| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-19 21:49:13
Temat: Re: Oslizla kiełbasaObywatel NaLesnik napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> Witam:)
> Jak przechowywać kiełbasę, aby nie dostawała "oślizłej" warstwy?
To zależy od kiełbasy. Niektóre "już tak mają" i nie poradzisz nic.
Idealnie byłoby trzymać kiełbasę (i inne wędliny) w lodówce typu "anti
frost", wtedy co najwyżej mogłaby się wysuszyć. Nieco może pomóc
przechowywyanie bez opakowania, po prostu na talerzu na którejś z
dolnych półek lodówki. A jak się już 'obślizgnie' to w razie czego ją
umyj pod kranem z ciepłą wodą i czym szybciej skonsumuj dodając np. do
jajecznicy.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-20 06:33:14
Temat: Re: Oslizla kiełbasaDnia 03-02-19 13:06, Użytkownik Jola L-L napisał:
> brrrr...ale oslizgly temat..
> czesc NaLesniku:)))
> sa kielbasy swieze, ktore daja sie podsuszyc (gdzies w okolicach grzejnika
> powiesic) i udaja niby mysliwskie, ale nie kazda tak sie da, moja mama to
> praktykuje, ale nie znam kryteriow wyboru ( moze metoda prob i bledow). A z
> cala reszta, to najlepiej do zamrazarki poporcjowane i wyjmuj wtedy jak
> chcesz ja zjesc na najblizsza kolacje i sniadanie.
>
> Jola L-L
>
Chodzi mi o bieżące zakupy, bo zauważyłem, że po dwóch-trzech dniach na
flaczku jakaś cienka warstwa się pojawia:( Może to wina lodowki?
Spróbuje jeszcze metodę z papierem:)
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 06:33:33
Temat: Re: Oslizla kiełbasaDnia 03-02-19 14:00, Użytkownik Jola L-L napisał:
> (Na)Lesnik jak widzisz pisze z buszu bo...jest lesnikiem i pewnie nie ma
> sklepu jak Ty pod reka . Wiec moze robi zakupy na zapas, o jakich nawet nie
> pomyslalbys, mieszkajac w betonach. Dla kazdego slowo "dlugo" moze oznaczac
> zupelnie cos innego...
>
> Jola L-L
Nie jest az tak źle:) Ja też mieszkam w betonach, ale 50 metrów mam do
lasu:)
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 06:33:54
Temat: Re: Oslizla kiełbasaDnia 03-02-19 14:09, Użytkownik Grzegorz Janoszka napisał:
> No w sumie ok, rozumiem, że ktoś może bywać w sklepie raz na kwartał :)
>
Niektórzy moi znajomi wspominają czasy, kiedy do spklepu wybrali się
dopiero po miesiącu...
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 11:28:48
Temat: Re: Oslizla kiełbasaObywatel NaLesnik napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
> Chodzi mi o bieżące zakupy, bo zauważyłem, że po dwóch-trzech dniach na
> flaczku jakaś cienka warstwa się pojawia:( Może to wina lodowki?
> Spróbuje jeszcze metodę z papierem:)
Moja rada: zmień sklep albo rodzaj kupowanej kiełbasy. Jeżeli po 2 - 3
dniach kiełbasa staje się nieświeża, to najprawdopodobniej jest po
prostu stara albo źle zrobiona.
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 13:35:22
Temat: Re: Oslizla kie?basaDnia 2003-02-19 15:22, Użytkownik Krystyna Chiger napisał:
> Chyba w tym papierze kielbasa pogrzebana. Zwykle waskie kielbasy
> w papierze moga spoczywac w lodowce dowolnie dlugo (no moze
> prawie dowolnie, bo wysychaja na kamien), ale te same kielbasy
> w plastiku juz po dwoch dniach sa sliskie a i zapach nie najlepszy.
>
> Krycha, ktora pare razy zapomniala o kielbasie w lodowce
>
Ja raczej o kiełbasie w lodówce mie zapominam, a jak zapominam, to mój
piesek się przypomina:) Odnośnie tego, co napisałaś wyżej - chyba w tym
jest pies pogrzebany:)))
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-20 13:37:34
Temat: Re: Oslizla kiełbasaDnia 2003-02-19 22:49, Użytkownik Piotr Zawadzki napisał:
> To zależy od kiełbasy. Niektóre "już tak mają" i nie poradzisz nic.
> Idealnie byłoby trzymać kiełbasę (i inne wędliny) w lodówce typu "anti
> frost", wtedy co najwyżej mogłaby się wysuszyć. Nieco może pomóc
> przechowywyanie bez opakowania, po prostu na talerzu na którejś z
> dolnych półek lodówki. A jak się już 'obślizgnie' to w razie czego ją
> umyj pod kranem z ciepłą wodą i czym szybciej skonsumuj dodając np. do
> jajecznicy.
>
Co zrobić z taką kiełbasą, to ja wiem:) Chodzi o to, że próbowałem różne
sposoby, poczynając od przechowywania w paierze, w palstikowym
pojemniku, na talerzu, ale większość kiełbas po 3-4 dniach dostawała
niezbyt przyjemnej warstewki:( Zauważyłem, że w większości przypadków,
to chyba wina tzw, ulepszaczy dodawanych w trakcie produkcji, bo tzw.
swojska kiełbasa takich objawów nie miała.
--
Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 17:10:43
Temat: Re: Oslizla kiełbasaNaLesnik napisal(a):
>Co zrobić z taką kiełbasą, to ja wiem:) Chodzi o to, że próbowałem różne
>sposoby, poczynając od przechowywania w paierze, w palstikowym
>pojemniku, na talerzu, ale większość kiełbas po 3-4 dniach dostawała
>niezbyt przyjemnej warstewki:( Zauważyłem, że w większości przypadków,
>to chyba wina tzw, ulepszaczy dodawanych w trakcie produkcji, bo tzw.
>swojska kiełbasa takich objawów nie miała.
ZTCC bardzo duza czesc wiekszosc wedlin to woda i to 'oslizgiwanie' to
wlasnei skutek pompowania...
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |