Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Okara jako dodatek do Falafelu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Okara jako dodatek do Falafelu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-03-01 12:21:20

Temat: Okara jako dodatek do Falafelu
Od: Jura <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czołem,

Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.

Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
w oleju.

(jak to mi się przydarzyło, gdy próbowałem zagospodarować ugotowaną
czerwoną fasolę)

Czy ktoś próbował już tak robić?
A może jakieś inne metody zagospodarowania okary?

--
Jura

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-03-01 18:26:10

Temat: Re: Okara jako dodatek do Falafelu
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 01 Mar 2010 13:21:20 +0100, Jura napisał(a):

> Czołem,
>
> Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
> sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.
>
> Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
> ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
> w oleju.
>
> (jak to mi się przydarzyło, gdy próbowałem zagospodarować ugotowaną
> czerwoną fasolę)
>
> Czy ktoś próbował już tak robić?
> A może jakieś inne metody zagospodarowania okary?

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=okara+przepi
sy&lr=&aq=1&oq=okara&fp=d468b4b2cf305327
--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-03-02 08:43:28

Temat: Re: Okara jako dodatek do Falafelu
Od: Jura <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-03-01 19:26, XL pisze:

> http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=okara+przepi
sy&lr=&aq=1&oq=okara&fp=d468b4b2cf305327


Ikselko! dziękuję, ale ja potrafię korzystać z wyszukiwarki!

Przejrzyj sobie te wyniki, które otrzymujesz przy wpisaniu takiej kwerendy.

Zobaczysz, ze w pierwszych 300 wynikach z 4096 nie ma zbyt wiele przepisów.

btw. polecam Ci korzystanie z wyszukiwania zaawansowanego, otrzymuje się
znacznie mniej wyników.

Pozdrawiam

--
Jura

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-03-11 18:14:52

Temat: Re: Okara jako dodatek do Falafelu
Od: Jura <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-03-01 13:21, Jura pisze:
> Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
> sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.
> Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
> ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
> w oleju.

Zrobiłem.
Farsz składał się z:

-Okara (0,6 kg)
-Cieciorka (0,5 kg)
-Pietruszki (2 pęczki)
-Cebule (3 średnie)
-główka czosnku (1 średnia, chińskiego)
-Kumin (kmin rzymski) 3 duże łyżki stołowe
-4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)

Cieciorka moczona przez 12 godzin, w wodzie z vegetą
Wszystkie składniki posiekane(wiwat roboty kuchenne) do uzyskania
jednorodnej pasty.

Masa przed lepieniem, wylądowała na balkonie na kilka
godzin(nieplanowana przerwa)

Lepić, lepiła się w miarę dobrze, choć trzeba było ścisnąć porządnie
taką kulkę by się nie rozpadała.

kulki o średnicy 3 cm, wrzucane na głęboki rozgrzany (przestudzony i
ponownie rozgrzany olej).

podczas wrzucania płomień ustawiony na maksa, po kilkunastu sekundach
zmniejszany do minimum.

czas smażenia ok 4 min.

Kulki praktycznie nie nasiąkają olejem.
Nie rozpadły się.

Podawane z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowo-pietruszkowym.

Na mój smak, wyszły nieco za suche. Stawiam, że to wpływ okary.

Porównam z tymi robionymi jedynie z Cieciorki.


--
Jura


--
Jura

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchenna zagadka
jaka maszynka do surówek
ocet balsamiczny - czy w lodówce?
chorwacji chickenburger :)
MENU NA DZISIAJ

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »