« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-21 12:24:58
Temat: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajacJak w temacie. Czy koniecznie jest potrzebne duzo miesa, kielbasy. Jakie
przyprawy sie dodaje zeby bigos byl jak najlepszy
i kiedy powinnismy je dodawac. Ponadto czy warto kupowac sklepowe przyprawy
do bigosu gotowe juz w paczkach?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-21 13:25:04
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
"Mr.KATO" wrote:
>
> Jak w temacie. Czy koniecznie jest potrzebne duzo miesa, kielbasy. Jakie
> przyprawy sie dodaje zeby bigos byl jak najlepszy
> i kiedy powinnismy je dodawac. Ponadto czy warto kupowac sklepowe przyprawy
> do bigosu gotowe juz w paczkach?
Poczytaj sobie posty z ostatnich chociażby 3-4 tygodni.
Było o bigosie sporo
I niestety jest jak w życiu: albo cnota, albo pieniądze
A jeśli chcesz kupować gotowe przyprawy w paczce, to może po prostu kup
gotowy bigos
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 14:45:26
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac> "Mr.KATO" wrote:
> > Jak w temacie. Czy koniecznie jest potrzebne duzo miesa, kielbasy. Jakie
> > przyprawy sie dodaje zeby bigos byl jak najlepszy
> > i kiedy powinnismy je dodawac. Ponadto czy warto kupowac sklepowe
przyprawy
> > do bigosu gotowe juz w paczkach?
> Poczytaj sobie posty z ostatnich chociażby 3-4 tygodni.
> Było o bigosie sporo
> I niestety jest jak w życiu: albo cnota, albo pieniądze
> A jeśli chcesz kupować gotowe przyprawy w paczce, to może po prostu kup
> gotowy bigos
> sadyl
He, he gotowy bigos:-) Obliczylem, ze za 10KG gotowego bigosu zaplacilbym
250 zł!!!!
I to nie wcale w jakiejs drogiej knajpie, zwykle bistro.
Mysle, ze sam za ta kwote ugotuje 40KG bigosu, tylko kto to bedzie jadl? No
chyba ze bedzie smaczny;-))
Mr.KATO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 21:11:25
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac>He, he gotowy bigos:-) Obliczylem, ze za 10KG gotowego bigosu zaplacilbym
>250 zł!!!!
>I to nie wcale w jakiejs drogiej knajpie, zwykle bistro.
>Mysle, ze sam za ta kwote ugotuje 40KG bigosu, tylko kto to bedzie jadl? No
>chyba ze bedzie smaczny;-))
Jesteś w błędzie - jak policzyłem sobie ostatnio, to mój bigos kosztuje
bez robocizny i kosztów dodatkowych - gaz, prund, piwo w między czasie :)
ok 120 zł. za ok. 7 kg bigosu.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-21 23:55:40
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:91tosk$jju$1@flis.man.torun.pl...
> >He, he gotowy bigos:-) Obliczylem, ze za 10KG gotowego bigosu zaplacilbym
> >250 zł!!!!
> >I to nie wcale w jakiejs drogiej knajpie, zwykle bistro.
> >Mysle, ze sam za ta kwote ugotuje 40KG bigosu, tylko kto to bedzie jadl?
No
> >chyba ze bedzie smaczny;-))
> Jesteś w błędzie - jak policzyłem sobie ostatnio, to mój bigos kosztuje
> bez robocizny i kosztów dodatkowych - gaz, prund, piwo w między czasie :)
> ok 120 zł. za ok. 7 kg bigosu.
To co Ty tam wrzucasz do tego bigosu? Ja gotuje 10KG za 60 zl:-)
Pytam powaznie!
Mr.KATO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 08:55:00
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
ostry wrote:
>
> >He, he gotowy bigos:-) Obliczylem, ze za 10KG gotowego bigosu zaplacilbym
> >250 zł!!!!
> >I to nie wcale w jakiejs drogiej knajpie, zwykle bistro.
> >Mysle, ze sam za ta kwote ugotuje 40KG bigosu, tylko kto to bedzie jadl? No
> >chyba ze bedzie smaczny;-))
>
> Jesteś w błędzie - jak policzyłem sobie ostatnio, to mój bigos kosztuje
> bez robocizny i kosztów dodatkowych - gaz, prund, piwo w między czasie :)
> ok 120 zł. za ok. 7 kg bigosu.
Ze trzy lata temu (!) po raz jedyny w życiu liczyłem koszty _składników_
do bigosu i wyszło coś koło 150 zł za gar fi=50 h=50
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 12:18:10
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3A4316E4.4DE8A3B6@poczta.onet.pl...
>
>
> ostry wrote:
> >
> > >He, he gotowy bigos:-) Obliczylem, ze za 10KG gotowego bigosu
zaplacilbym
> > >250 zł!!!!
> > >I to nie wcale w jakiejs drogiej knajpie, zwykle bistro.
> > >Mysle, ze sam za ta kwote ugotuje 40KG bigosu, tylko kto to bedzie
jadl? No
> > >chyba ze bedzie smaczny;-))
> >
> > Jesteś w błędzie - jak policzyłem sobie ostatnio, to mój bigos kosztuje
> > bez robocizny i kosztów dodatkowych - gaz, prund, piwo w między czasie
:)
> > ok 120 zł. za ok. 7 kg bigosu.
>
> Ze trzy lata temu (!) po raz jedyny w życiu liczyłem koszty _składników_
> do bigosu i wyszło coś koło 150 zł za gar fi=50 h=50
>
> sadyl
A moglbys podac ile to w kilogramach?:-))
Mr.KATO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 13:34:01
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
"Mr.KATO" wrote:
>
> > Ze trzy lata temu (!) po raz jedyny w życiu liczyłem koszty _składników_
> > do bigosu i wyszło coś koło 150 zł za gar fi=50 h=50
> >
Nie mam wagi w łapkach :(
Ale wydaje mi się, że koło 10-12 kg
Z wymiarami garnka chyba trochę przesadziłem: mógł mieć 40x40
bigosu było gdzieś do połowy wysokości
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-22 14:45:41
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac
> Nie mam wagi w łapkach :(
> Ale wydaje mi się, że koło 10-12 kg
> Z wymiarami garnka chyba trochę przesadziłem: mógł mieć 40x40
> bigosu było gdzieś do połowy wysokości
>
> sadyl
To dziwne, przed chwila wrocilem z zakupow. Produkty wszystkie kosztowaly
mnie dokladnie 64 zl.
Kupilem kilogram wolowiny bez kosci, kilogram kielbasy, kilogram boczku no i
reszte kapusta, biala i kiszona.
Jesli to wszystko wrzucam do gara to zawsze mam te 10KG bigosu conajmniej.
A wiec skad u was biora sie te ceny?
Mr.KATO
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-23 23:58:43
Temat: Re: Jak zrobic dobry BIGOS duzo nie wydajac"Mr.KATO" wrote
> A wiec skad u was biora sie te ceny?
U mnie na przyklad stad:
- kielbasa to nie byle jaka, ale najlepsza jalowcowa (droga jak diabli)
- mieska tez dodaje roznego (najlepiej pieczen wieprzowa i wolowa, dziczyzne
sobie juz odpuszczam)
- konieczne sa jeszcze grzyby - przyzwoite tez swoje kosztuja, a nie kazdy
ma wlasnorecznie zbierane
- sliwki suszone
- czerwone wino
- niektorzy dodaja konc. pom. ale ja personalnie nie lubie.
Rzeczywiscie za gar przyzwoitego bigosu wychodzi ponad stowa lekka raczka
(juz sie nie bede przyznawac ile mi wyszlo ostatnio, bo biore poprawki na
ceny w centrum wawy ;)))
Pozdro
Agnieszka Biernacka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |