Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Oslizla kiełbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Oslizla kiełbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-19 21:49:13

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obywatel NaLesnik napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:

> Witam:)
> Jak przechowywać kiełbasę, aby nie dostawała "oślizłej" warstwy?

To zależy od kiełbasy. Niektóre "już tak mają" i nie poradzisz nic.
Idealnie byłoby trzymać kiełbasę (i inne wędliny) w lodówce typu "anti
frost", wtedy co najwyżej mogłaby się wysuszyć. Nieco może pomóc
przechowywyanie bez opakowania, po prostu na talerzu na którejś z
dolnych półek lodówki. A jak się już 'obślizgnie' to w razie czego ją
umyj pod kranem z ciepłą wodą i czym szybciej skonsumuj dodając np. do
jajecznicy.


Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-20 06:33:14

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: m...@n...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 03-02-19 13:06, Użytkownik Jola L-L napisał:

> brrrr...ale oslizgly temat..
> czesc NaLesniku:)))
> sa kielbasy swieze, ktore daja sie podsuszyc (gdzies w okolicach grzejnika
> powiesic) i udaja niby mysliwskie, ale nie kazda tak sie da, moja mama to
> praktykuje, ale nie znam kryteriow wyboru ( moze metoda prob i bledow). A z
> cala reszta, to najlepiej do zamrazarki poporcjowane i wyjmuj wtedy jak
> chcesz ja zjesc na najblizsza kolacje i sniadanie.
>
> Jola L-L
>
Chodzi mi o bieżące zakupy, bo zauważyłem, że po dwóch-trzech dniach na
flaczku jakaś cienka warstwa się pojawia:( Może to wina lodowki?
Spróbuje jeszcze metodę z papierem:)


--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-20 06:33:33

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: m...@n...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 03-02-19 14:00, Użytkownik Jola L-L napisał:

> (Na)Lesnik jak widzisz pisze z buszu bo...jest lesnikiem i pewnie nie ma
> sklepu jak Ty pod reka . Wiec moze robi zakupy na zapas, o jakich nawet nie
> pomyslalbys, mieszkajac w betonach. Dla kazdego slowo "dlugo" moze oznaczac
> zupelnie cos innego...
>
> Jola L-L
Nie jest az tak źle:) Ja też mieszkam w betonach, ale 50 metrów mam do
lasu:)


--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-20 06:33:54

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: m...@n...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 03-02-19 14:09, Użytkownik Grzegorz Janoszka napisał:

> No w sumie ok, rozumiem, że ktoś może bywać w sklepie raz na kwartał :)
>
Niektórzy moi znajomi wspominają czasy, kiedy do spklepu wybrali się
dopiero po miesiącu...

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-20 11:28:48

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

Obywatel NaLesnik napisał na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:

> Chodzi mi o bieżące zakupy, bo zauważyłem, że po dwóch-trzech dniach na
> flaczku jakaś cienka warstwa się pojawia:( Może to wina lodowki?
> Spróbuje jeszcze metodę z papierem:)

Moja rada: zmień sklep albo rodzaj kupowanej kiełbasy. Jeżeli po 2 - 3
dniach kiełbasa staje się nieświeża, to najprawdopodobniej jest po
prostu stara albo źle zrobiona.

Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-20 13:35:22

Temat: Re: Oslizla kie?basa
Od: m...@n...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-02-19 15:22, Użytkownik Krystyna Chiger napisał:

> Chyba w tym papierze kielbasa pogrzebana. Zwykle waskie kielbasy
> w papierze moga spoczywac w lodowce dowolnie dlugo (no moze
> prawie dowolnie, bo wysychaja na kamien), ale te same kielbasy
> w plastiku juz po dwoch dniach sa sliskie a i zapach nie najlepszy.
>
> Krycha, ktora pare razy zapomniala o kielbasie w lodowce
>
Ja raczej o kiełbasie w lodówce mie zapominam, a jak zapominam, to mój
piesek się przypomina:) Odnośnie tego, co napisałaś wyżej - chyba w tym
jest pies pogrzebany:)))



--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-20 13:37:34

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: m...@n...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-02-19 22:49, Użytkownik Piotr Zawadzki napisał:

> To zależy od kiełbasy. Niektóre "już tak mają" i nie poradzisz nic.
> Idealnie byłoby trzymać kiełbasę (i inne wędliny) w lodówce typu "anti
> frost", wtedy co najwyżej mogłaby się wysuszyć. Nieco może pomóc
> przechowywyanie bez opakowania, po prostu na talerzu na którejś z
> dolnych półek lodówki. A jak się już 'obślizgnie' to w razie czego ją
> umyj pod kranem z ciepłą wodą i czym szybciej skonsumuj dodając np. do
> jajecznicy.
>
Co zrobić z taką kiełbasą, to ja wiem:) Chodzi o to, że próbowałem różne
sposoby, poczynając od przechowywania w paierze, w palstikowym
pojemniku, na talerzu, ale większość kiełbas po 3-4 dniach dostawała
niezbyt przyjemnej warstewki:( Zauważyłem, że w większości przypadków,
to chyba wina tzw, ulepszaczy dodawanych w trakcie produkcji, bo tzw.
swojska kiełbasa takich objawów nie miała.

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
-----------------------------------------
GG:4742410
www.forestlandia.com
-------------------------------------------
"Telekomunikacja Polska S.A. traktuje
każde zgłoszenie z całą powagą
i podejmie wszelkie działania,
aby je szczegółowo wyjaśnić."


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-24 17:10:43

Temat: Re: Oslizla kiełbasa
Od: Marcin E. Hamerla <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

NaLesnik napisal(a):

>Co zrobić z taką kiełbasą, to ja wiem:) Chodzi o to, że próbowałem różne
>sposoby, poczynając od przechowywania w paierze, w palstikowym
>pojemniku, na talerzu, ale większość kiełbas po 3-4 dniach dostawała
>niezbyt przyjemnej warstewki:( Zauważyłem, że w większości przypadków,
>to chyba wina tzw, ulepszaczy dodawanych w trakcie produkcji, bo tzw.
>swojska kiełbasa takich objawów nie miała.

ZTCC bardzo duza czesc wiekszosc wedlin to woda i to 'oslizgiwanie' to
wlasnei skutek pompowania...

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

proste ciasta,ciastka-help!
jak smazyc rybe?:)
Drożdżowe z serem
salatka
Drożdżówka !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »