« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-09 12:14:08
Temat: Zupa owocowaCzy zna ktoś przepis na smaczną zupę z owoców?
Aneta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-10 13:55:20
Temat: Odp: Zupa owocowaJa gotuje owoce jak na kompot (najlepiej wisnie lub jezyny, teraz moga byc
mrozone) i gdy juz sa miekkie dodaje smietane. I to wszystko. Oczywiscie do
tego tylko i wylacznie makaron wlasnej roboty.
pozdrawiam
Joanna
Użytkownik Aneta Łangowska <a...@p...fm> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8cpsip$ins$...@k...task.gda.pl...
> Czy zna ktoś przepis na smaczną zupę z owoców?
>
> Aneta.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-10 15:38:35
Temat: Re: Odp: Zupa owocowaJoanna wrote:
> Ja gotuje owoce jak na kompot (najlepiej wisnie lub jezyny, teraz moga byc
> mrozone) i gdy juz sa miekkie dodaje smietane. I to wszystko. Oczywiscie do
> tego tylko i wylacznie makaron wlasnej roboty.
> pozdrawiam
> Joanna
>
> Użytkownik Aneta Łangowska <a...@p...fm> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:8cpsip$ins$...@k...task.gda.pl...
> > Czy zna ktoś przepis na smaczną zupę z owoców?
> >
> > Aneta.
> >
> >
Wszystko prawda, tylko ja dodaje malenka szczypte soli - tyle co w dwa palce,
oraz kiedy owoce ugotowane a nie rozgotowane, rozrobic jedna (tylko nie zawiele
bo powstanie kisiel) lyzeczke maki ziemniaczanej z woda i wmieszac do zupki
owocowej, zupka wtedy jest bardziej "gladka".
Smietana zaprawiac albo nie, kwestia gustu.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 11:32:30
Temat: Odp: Zupa owocowaUżytkownik Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych
> Zupa z czarnych jagód
>
> 1 litr jagód, 3 szkl. wody, cukier, 0,5 szkl. śmietany,
> ryż, domowy makaron albo naleśniki pokrojone np. w kostkę
>
> Jagody rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, posłodzić do smaku.
> Zaprawić śmietaną i podawać z proponowanymi dodatkami.
>
Ponieważ moje chłopaki nie cierpią ze śmietaną, to ja gotuję owoce z cukrem
i szczyptą soli (najlepsze maliny lub truskawki, wiśnie trochę za kwaśne bez
śmietany) a potem wrzucam makaron i gotuję w zupie (sprawia wrażenie
zabielonej) - ale jak wystygnie, to już nie można odgrzewać (makaron się
rozciapie). Na zimno też pyszna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 12:34:07
Temat: Re: Zupa owocowaZupa z czarnych jagód
1 litr jagód, 3 szkl. wody, cukier, 0,5 szkl. śmietany,
ryż, domowy makaron albo naleśniki pokrojone np. w kostkę
Jagody rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, posłodzić do smaku.
Zaprawić śmietaną i podawać z proponowanymi dodatkami.
Zupa śliwkowa
1 kg śliwek, cukier, śmietana
Śliwki wydrylować, zalać wodą, rozgotować. Przetrzeć przez sito,
posłodzić do smaku i zaprawić śmietaną. Schłodzić, podawać z ryżem.
W wersji "na gorąco" zupę zaprawia się śmietaną z 1 łyżeczką mąki.
Zupa jabłkowa
7 jabłek, cukier, 1 łyżeczka cynamonu, pół szkl. śmietany
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozgotować w wodzie, przestudzić,
zmiksować, dodać cynamon, dosłodzić do smaku, zabielić śmietaną.
Podawać z ryżem, grzankami, preparowaną pszenicą, łazankami lub
kluseczkami.
Jeśli zupę podajemy na gorąco - śmietaną rozmieszać z 1 łyżeczką mąki.
Jak widzisz, Aneto, przepisy są bardzo podobne i nie ma tu żadnej
filozofii. Na podstawie tych receptur możesz tworzyć zupy o innych
smakach - wiśniową, brzoskwiniową, truskawkową, poziomkową...
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-11 14:00:30
Temat: Re: Odp: Zupa owocowa> Ponieważ moje chłopaki nie cierpią ze śmietaną, to ja gotuję owoce z cukrem
> i szczyptą soli (najlepsze maliny lub truskawki, wiśnie trochę za kwaśne bez
> śmietany) a potem wrzucam makaron i gotuję w zupie (sprawia wrażenie
> zabielonej) - ale jak wystygnie, to już nie można odgrzewać (makaron się
> rozciapie). Na zimno też pyszna.
Jasne, tak też można. W końcu wszystko zależy od prywatnych upodobań.
Z życzeniami smacznego
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |