| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-07 14:17:35
Temat: Pytanie - krewetkiKochani!
Jak zrobic dobre krewetki zwlaszcza gdy kupuje sie je mrozone.
Wiem tyle ze trzeba obsmazyc je na oliwce z czosnekiem ale jak zrobic je aby
byly chrupiace a nie miekkie czy wyschniete.
Dziekuje
Rafal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-08 13:22:11
Temat: Re: Pytanie - krewetkiPodaje przepis na pyszne rissotto z krewetkami
skladniki na dwie solidne obiadowe porcje:
2 torebki ryzu
paczka mrozonych krewetek koktailowych
dwie cebule, kilka zabkow czosnku
koncentrat pomidorowy
oliwa z oliwek (do smazenia)
Co sie robi z ryzem - wiadomo.
Na patelnie: oliwe z oliwek, cebule, czosnek, podsmazyc, dodac wyplukane
krewetki, smazyc chwile, zalac dwiema szklankami(najlepiej goracej)
wody, dodac rosolek, koncentrat pomidorowy, gotowac kilka
minut.Przyprawic pieprzem i odrobina cukru. Wrzucic do sosu ugotowany
ryz, chwile pogotowac. ZROBIONE.
Podawac posypane natka pietruszki
Krewetki smazone i chrupiace:
najpierw je do zalewy (biale wino, sos sojowy, rozgnieciony czosnek,
mozna dodac czegos jeszcze - wedle upodobania) na dwie godziny;
dobrze odsaczyc, obtaczac w mace ziemniaczanej, na goracy tluszcz (ja
preferuje oliwe z oliwek).Po usmazeniu posolic. Podawac posypane natka
pietruszki, mozna skropic sokiem z cytryny, do tego biale pieczywo, i
wino!
*Nadaja sie do tego krewetki wieksze od koktailowych. Te male kosztuja
zbyt duzo zachodu przy obtaczaniu ich w mace, a jak sie ich wrzuci do
maki za duzo - sklejaja sie!!!
Pozdrawiam,
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |