Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos all'arrabbiata - od Wloszki!

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos all'arrabbiata - od Wloszki!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-08 09:07:54

Temat: sos all'arrabbiata - od Wloszki!
Od: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakis czas temu przewinal sie ten watek, a mi dopiero teraz przy okazji
przegladania przepisow przypomnialo sie, ze mam przepis na ten sosik od
znajomej Wloszki. Moze kogos zainteresuje ten b. prosty przepis:

Proporcje dla 4 osob i na ok. 350 g makaronu np. penne

Podsmazamy na oliwie z oliwek dwa zabki czosnku i troche czuszki (w
oryginale: peperoncino - mysle, ze po polsku to wlasnie czuszka, jesli nie
prosze mnie poprawic!), potem dodajemy 500 g obranych ze skorki i
pokrojonych pomidorkow (mysle, ze najwygodniej takie z puszki/sloika w
sosie własnym bez dodatkow). Trzymamy na ogniu 15 minut, potem
przyprawiamy sola i pieprzem.

Sos mieszamy z makaronem ugotowanym oczywiscie al dente, calosc posypujemy
pietruszka i podajemy natychmiast.

Czyli nic prostszego, trzeba tylko wypracowac sobie odpowiednie proporcje.


A propos tego sosu mam jedno pytanie. Kiedy tylko o nim mowa rodzi mi
sie w glowie pytanie czy ma on cos wspolnego a Algreria czy innym krajem
Maghrebu. Mianowicie czy 'arrabbiata' nie pochodzi przypadkiem od slowa
'arabe' (po franc., nie pamietam tylko przez ile 'r'). Czy ktos ma na ten
temat jakas koncepcje?? W sumie mozliwe, bo na polnocy Afryki je sie
ostro i pomidorowo. Bede wdzieczna za odpoweidz, bo to skojarzenie nalezy
do tych nie dajacych mi spokoju.


Alex.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-09 05:52:09

Temat: Odp: sos all'arrabbiata - od Wloszki!
Od: <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aleksandra Stachurska
<S...@s...iis.pw.edu.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:01bfd0ac$0f250560$LocalHost@alex...
>
> A propos tego sosu mam jedno pytanie. Kiedy tylko o nim
mowa rodzi mi
> sie w glowie pytanie czy ma on cos wspolnego a Algreria
czy innym krajem
> Maghrebu. Mianowicie czy 'arrabbiata' nie pochodzi
przypadkiem od slowa
> 'arabe' (po franc., nie pamietam tylko przez ile 'r').
Czy ktos ma na ten
> temat jakas koncepcje?? W sumie mozliwe, bo na polnocy
Afryki je sie
> ostro i pomidorowo. Bede wdzieczna za odpoweidz, bo to
skojarzenie nalezy
> do tych nie dajacych mi spokoju.
> Alex.

[włoski]
arrabbiare (arrabbiato - arrabbiata)
(o zwierzeciu) dostać wścieklizny
(o człowieku) szaleć, wariować, wściekać się, rozłościć
się, wpaść w gniew, rozgniewany, rozłoszczony, wściekły,
gniewny, wkurzony, wkur...ny,
A więc makaron penne (rurki) rigate (kalibrowane, nacinane,
nierówna powierzchnia) w stylu "arrabbiata" muszą być z
natury bardzo ostre, pikantne i np. "wkurzone".

Ryszard Balawajder
---
http://www.makaron.pl/
http://www.makaron.com.pl/
[jedyny polski serwis makaronowy]



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mam prośbę
Pytanie - krewetki
Zapraszam na serwis
Re: Robot kuchenny
Re: Robot kuchenny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »