Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zupa owocowa
Date: Tue, 11 Apr 2000 12:34:07 +0000
Organization: -
Lines: 37
Message-ID: <3...@j...krakow.pl>
References: <8cpsip$ins$1@korweta.task.gda.pl>
Reply-To: j...@j...krakow.pl
NNTP-Posting-Host: red177.jagiellonia.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 955449095 22828 195.150.65.177 (11 Apr 2000 10:31:35 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: 11 Apr 2000 10:31:35 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.05 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26611
Ukryj nagłówki
Zupa z czarnych jagód
1 litr jagód, 3 szkl. wody, cukier, 0,5 szkl. śmietany,
ryż, domowy makaron albo naleśniki pokrojone np. w kostkę
Jagody rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, posłodzić do smaku.
Zaprawić śmietaną i podawać z proponowanymi dodatkami.
Zupa śliwkowa
1 kg śliwek, cukier, śmietana
Śliwki wydrylować, zalać wodą, rozgotować. Przetrzeć przez sito,
posłodzić do smaku i zaprawić śmietaną. Schłodzić, podawać z ryżem.
W wersji "na gorąco" zupę zaprawia się śmietaną z 1 łyżeczką mąki.
Zupa jabłkowa
7 jabłek, cukier, 1 łyżeczka cynamonu, pół szkl. śmietany
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozgotować w wodzie, przestudzić,
zmiksować, dodać cynamon, dosłodzić do smaku, zabielić śmietaną.
Podawać z ryżem, grzankami, preparowaną pszenicą, łazankami lub
kluseczkami.
Jeśli zupę podajemy na gorąco - śmietaną rozmieszać z 1 łyżeczką mąki.
Jak widzisz, Aneto, przepisy są bardzo podobne i nie ma tu żadnej
filozofii. Na podstawie tych receptur możesz tworzyć zupy o innych
smakach - wiśniową, brzoskwiniową, truskawkową, poziomkową...
Pozdrawiam
Joanna
|