| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-03-01 12:21:20
Temat: Okara jako dodatek do FalafeluCzołem,
Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.
Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
w oleju.
(jak to mi się przydarzyło, gdy próbowałem zagospodarować ugotowaną
czerwoną fasolę)
Czy ktoś próbował już tak robić?
A może jakieś inne metody zagospodarowania okary?
--
Jura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-03-01 18:26:10
Temat: Re: Okara jako dodatek do FalafeluDnia Mon, 01 Mar 2010 13:21:20 +0100, Jura napisał(a):
> Czołem,
>
> Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
> sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.
>
> Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
> ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
> w oleju.
>
> (jak to mi się przydarzyło, gdy próbowałem zagospodarować ugotowaną
> czerwoną fasolę)
>
> Czy ktoś próbował już tak robić?
> A może jakieś inne metody zagospodarowania okary?
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=okara+przepi
sy&lr=&aq=1&oq=okara&fp=d468b4b2cf305327
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-02 08:43:28
Temat: Re: Okara jako dodatek do FalafeluW dniu 2010-03-01 19:26, XL pisze:
> http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=okara+przepi
sy&lr=&aq=1&oq=okara&fp=d468b4b2cf305327
Ikselko! dziękuję, ale ja potrafię korzystać z wyszukiwarki!
Przejrzyj sobie te wyniki, które otrzymujesz przy wpisaniu takiej kwerendy.
Zobaczysz, ze w pierwszych 300 wynikach z 4096 nie ma zbyt wiele przepisów.
btw. polecam Ci korzystanie z wyszukiwania zaawansowanego, otrzymuje się
znacznie mniej wyników.
Pozdrawiam
--
Jura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-03-11 18:14:52
Temat: Re: Okara jako dodatek do FalafeluW dniu 2010-03-01 13:21, Jura pisze:
> Zostało mi się około 0,6 kg okary ("odpad" z domowej produkcji mleka
> sojowego) i zastanawiam się czy można go jakoś zagospodarować.
> Pomyślałem by dodać go do Cieciorkowej/fasolowej masy i zrobić falafel,
> ale boję się że kulki z takiego ciasta będą za mokre i "rozpuszczą" się
> w oleju.
Zrobiłem.
Farsz składał się z:
-Okara (0,6 kg)
-Cieciorka (0,5 kg)
-Pietruszki (2 pęczki)
-Cebule (3 średnie)
-główka czosnku (1 średnia, chińskiego)
-Kumin (kmin rzymski) 3 duże łyżki stołowe
-4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
Cieciorka moczona przez 12 godzin, w wodzie z vegetą
Wszystkie składniki posiekane(wiwat roboty kuchenne) do uzyskania
jednorodnej pasty.
Masa przed lepieniem, wylądowała na balkonie na kilka
godzin(nieplanowana przerwa)
Lepić, lepiła się w miarę dobrze, choć trzeba było ścisnąć porządnie
taką kulkę by się nie rozpadała.
kulki o średnicy 3 cm, wrzucane na głęboki rozgrzany (przestudzony i
ponownie rozgrzany olej).
podczas wrzucania płomień ustawiony na maksa, po kilkunastu sekundach
zmniejszany do minimum.
czas smażenia ok 4 min.
Kulki praktycznie nie nasiąkają olejem.
Nie rozpadły się.
Podawane z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowo-pietruszkowym.
Na mój smak, wyszły nieco za suche. Stawiam, że to wpływ okary.
Porównam z tymi robionymi jedynie z Cieciorki.
--
Jura
--
Jura
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |