Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Okragly bochenek chleba [do Izoldy]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Okragly bochenek chleba [do Izoldy]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-04-21 20:24:09

Temat: Okragly bochenek chleba [do Izoldy]
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaki przepis polecilabys (sprawdzony przez Ciebie) do zrobienia okraglego
bochenka chleba?

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-04-22 09:38:49

Temat: Re: Okragly bochenek chleba [do Izoldy]
Od: Lemina <m...@w...topl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 21.04.2006 Marek <m...@...tkb.pl> napisał/a:
> Jaki przepis polecilabys (sprawdzony przez Ciebie) do zrobienia okraglego
> bochenka chleba?
>
> MP
>

Ja wprawdzie nie Izolda, ale kiedyś robiłam taki chleb (bardzo czasochłonny,
ale bardzo dobry):

CHLEB WIEJSKI NA ZACZYNIE

Przepis pochodzi z książki Basile Kamir: "Tous les pains"

Przygotowanie: 1 godz
Pieczenie: 40 min
Rośnięcie: 6 godz

Składniki:
400 g mąki typ 65
250 ml wody o temperaturze 24 stopnie Celsjusza
10 g drożdży świeżych
10 g soli

Rozpuścić drożdże w 160 ml wody, dodać do tego 160 g mąki i mieszać przez 2
minuty do utrzymania jednolitej masy.

Przykryć zaczyn wilgotną ścierką i zostawić na 3 godziny w otoczeniu o
temperaturze 25-30 stopni Celsjusza.

Zrobić fontannę z pozostałej części mąki na stole, gdzie chcleb będzie robiony.
Dodać zaczyn i resztę wody na środku mącznej fontanny. Delikatnie, powoli,
końcami palców, mieszać składniki. Ugniatać ciasto przez 5 minut. Dodać sól i
ugniatać przez następne 10 minut.

Uformować kulę i położyć w misce. Przykryć wilgotną ścierką i zostawić na 90
minut w otoczeniu o temp. 25-30 stopni.

Sprawdzić, że ciasto podwoiło swoją objętość, następnie ugnieść je trochę w
rękach.

Podzielić ciasto na połowy po 325 g każda. Uformować z każdej kulę i zostawić
do rośnięcia na ok 90 minut.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wstawić na dno piekarnika foremkę z wodą.

Obsypać mąką delikatnie każdą kulę chleba. Naciąć nożem kratkę na każdej kuli.

Gdy piekarnik się nagrzeje, uformować kule i piec 35-40 minut. Uważać na kolor,
jeśli trzeba zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

UWAGI ode mnie:
- robię z podwójnej porcji
- nie rozdzielam na połowy
- piekę przy użyciu okrągłej obręczy od tortownicy (aby był trochę wyższy niż
bardziej płaski)


Pozdrawiam serdecznie

Lemina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-04-22 18:40:29

Temat: Re: Okragly bochenek chleba [do Izoldy]
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jaki przepis polecilabys (sprawdzony przez Ciebie) do zrobienia okraglego >
> bochenka chleba?
>
Jeśli chodzi o rodzaje chlebów to niestety za wiele narazie nie sprawdzałam,
wydaje mi się, że łatwiej będzie z mieszanym, lepiej trzyma kształt, mi okrągły,
ładnie wyrośnięty bochenek wyszedł z tego przepisu:
http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=5309
Wydaje mi się, że każdy który ma konsystencję "plasteliny" będzie trzymał
"fason" ;)

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam i o zdrowie pytam
[przepis] Ciastka biszkoptowe w czekoladzie i wiorkach kokosowych
jak zrobić tofu?
Szybki obiad
zlote ziarna przenicy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »