde.
> i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
Nijak. Surowe mięso mielisz, doprawiasz i mieszasz z przygotowanym
ryżem. Kapustę obgotowujesz w całości (w dużym garze), tak aby liście
były miękkie i łatwo odchodziły (nie łamią się). Porcje mięsa z ryżem i
przyprawami wkładasz w liście, zawijasz. Przygotowujesz sos, na wolnym
ogniu (uwaga, aby się nie przypaliły!) gotujesz gołąbki aż będą dobre.
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
Na 1kg mięsa - szklanka, półtorej szklanki ryżu. Gotować 10 minut.
> - jakie przyprawy do farszu?
Sól, pieprz. Można (ale nie trzeba) dodać jajko.
Z poważaniem
Piotr Zawadzki
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-26 14:43:28
Temat: Re: Gołabki tradycyjneDziekuje - o to mnie chodzilo wlasnie.
Duren ze mnie - na google nie szukalem;-(
Pozdrawiam,
Konik
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 09:30:03
Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arvibq$kgn$1@news.tpi.pl...
> a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
> miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
> pieczenia golabkow.
> wkn
jestem za tym samym, uwolnic golabki od ryzu ;-)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 09:38:41
Temat: Re: Gołabki tradycyjne
>Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
>news:arvibq$kgn$1@news.tpi.pl...
> > a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
> > miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
> > pieczenia golabkow.
> > wkn
>
>jestem za tym samym, uwolnic golabki od ryzu ;-)
>
> Jola L-L
Popieram oswobodzenie golabkow ze wszystkich dodatkow masowych:))
wyjatkiem sa wigilijne golabki mojej przyjaciolki, z postnym nadzieniem z
kaszy i grzybow, ostro przyprawionym. Te sa dobre.
Agnieszka
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |