« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-06 19:44:17
Temat: CielecinaCzy ktos zna jakis dobry,ale prosty przepis na cielecine? Z czym najlepiej
ja podawac?
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-06-07 05:01:52
Temat: Re: Cielecinajodo <j...@f...onet.pl> wrote:
> Czy ktos zna jakis dobry,ale prosty przepis na cielecine? Z czym najlepiej
> ja podawac?
>
> Pozdrawiam
> Joanna
Zalezy o jaki kawale cieleciny chodzi i jak przyrzodzone mieso lubisz.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-07 20:33:54
Temat: Odp: CielecinaLubie dobrze przyprawione mieso, raczej na ostro. A ajki kawalek to nie wiem
bo jeszcze nie przyrzadzalam :)
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:1ebugfu.wnf0dqxl0f6wN%w...@t...com.pl...
> jodo <j...@f...onet.pl> wrote:
>
> > Czy ktos zna jakis dobry,ale prosty przepis na cielecine? Z czym
najlepiej
> > ja podawac?
> >
> > Pozdrawiam
> > Joanna
>
> Zalezy o jaki kawale cieleciny chodzi i jak przyrzodzone mieso lubisz.
>
> Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-07 22:11:01
Temat: Re: Odp: Cielecina
jodo wrote:
> Lubie dobrze przyprawione mieso, raczej na ostro. A ajki kawalek to nie wiem
> bo jeszcze nie przyrzadzalam :)
Jesli chcesz robic na ostro, to cielecina nie jest najlepszym pomyslem.
Cielecina polega na tym, ze ma bardzo delikatny smak, i ten to smak nalezy z
niej wyciagnac. Natomiast gdy przyprawisz cielecine na ostro, staje sie ona
tylko nosnikiem dla przyprawy, jej naturalny smak zostaje zabity, a wiec szkoda
dobrego miesa.
Z dobrych cielecych potraw, ktore jadlam, to:
pory nadziewane cielecina
cielecina panierowana, z lekkim sosem z bialego wina, z kaparami i cytryna
cielecina panierowana, w sosie grzybowym
pieczen cieleca z lazankami
pieczen cieleca z kurkami
rolady cielece z suszonymi owocami
gulasz cielecy z mlodymi warzywami
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-06-08 05:49:41
Temat: Re: Odp: Cielecinajodo <j...@f...onet.pl> wrote:
> Lubie dobrze przyprawione mieso, raczej na ostro. A ajki kawalek to nie wiem
> bo jeszcze nie przyrzadzalam :)
Skora tak, to najlepiej siegnac do kuchni wegierskiej i przyrzadic
paprykarz lub porkolt (czyli po naszemu gulasz wegierski).
Porkolt cielecy:
1 kg miesa cielecego z lopatki
120 g smalcu domowego
250 g cebuli
zabek czosnku (jak kto lubi)
20 g slodkiej papryki w proszku
200 g swiezej papryki zielonej w strakach
100 g pomidorow obranych
sol
Mieso krajemy w kostke o boku 2-3 cm.
Posiekana cebule lekko rumienimy na smalcu, pod koniec smazenia mozna
dodac czosnek.
Zdejmujemy garnek z ognia, aby troche ostygl. Wsypujemy papryke w
proszku, mieszamy. To jest krytyczny moment, bo papryka moze sie
spalic, jezeli smalec bedzie za goracy. Nastepnie wrzucamy mieso, solimy
mieszamy, i stawiamy na ogniu. Obsmazamy mieso mieszajac, by sie
rownomiernie obsmazylo. Dolewamy troche wody, przykrywamy i dusimy pod
przykryciem, na malym ogniu, mieszajac od czasu do czasu. W razie
potrzeby dodajemy jeszce wody, ale tylko odrobine. Jak mieso zaczyna
byc miekkie dodajemy pokrajna papryke w strakach i pomidory, dusimy, az
bedzie dobre.
Paprykarz sporzdzamy podobnie z tym, ze na kilogram miesa bierzemy tylko
100 g. smalcu, 120 g. cebuli, 12 g. papryki w proszku 160 g. swiezej
papryki i 80 g. pomidorow. Cebuli na smalcu nie rumienimy, tylko
zeszklimy, a kiedy juz potrawa jest gotowa, zageszczamy ja dodatkiem 0,3
l kwasnej smietany zmieszanej z 20 g. maki.
Wegrzy podaja te potrawy ze swoimi kluseczkami -- tarhonya lub galuska.
Mysle ze mozna dac domowy, swiezy makaron lub kluski kladzione. Gotowane
ziemniaki tez beda odpowiednie.
Wysmienite sa tez medaliony cielece po wegiersku, ale to innym razem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |