Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gołabki tradycyjne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gołabki tradycyjne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-25 21:45:25

Temat: Gołabki tradycyjne
Od: "Tomasz Konik" <t...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,
Mam pytania laika poniekad;-).
- jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
- jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
- jakie przyprawy do farszu?
Kiedys ogladalem Maklowicza jak we Lwowie przyrzadzal golabki, ale
zapomnialem to, co zawarlem w pytaniach;-(
Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie zobacze.
Pozdrawiam,
Konik

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-26 08:50:44

Temat: Odp: Gołabki tradycyjne
Od: "Zbychu" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zamiast ryzu polecam tarte ziemniaki - golabki maja 100 razy lepszy smak !!
Zbychu
Użytkownik Tomasz Konik <t...@N...gazeta.pl> w wiadomości do grup dysk
usyjnych napisał:aru5ll$l4$...@n...gazeta.pl...
> Czesc,
> Mam pytania laika poniekad;-).
> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
> - jakie przyprawy do farszu?
> Kiedys ogladalem Maklowicza jak we Lwowie przyrzadzal golabki, ale
> zapomnialem to, co zawarlem w pytaniach;-(
> Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie zobacze.
> Pozdrawiam,
> Konik
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usene
t/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-26 08:58:52

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: "Kamas.hw" <m...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?) i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?
> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?
> - jakie przyprawy do farszu?
> Jesli macie jakies strony www z przepisami na golabki, chetnie
zobacze.
>
JA daję mięso wieprzowe, ryż prosto z torebki, a z przypraw to
głównie sól, pieprz i majeranek
Jeśli chodzi o stronę to ok 30 sek. zajęło mi znalezienie przez google
245 postów jakie wygenerowała grupa kuchenna na temat gpłąbków :-))

--

pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750




--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-26 10:26:02

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zbychu" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:arvcjt$82s$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Zamiast ryzu polecam tarte ziemniaki - golabki maja 100 razy lepszy smak
!!
> Zbychu

a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
pieczenia golabkow.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-26 12:23:18

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Konik w wiadomości <aru5ll$l4$1@news.gazeta.pl> napisał(a):

> - jakie mieso najlepiej stosowac do tradycyjnych golabkow (wolowe,
> wieprzowe?)

Wieprzowe. Można dodać odrobinę cielęciny. Z wołowiną będą twarde.

> i jak je przygotowac (termicznie) przed zawinieciem?

Nijak. Surowe mięso mielisz, doprawiasz i mieszasz z przygotowanym
ryżem. Kapustę obgotowujesz w całości (w dużym garze), tak aby liście
były miękkie i łatwo odchodziły (nie łamią się). Porcje mięsa z ryżem i
przyprawami wkładasz w liście, zawijasz. Przygotowujesz sos, na wolnym
ogniu (uwaga, aby się nie przypaliły!) gotujesz gołąbki aż będą dobre.

> - jak przygotowac kasze lub ryz (tez termicznie) do farszu?

Na 1kg mięsa - szklanka, półtorej szklanki ryżu. Gotować 10 minut.

> - jakie przyprawy do farszu?

Sól, pieprz. Można (ale nie trzeba) dodać jajko.


Z poważaniem
Piotr Zawadzki

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-26 14:43:28

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: "Tomasz Konik" <t...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje - o to mnie chodzilo wlasnie.
Duren ze mnie - na google nie szukalem;-(
Pozdrawiam,
Konik

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-27 09:30:03

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arvibq$kgn$1@news.tpi.pl...
> a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
> miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
> pieczenia golabkow.
> wkn

jestem za tym samym, uwolnic golabki od ryzu ;-)

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-27 09:38:41

Temat: Re: Gołabki tradycyjne
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska) szukaj wiadomości tego autora



>Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
>news:arvibq$kgn$1@news.tpi.pl...
> > a ja to polecam zamiast ryzu i tartych ziemniakow zrobic golabki z samego
> > miesa, najlepiej mieszanego i podawac z ugotowanymi ziemniakami i sosem z
> > pieczenia golabkow.
> > wkn
>
>jestem za tym samym, uwolnic golabki od ryzu ;-)
>
> Jola L-L


Popieram oswobodzenie golabkow ze wszystkich dodatkow masowych:))
wyjatkiem sa wigilijne golabki mojej przyjaciolki, z postnym nadzieniem z
kaszy i grzybow, ostro przyprawionym. Te sa dobre.

Agnieszka



DBDG

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Jajka
trunek...
(spam)Pisze prace zaliczeniowe
jajka ...??
Karp po żydowsku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »