« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-28 14:43:27
Temat: Paluszki seroweRobie je, gdy mam ochote cos przegryzc, albo podac do piwa czy goracego
barszczu:
Paluszki serowe
1+1/2 szklanki zoltego sera startego na tarce o grubych oczkach
50 gr masla pokrojonego w kostke
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki cukru
1 lyzeczka kminku - wedle gustu
1 jajko + 1 lyzka octu + tyle wody, zeby otrzymac 100 ml plynu
3-4 lyzki startego sera
Rozgrzac piec do 220°C. Polaczyc widelcem jajko, ocet i wode. W
malakserze umiescic make, ser i maslo, i jednoczesnie naciskajac guzik
przez 3 sekundy, wlewac plyn jajeczny. W sumie malakser powinien byc
wlaczony 3 razy po 3 sekundy, i raz na 5 sekund.
Wylozyc na stol posypany maka, uklepac te kruszonke w dluga, waska
pryzme, posypac maka i walkowac gruby, dlugi prostokat, na 3-4 mm
grubosci. Przewrocic plat raz czy dwa, podsypac maka, zeby sie nie
przyklejal. Mozna tez walkowac bez maki pomiedzy dwoma platami pergaminu
czy woskowanego papieru - ciasto tak walkowane nalezy zamrozic przed
krojeniem, zeby pergamin latwo odszedl.
Rozwalkowane ciasto posypac startym serem czy kminkiem, uklepac ser na
ciescie, pokroic ciasto w pasy szerokosci 3-4 cm, umiescic ciasno na
blasze - nie rosna - i wstawic do goracego pieca, az zaczna sie zlocic.
nie moga byc za jasne, bo srodek bedzie surowy, ale tez nie za ciemne,
bo ser bedzie gorzki. Jesli w czasie walkowanie bedzie sie uwazac, zeby
brzegi nie byly za cienkie, paluszki powinny sie piec dosc rowno.
Ostudzic na kratce.
Magdalena Basett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |