Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PYCHOTKA

Grupy

Szukaj w grupach

 

PYCHOTKA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-10-04 11:17:01

Temat: PYCHOTKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzyby duszone z cebulką - cztery smaki - kurki, maślaki, kolczaki
cebula...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-10-04 15:56:58

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):

> Grzyby duszone z cebulką - cztery smaki - kurki, maślaki, kolczaki
> cebula...

A ja odpoczywam "po gościach" (miłych, miłych). Był tatar z łososia
wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy
kominku.
:-D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-10-04 16:51:55

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1h007r1dt7sti.1fot5ha69o8fu.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):
>
> > Grzyby duszone z cebulką - cztery smaki - kurki, maślaki, kolczaki
> > cebula...
>
> A ja odpoczywam "po gościach" (miłych, miłych). Był tatar z łososia
> wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
> pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
> półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
> plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy
> kominku.
> :-D

Pobudzasz mi ślinotok.. :-)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-10-04 19:08:30

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 4 Oct 2008 18:51:55 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1h007r1dt7sti.1fot5ha69o8fu.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Grzyby duszone z cebulką - cztery smaki - kurki, maślaki, kolczaki
>>> cebula...
>>
>> A ja odpoczywam "po gościach" (miłych, miłych). Był tatar z łososia
>> wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
>> pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
>> półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
>> plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy
>> kominku.
>> :-D
>
> Pobudzasz mi ślinotok.. :-)))

Ha :-)
Żebyś widział, jak pobudziłam gościom - to właśnie lubię, to cała
satysfakcja z gotowania :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-10-04 19:37:34

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 4 Oct 2008 21:08:30 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 4 Oct 2008 18:51:55 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1h007r1dt7sti.1fot5ha69o8fu.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> Grzyby duszone z cebulką - cztery smaki - kurki, maślaki, kolczaki
>>>> cebula...
>>>
>>> A ja odpoczywam "po gościach" (miłych, miłych). Był tatar z łososia
>>> wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
>>> pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
>>> półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
>>> plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy
>>> kominku.
>>> :-D
>>
>> Pobudzasz mi ślinotok.. :-)))
>
> Ha :-)
> Żebyś widział, jak pobudziłam gościom - to właśnie lubię, to cała
> satysfakcja z gotowania :-)

...i zapomniałam wymienić sałatkę z selera, tę z orzechami i rodzynkami,
mniam, właśnie mam jej resztę przed sobą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-10-07 12:43:23

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: "MagdalenaST" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1h007r1dt7sti.1fot5ha69o8fu.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):
>
Był tatar z łososia
> wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
> pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
> półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
> plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy

Czy moge prosic o przepis na tego lososia i na jablka. Brzmi rewelacyjnie.

Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-10-07 15:31:10

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 7 Oct 2008 14:43:23 +0200, MagdalenaST napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1h007r1dt7sti.1fot5ha69o8fu.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 4 Oct 2008 13:17:01 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
> Był tatar z łososia
>> wędzonego na sosie z avocado, czosnku i kaparów, rosół cielęcy, szynka
>> pieczona z jabłkami, a na deser jabłka w szlafrokach z ciasta
>> półfrancuskiego śmietanowego, nadziewane borówkami, orzechami i miodem,
>> plus odrobina masełka do środka, oczywiście... Pojechali. Padłam przy
>
> Czy moge prosic o przepis na tego lososia i na jablka. Brzmi rewelacyjnie.
>
> Pozdrawiam
> Magda

Przepisy (prócz sosu - bo to mój wynalazek) gdzieś tam są w necie, ale ja
przerabiam zawsze po swojemu, wiec tutaj podam:

Tatar (na 4-5 osób):
- 30 dag wędzonego norweskiego łososia
- pół cebuli sałatkowej sporej
- 3 korniszony ostre
- łyżka kaparów ze słoiczka
- 4-5 łyżek oliwy, aby się połączyło
- spora szczypta białego pieprzu (powiedzmy 1/5 łyzeczki do herbaty)
- reszta kaparów do sosu i trochę całych do przybrania na koniec
- 1 puszeczka filecików anchois do dekoracji (na koniec)
Wszystko prócz części kaparów i procz anchois posiekać drobniuteńko (jest
szkoła, aby zmiksować, ale wychodzi z tego szarawa breja, więc ja wolę
drobniutko posiekać, ale to naprawdę drobniutko - można przepuścić przez
najgrubsze sitko maszynki do mięsa).
Wymieszać, ew. dosolić.
Lekko ugnieść, przykryć folią spoż., schłodzić przynajmniej godzinę.

Sos pod tatara:
- resztki z avocado (w sumie ok. połówki owocu wagowo)
- 5 czubatych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (takiej, żeby się niemal dała
krajać nożem)
- tyle samo majonezu
- pieprz biały (szczypta spora)
- 1 spory ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- sól, szczypta cukru do smaku
Skladniki zmiksowac dość gladko.
Schlodzić koniecznie.

Podanie:
na talerzyki wyporcjować sos w postaci grubego kleksa, od centrum kleksa w
jedną stronę ułożyć promieniście cienkie cząstki avocado, tak aby się
stykały w centrum, a rozchodziły na zewnątrz, na środku wyporcjować łyżką
do lodów (półkulistą) tatar, zrobić wglębienie, wbić przepiórcze jajeczko
(kto nie lubi surowego jajka, może w to miejsce dostać ugotowane, obrane),
położyć wokół po 3-4 zwiniete na widelcu fileciki anchois.
Posypać wokolo całymi kaparami.
Podawać z białym pieczywem.

Smacznego.
Piszę z pamięci, więc nie rob zaraznatychmiast, bo jeszcze coś mi się może
przypomnieć :-)


No i wreszcie jabłka:

Ciasto półfrancuskie śmietanowe jak wszędzie podaja, tj, np. 30 dag mąki,
25-30 dag prawdziwego masła w stanie rześkim, tj. jeszcze na tyle twardego,
że łatwo krojącego się, ale nie mażącego, kwaśna gęsta śmietana do
zlepienia - pewnie parę łyżek, ale ja robię na oko - po prostu dodaję, aby
tylko zlepić ciasto, sól ok. 1/3 łyżeczki w tym przypadku, i o dziwo daję
tu cukier puder ( 2 łyżki), bo to ma być słodkawe ciasto do jabłek.
A więc: masło wyłożyć na mąkę w misce plastikowej lub metalowej, dość ostrą
lekko zaokrągloną twardą łopatką podziabać masło w mące (trochę jest z tym
zabawy, ale jeśli ma się czas, to nawet jest odprężające) na małe, ok.
półcentymetrowe cząsteczki. Dodać sól, cukier, śmietanę, rece schłodzić np.
na kostce innego, zamrożonego produktu, zimnymi rękami zagnieść ciasto, aby
tylko się połączyło w masę zdatną do wałkowania. Nie gnieść bez potrzeby,
bo cząsteczki masła znikna i nie dadzą potem listkowania ciasta.
Ciasto zawinąć w folię plastikową, schłodzić ok. pół do jednej godziny.
W tym czasie przygotowac jabłka:
4-5 średnich jabłek (typu renety, landsberska,antonówka) obrać, posmarować
sokiem z cytryny aby nie ściemniały, usunąć nożykiem kwiatek i ogonek, od
strony ogonka wydrązyć łyżeczką do kawy do wys. 2/3, aby się nie przebić do
dolu na wylot, otwory napełnić czymś dobrym, np. siekanymi grubo orzechami
włoskimi z okruchami pierniczka i miodem, albo borówkami do miesa plus miód
i pierniczek lub herbatnik pokruszony, itp, dać na wierzch nadzienia
kawałeczek masła.
Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 5-6 mm, wykroić z niego duże kwadraty
aby objęły jabłka, na kazdym kwadracie ustawić jabłko, chwycić rogi ciasta
w górze i skleić mocno 4 boczne szwy palcami formując falbankę, jabłko ma
być całe zamknięte w cieście. U góry ciasta zrobić delikatnie ze 3 dziurki
patyczkiem do szaszłyków, aby para z jabl ka wychodziła i nie rozsadziła
ciasta.
Trzeba uważnie i mocno zlepić szwy - ja sie spieszyłam i zlepiłam byle jak
- jeden "szlafrok" się zsunął w trakcie pieczenia nieco.
Posmarować całe ciasto jajkiem dokłądnie rozmąconym ze śmietaną (pedzelkiem
do ciasta), upiec na blasze posmarowanej masłem w gorącym piekarniku - w
temp. jak ciasto kruche - aż się zezłoci ciasto.
Posypać cukrem pudrem, można na wierzch dac bitą śmietanę oraz podac ją do
nakładania sobie w trakcie jedzenia. Podać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
je się widelczykiem lub łyżeczką.
To jest boskie :-)

Uff.
:-)

PS. To samo ciasto, ale bez cukru, użyjesz na paszteciki i słone
ciasteczka. Ciasto to jest niesamowite.
Tak, tak! - bez jajek! jajko tylko do posmarowania.
:-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-10-08 10:03:44

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: "MagdalenaST" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:s68ylz6ebdq2.1pn0v9azcage5.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 7 Oct 2008 14:43:23 +0200, MagdalenaST napisał(a):
>
Dziekuje pieknie!

Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-10-08 11:04:32

Temat: Re: PYCHOTKA
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 8 Oct 2008 12:03:44 +0200, MagdalenaST napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:s68ylz6ebdq2.1pn0v9azcage5.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 7 Oct 2008 14:43:23 +0200, MagdalenaST napisał(a):
>>
> Dziekuje pieknie!
>
> Pozdrawiam
> Magda

Smacznego :-)

Ja u siebie to powtórzę za półtora tygodnia - znowu będa goście, więc znowu
szansa na zabłyśnięcie, czego i Tobie życze, bo to rzeczywiście baaaaardzo
efektowne i pyszne dania.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

NAJLEPSZA ...
Marynowane maslaki z zeszlego roku
Ciasto bez jajek i nabiału?
PIERWSZY !!!
głosowanie za czystością

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »