Data: 2000-04-11 12:34:07
Temat: Re: Zupa owocowa
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zupa z czarnych jagód
1 litr jagód, 3 szkl. wody, cukier, 0,5 szkl. śmietany,
ryż, domowy makaron albo naleśniki pokrojone np. w kostkę
Jagody rozgotować w wodzie, przetrzeć przez sito, posłodzić do smaku.
Zaprawić śmietaną i podawać z proponowanymi dodatkami.
Zupa śliwkowa
1 kg śliwek, cukier, śmietana
Śliwki wydrylować, zalać wodą, rozgotować. Przetrzeć przez sito,
posłodzić do smaku i zaprawić śmietaną. Schłodzić, podawać z ryżem.
W wersji "na gorąco" zupę zaprawia się śmietaną z 1 łyżeczką mąki.
Zupa jabłkowa
7 jabłek, cukier, 1 łyżeczka cynamonu, pół szkl. śmietany
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Rozgotować w wodzie, przestudzić,
zmiksować, dodać cynamon, dosłodzić do smaku, zabielić śmietaną.
Podawać z ryżem, grzankami, preparowaną pszenicą, łazankami lub
kluseczkami.
Jeśli zupę podajemy na gorąco - śmietaną rozmieszać z 1 łyżeczką mąki.
Jak widzisz, Aneto, przepisy są bardzo podobne i nie ma tu żadnej
filozofii. Na podstawie tych receptur możesz tworzyć zupy o innych
smakach - wiśniową, brzoskwiniową, truskawkową, poziomkową...
Pozdrawiam
Joanna
|