« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-22 13:31:14
Temat: P - ryba po serbskuJako ze jestem w okresie diety bezmiesnej przypomnial mi sie srtary,
wilokrotnie przeze mnie sprawdzony przepis. Danie dobre, proste, jednogarnkowe.
Ale na prawde nie wiem, czemu ma taka nazwe - co ryz i ryba maja do Serbii????
Rozumialabym po chorwacku.
Potrzebne:
1 szklanka ryzu
2 szklanki wywaru (daje rosol z kostki)
por
cebula
czosnek
ewentualnie jakies inne warzywka: papryka, pieczraki, itp.
Ryba - filet z mitaja daje , ale pewnie kazda inna bedzie OK,
Na patelni rogrzac oliwe, wrzucic posiekane: cebule, por, czosnek (i cos
jeszcze wedlug uznania). Poddusic. Wsypac ryz i smazyc. Jak juz sie podsmazy -
dodac goracy wywar (zasad 1 objetosc ryzu, 2 objetosci wody). Przyprawic i
dusic pod przykryciem. ja daje pieprz i curry, jakies ziolko. Soli juz nie -
bo wywar jest slony.
Po mniej wiec 12 - 15 minutach wrzucic rybe, wymieszac delikatnie. Przykryc i
po 5 minutach gotowe.
A rybe trzeba wczesniuj pokroic w male kawalki (2 x2 cm), ja kropie cytryna i
troche pieprze.
Podawac z surowka.
Lubie to danko. jest szybkie i proste.
i BEZMIESNE:))
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-24 04:48:54
Temat: Re: P - ryba po serbsku>Ale na prawde nie wiem, czemu ma taka nazwe - co ryz i ryba maja do
>Serbii????
>Rozumialabym po chorwacku.
Podejrzewam, ze to jest potrawa wegierska. Ale Serbowie osiedlali sie na
Wegrzech, a poza tym w Baczce zdaje mi sie kiedys hodowano ryz, a Baczka jest w
Serbii.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 21:28:04
Temat: Odp: P - ryba po serbskuDzisiaj była u mnie na obiad :) Tylko, że w wydaniu indyjskim z kurkumą i
garam masala :) Mniammmmm...... Od siebie dorzuciłam jeszcze marchewkę i
paprykę.
Anka - stsal rozmarzona
.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 21:51:51
Temat: Re: Odp: P - ryba po serbskuNo to widze, ze sie ladnie wymieniamy przepisami rybkowymi....
Moje kochanie juz teskni za kotletami z ryby...
a dopiero wczoraj dojedlismy....
mniam....
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 21:51:52
Temat: Re: Odp: P - ryba po serbskuNo to widze, ze sie ladnie wymieniamy przepisami rybkowymi....
Moje kochanie juz teskni za kotletami z ryby...
a dopiero wczoraj dojedlismy....
mniam....
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 21:53:15
Temat: Re: Odp: P - ryba po serbskuNo to widze, ze sie ladnie wymieniamy przepisami rybkowymi....
Moje kochanie juz teskni za kotletami z ryby...
a dopiero wczoraj dojedlismy....
mniam....
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 10:54:23
Temat: Odp: Odp: P - ryba po serbskuKocham ryby, a już mi się przejadły filety panierowane, tudzież okraszone
sosem... Każdy przepis z obiadową rybą czule przyjmę :))
Anka - stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 13:27:10
Temat: Re: P - ryba po serbsku"stsal" <s...@p...onet.pl> wrote:
>Kocham ryby, a już mi się przejadły filety panierowane, tudzież okraszone
>sosem... Każdy przepis z obiadową rybą czule przyjmę :))
>
>Anka - stsal
sprobuj zrobic ja moze w tym papierze ryzowym. Filet morskiej
ryby zawin dwa razy w papiery ryzowe, posmarowane rozbeltanym
jajkiem i wrzuc na gleboki rozgrzany tluszcz typu olej. Jak
bedzie zlote (okolo 5 minut), wylawiasz (mozna na chwile do
piekarnika i posypane parmezanem) i podajesz np z sosem slodko -
kwasnym np na bazie ananasa.
Powinno byc inne. Warunek ryba bez osci i raczej swieza...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 21:12:02
Temat: Odp: P - ryba po serbskuBrzmi nieźle :) A filet z mintaja może być? Niestety mrożony :(
Anka - stsal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 21:22:13
Temat: Re: Odp: P - ryba po serbsku>Brzmi nieźle :) A filet z mintaja może być? Niestety mrożony :(
>
>Anka - stsal
>
Pewnie, ze moze.....
tylko nie wiem, jak pojdzie pokrojenie rtch filetow....
a ja dzis risotto na jutro zrobilam, z grzybkami....
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |