« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-08 09:34:16
Temat: kasza gryczana, ryż i inne pęczaki:-)Mam problem,
otóż moja rodzina zbuntowała się przeciw makaronowi. Powiedzieli, że już im
uszami wychodzi i teraz pojedli by coś z ryżem, a najlepiej kaszą. (Moim
zdaniem się nie znają:-)))
Nie byłoby może problemu gdyby nie to, że ja nie mam pomysłów na dania z
tymi składnikami.
POMÓŻCIE!!!!
Zdesperowana_Ewa
gg. 1166226
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-08 15:29:00
Temat: (P) Ryz w sosie curry, ryba marchewkowa.Skoro juz rodzinka ma dosc makaronu, to moze sprobuj nakarmic ich np.
kuskusem. Strasznie lubie kuskus i czesto robie go jako dodatek np. do
kurczaka. Ostatnio np. byla piers kurczaka w sosie slodko-kwasnym a la
chinski z kuskusem. Bylo bardzo dobre, taki kurczak tez dobrze smakuje z np.
ryzem. Albo tez imbirowy kurczak w rodzynkach. Nizej wklejam dwa przepisy,
kore kiedys podawalam na grupie. Jeden jest na "Ryz w sosie curry", a inny
na pyszna "Rybke marchewkowo - cebulowa".
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
********************************************
"Ryz w sosie curry a la Bozenka"
Proste, dostepne i intereujace smakowo.
A wiec:
1 szkl ryzu lub 2 torebki
1 cebula
5 pieczarek
1 piers z kurczaka (nadaja sie tez inne czesci np.udka)
ok. 1 szkl bulionu
garsc rodzynek
1 lyzka curry
1/2 slodkiej czerwonej papryki (robilam i bez)
sol i olej
Rodzynki umyc i zalac wrzatkiem.
Ugotowac ryz tak do polowy, tzn. troche niedogotowac.
Pieczarki "udusic" z cebulka, sola i pieprzem.
Kurczaka w kosteczke i lekko zrumienic na oleju.
Papryke pokroic w nieduza kostke.
Bulion zmieszac z curry.
Teraz wszystko laczymy (nie zapomnij odcedzic rodzynki) i dusimy na malym
ogniu, az ryz bedzie miekki i wyparuje plyn.
**************************************
Ryba marchewkowo - cebulowa Bozenki
Proponuje rybke w marchewce i cebuli.
Nadaje sie w zasadzie kazda. Trzeba ja tylko przyprawic i obsmazyc. Potem
obficie zasypujemy starta marchewka (tarka buraczkowa) i posiekana cebula
(moze byc warstwami, jezeli jes wiecej ryby), podlewamy woda z przyprawami i
dusimy, tak ze 20-30 min., az sie "udusi". Rybka wychodzi soczysta, miekka i
pachnaca. Mi najbardziej smakuje z ryzem, ale tez moze byc podana z kuskusem
lub kasza gryczana.
**************************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-08 17:25:53
Temat: Re: kasza gryczana, ryż i inne pęczaki:-)
"Ewa" <e...@w...pl> wrote in message
news:sYM88.467633$5G5.3475631@news.chello.at...
> Mam problem,
> otóż moja rodzina zbuntowała się przeciw makaronowi. Powiedzieli, że już
im
> uszami wychodzi i teraz pojedli by coś z ryżem, a najlepiej kaszą. (Moim
> zdaniem się nie znają:-)))
> Nie byłoby może problemu gdyby nie to, że ja nie mam pomysłów na dania z
> tymi składnikami.
> POMÓŻCIE!!!!
>
witaj,
kasze można po prostu wstawić tam gdzie wcześniej był makaron, z
najprzeróżniejszymi sosami, zapiekanki itp.
poza tym mnóstwo przepisów jest w puszce http://puszkkka.spinacz.pl/
jest tam wyszukiwarka według składników.
> Zdesperowana_Ewa
> gg. 1166226
>
>
pozdrawiam Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-11 08:37:41
Temat: Re: kasza gryczana, ryż i inne pęczaki (P)"Ewa" <e...@w...pl> wrote:
>Mam problem,
>otóż moja rodzina zbuntowała się przeciw makaronowi. Powiedzieli, że już im
>uszami wychodzi i teraz pojedli by coś z ryżem, a najlepiej kaszą. (Moim
>zdaniem się nie znają:-)))
Potrawa z kaszą gryczaną dla Twoich smakoszy
"Hreczniaki"
Przeplukac szklanke kaszy gryczanej, zalac 2 szklankami wrzacej
wody i gotowac z miekkie. Gdy przestygnie dodaj zmielony
twarog ( 200g dobrego), jajko i tymianku, soli, pieprzu. Teraz
przyrumieniona cebulke i wyrabiamy na mase. Formuj kotleciki, obtocz
je w tartej bulce wymieszanej z orzechami ...i smazymy...
..przepis z proporcjami zapozyczony z "Smaki i aromaty"
autorka Pani Urzykowska
(wszystko to mozna oczywiscie zapakowac w pierogi - sa fenomenalne)
Pozdrawiam AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-20 09:10:02
Temat: Re: kasza gryczana, ryż i inne pęczaki:-)Wy tu się kłócicie a tu "Ewa" <e...@w...pl> tak mądrze pisze:
> Powiedzieli, że już im
> uszami wychodzi i teraz pojedli by coś z ryżem, a najlepiej kaszą.
> (Moim zdaniem się nie znają:-)))
> Nie byłoby może problemu gdyby nie to, że ja nie mam pomysłów na
> dania z tymi składnikami.
podsmażasz lekko na oleju posiekaną drobno cebulkę, dorzucasz do tego
ugotowana kaszę (pęczak, ryż brązowy, jęczmienną drobną, kuskus, bulgur a
nawet niepaloną jędzmienną) przesmażasz chwilkę, dorzucasz rodzynek
garść, sezamu, pestek słonecznika, orzechów włoskich czy innych w
niewielkich kawałkach i co tam jeszcze ci się pod ręke nawinie.
dosypujesz kurkumy/curry/jakiejś innej mieszanki np. arabskiej ducrosa,
wiórek kokosowych i kapkę sosu sojowego. jeszcze chwilę i gotowe. taką
kaszę to można samą jeść nawet taka jest dobra.
--
veuma:t <w...@o...pl>
::::::::::ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ::::::::::
:::::::::: [] ::::::::::
::::::::::..........::::::::::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |