« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-08 09:07:54
Temat: sos all'arrabbiata - od Wloszki!Jakis czas temu przewinal sie ten watek, a mi dopiero teraz przy okazji
przegladania przepisow przypomnialo sie, ze mam przepis na ten sosik od
znajomej Wloszki. Moze kogos zainteresuje ten b. prosty przepis:
Proporcje dla 4 osob i na ok. 350 g makaronu np. penne
Podsmazamy na oliwie z oliwek dwa zabki czosnku i troche czuszki (w
oryginale: peperoncino - mysle, ze po polsku to wlasnie czuszka, jesli nie
prosze mnie poprawic!), potem dodajemy 500 g obranych ze skorki i
pokrojonych pomidorkow (mysle, ze najwygodniej takie z puszki/sloika w
sosie własnym bez dodatkow). Trzymamy na ogniu 15 minut, potem
przyprawiamy sola i pieprzem.
Sos mieszamy z makaronem ugotowanym oczywiscie al dente, calosc posypujemy
pietruszka i podajemy natychmiast.
Czyli nic prostszego, trzeba tylko wypracowac sobie odpowiednie proporcje.
A propos tego sosu mam jedno pytanie. Kiedy tylko o nim mowa rodzi mi
sie w glowie pytanie czy ma on cos wspolnego a Algreria czy innym krajem
Maghrebu. Mianowicie czy 'arrabbiata' nie pochodzi przypadkiem od slowa
'arabe' (po franc., nie pamietam tylko przez ile 'r'). Czy ktos ma na ten
temat jakas koncepcje?? W sumie mozliwe, bo na polnocy Afryki je sie
ostro i pomidorowo. Bede wdzieczna za odpoweidz, bo to skojarzenie nalezy
do tych nie dajacych mi spokoju.
Alex.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-09 05:52:09
Temat: Odp: sos all'arrabbiata - od Wloszki!Użytkownik Aleksandra Stachurska
<S...@s...iis.pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:01bfd0ac$0f250560$LocalHost@alex...
>
> A propos tego sosu mam jedno pytanie. Kiedy tylko o nim
mowa rodzi mi
> sie w glowie pytanie czy ma on cos wspolnego a Algreria
czy innym krajem
> Maghrebu. Mianowicie czy 'arrabbiata' nie pochodzi
przypadkiem od slowa
> 'arabe' (po franc., nie pamietam tylko przez ile 'r').
Czy ktos ma na ten
> temat jakas koncepcje?? W sumie mozliwe, bo na polnocy
Afryki je sie
> ostro i pomidorowo. Bede wdzieczna za odpoweidz, bo to
skojarzenie nalezy
> do tych nie dajacych mi spokoju.
> Alex.
[włoski]
arrabbiare (arrabbiato - arrabbiata)
(o zwierzeciu) dostać wścieklizny
(o człowieku) szaleć, wariować, wściekać się, rozłościć
się, wpaść w gniew, rozgniewany, rozłoszczony, wściekły,
gniewny, wkurzony, wkur...ny,
A więc makaron penne (rurki) rigate (kalibrowane, nacinane,
nierówna powierzchnia) w stylu "arrabbiata" muszą być z
natury bardzo ostre, pikantne i np. "wkurzone".
Ryszard Balawajder
---
http://www.makaron.pl/
http://www.makaron.com.pl/
[jedyny polski serwis makaronowy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |