Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Obiad

Grupy

Szukaj w grupach

 

Obiad

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-27 10:40:32

Temat: Obiad
Od: "Sabina" <s...@2...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hello
Che dzis na obiadzik zrobic gulasz z sosikiem kasza i ogorkami. Wszystko juz
mam ale nie wiem jaki sos zrobic do tego miesa mam jakies gotowe do
pieczeni, sos mysliwski i pieczrkowy ze smietana ale chcialabym zrobic taki
prawdziwy do gulaszu ale nie umiem :((( mam nadzieje ze podeslecie jakis?
Skorzystam takze z przepisow na to miesko jak je zrobic bo kazdy przyrzadza
je inaczej.

z gory dziekuje



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-27 10:45:51

Temat: Re: Obiad
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Hello
> Che dzis na obiadzik zrobic gulasz z sosikiem kasza i ogorkami. Wszystko juz
> mam ale nie wiem jaki sos zrobic do tego miesa mam jakies gotowe do
> pieczeni, sos mysliwski i pieczrkowy ze smietana ale chcialabym zrobic taki
> prawdziwy do gulaszu ale nie umiem :((( mam nadzieje ze podeslecie jakis?
> Skorzystam takze z przepisow na to miesko jak je zrobic bo kazdy przyrzadza
> je inaczej.

Cześć Sabina!
A może po prostu zrób dobrzy gulasz, co?
Oto przepis:

Gulasz gorący, gęsty, papryką pachnący
Spędzisz w kuchni co najmniej 2 godziny ale ... warto!

kawałek pięknej, jasnoczerwonej wołowiny - najlepiej polędwicy - około 3/4
kilograma
tyle samo cebuli
przecier pomidorowy
oliwa
słodka i ostra papryka w proszku
sól i pieprz
mąka

Sycąca to bardzo potrawa, najlepiej smakuje z knedliczkami, lub z bagietką.
Robi się niestety dosyć długo, ale efekt wart jest "poświęcenia".

Wołowinę kroję na kawałki o wielkości jakieś półtora centymetra na półtora.
Oprószam dokładnie mąką - tak, by wszystkie kawałki pokryły się cienką jej
warstwą.

Na patelni rozgrzewam silnie oliwę i na niej, na bardzo silnym ogniu, smażę,
cały czas intensywnie mieszając wołowinę - do momentu aż wszystkie kawałki, z
wszystkich stron będą miały brązowy kolor.

Usmażone mięso wrzucam do garnka, zalewam dwiema szklankami wody i zaczynam
gotować na średnim ogniu. Na tym samej oliwie [jeśli mało jej na patelni
zostało, to oczywiście dolewam] smażę pokrojoną na dowolnej wielkości kawałki
cebulę. Kiedy cebula pięknie się zeszkli, wrzucam ją do mięsa. Teraz zmniejszam
ogień i duszę mięso z cebulą przez około dwóch godzin na bardzo małym ogniu -
tak, by w garnku "pyrkało". Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a cebula
powinna zamienić się w jedwabisty sos.

Kiedy tak się stanie, dodaję słoik przecieru pomidorowego, dwie łyżeczki
słodkiej papryki, dużą szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Gotuję to jeszcze
na małym ogniu przez kilkanaście minut. Sos "wykańczam" odrobiną cukru.

Efekt powinien być gęsty, pachnący pomidorami i papryką oraz ostry - ale bez
przesady, jaka jest bowiem przyjemność jeść coś, co wyciska łzy z oczu?

Do takiego gulaszu proponuję wodę mineralną z sokiem z cytryny albo.... piffo.
Taaaaaak, piffo jest lepsze.

Gulasz podaję w talerzach, na drewnianej desce zaś porwaną rękoma bagietkę.

Jeśli knedliczki - to na płaskich talerzach, pokrojone w plastry, obok zaś
gulasz - niech każdy sam sobie macza knedliczki na talerzu - nie nasiąkną wtedy
za bardzo sosem.


Pochodzi on z mojej strony www.MniamMniam.pl - no bo przecież muszę się
reklamowac, co nie.
A przpeis znajduje się pod tym adresem: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=13 -
tam też opinie tych, co przepis już wypróbowali i zdjęcie potrawy.

pozdr,
grzesio [nudny]
ps. JUTRO SOBOTA! A PRZY SOBOCIE, PO ROBOCIE, HULAJ DUSZA, SZALEJ SERCE....

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:07:45

Temat: Re: Obiad
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gulasz (lub inne miecho) na sosie sojowym.

Obsmaz miesko, hm..., mieso, dosyp cebule, posiekany czosnek, potem dodaj
2-4 lyzki sosu sojowo-grzybowego, zamieszaj, zmiejsz ogien, dodaj soli,
pomidora lub dwa, 20 ziaren zielonego pieprzu z mozdzierza, kilka jalowcow,
lyzeczke tymianku, nieco rozmarynu (jesli wieprzowina),
dolej wrzatku, przykryj i dus.
Pod koniec, w zaleznosci od kierunku wiatru dodaj przygotowane
osobno pieczarki lub papryke lub nic nie dodawaj - bedzie z charakterem.
Kiedy gotowe - dolej pol kubka smietany 18, tylko tyle ile trzeba maki
ziemiaczanej (oczywiscie rozbeltanej z h2o), zamieszaj i ... na kaszke!

waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:17:58

Temat: Re: Obiad
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Waldek" <x...@k...net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:an1e52$1hk$1@news2.tpi.pl...
> Gulasz (lub inne miecho) na sosie sojowym.
>
..a gdybys przypadkiem nie miala tego sosu sojowego, to proponuje wszystko
j.w., tylko do tej smiatana przecieru pomidorowego
Smacznego Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:21:44

Temat: Re: Obiad
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



> >
> ..a gdybys przypadkiem nie miala tego sosu sojowego, to proponuje wszystko
> j.w., tylko do tej smiatana przecieru pomidorowego
> Smacznego Ilona
>
================
Przeciez do duszenia dodaje pomidory.
A sos sojowy jest gwozdziem tego programu (chociaz, jak sie nie ma...)

waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:32:15

Temat: Re: Obiad
Od: "Lia" <L...@w...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Waldek" wrote:


> Przeciez do duszenia dodaje pomidory.
> A sos sojowy jest gwozdziem tego programu (chociaz, jak sie nie ma...)
>

hihi - jak się nei m ato się leci szybko do sklepu po nowe opakowanie
--

Lia, której rodzicielka jest uzalezniona od sosu sojowego ;-)))

O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:42:03

Temat: Re: Obiad
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Waldek" <x...@k...net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:an1evr$37q$1@news.tpi.pl...

> Przeciez do duszenia dodaje pomidory.

Pardon, przeoczylam(czytalam w biegu)

> A sos sojowy jest gwozdziem tego programu
zgadza sie, nie zamienilabym przecieru pom. z sosem sojowym(tez uzywam)
pozdr.Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:43:13

Temat: Re: Obiad
Od: "Sabina" <s...@2...pl> szukaj wiadomości tego autora

mniam:)))
wyprobuje ale bez sosu sojowego:))
do sklepu niestety nie moge isc:))) w portfelu nietety tylko karta a
bankomat na drugim koncu miasta (a dzis lenistwo dopadlo)
a ten pomidor pokrojony ?

Użytkownik "Waldek" <x...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:an1e52$1hk$1@news2.tpi.pl...
> Gulasz (lub inne miecho) na sosie sojowym.
>
> Obsmaz miesko, hm..., mieso, dosyp cebule, posiekany czosnek, potem dodaj
> 2-4 lyzki sosu sojowo-grzybowego, zamieszaj, zmiejsz ogien, dodaj soli,
> pomidora lub dwa, 20 ziaren zielonego pieprzu z mozdzierza, kilka
jalowcow,
> lyzeczke tymianku, nieco rozmarynu (jesli wieprzowina),
> dolej wrzatku, przykryj i dus.
> Pod koniec, w zaleznosci od kierunku wiatru dodaj przygotowane
> osobno pieczarki lub papryke lub nic nie dodawaj - bedzie z charakterem.
> Kiedy gotowe - dolej pol kubka smietany 18, tylko tyle ile trzeba maki
> ziemiaczanej (oczywiscie rozbeltanej z h2o), zamieszaj i ... na kaszke!
>
> waldek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 11:52:57

Temat: Re: Obiad
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> a ten pomidor pokrojony ?
======================
Po co? przekroj go na pol, wytnij zielone i skorka w dol wrzuc do patelni.
Po 2 minutach obroc, a skorka sama zejdzie, jak ja zahaczysz widelcem.
Po nastepnych 5 minutach duszenia wystarczy juz miekkiego pomidora
rozdziabac tym samym widelcem.

waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-27 12:09:53

Temat: Re: Obiad
Od: "Waldek" <x...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > A sos sojowy jest gwozdziem tego programu
> zgadza sie, nie zamienilabym przecieru pom. z sosem sojowym(tez uzywam)
> pozdr.Ilona
>
======================
Do czego? Masz cos ciekawego w repertuarze z sosem sojowym?

waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mam wielki sloj majonezu (swidnickiego)
Relacja na zywo z pieczenia tortu jablkowo-kokosowego z rodzynkami w/g Lilli.
nozyk do maszynki do mięsa... ;-)
zupa krem szpinakowy
grill- banany

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »