Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Papryka chilli

Grupy

Szukaj w grupach

 

Papryka chilli

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-01 07:08:11

Temat: Papryka chilli
Od: Ab_ovo <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Ostatnio rodzina obdarowala mnie spora iloscia swiezej papryki
chilli i mam problem bo nie wiem co z nia zrobic aby nie zmarnowac
takiego dobrodziejstwa. Kiedys we Wloszech w jakies pizzerni widzialem
ze zalewano taka papryke oliwa w butelcei sluzyla ona jako poklad pod
pizze oraz dla smakoszy pikanterii jako "sos". Macie jakies sugestie
poza zamrozeniem ??

Dzieki

S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-01 07:17:40

Temat: Re: Papryka chilli
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 2003-09-01 at 09:08, Ab_ovo wrote:
> Witam,
> Ostatnio rodzina obdarowala mnie spora iloscia swiezej papryki
> chilli i mam problem bo nie wiem co z nia zrobic aby nie zmarnowac
> takiego dobrodziejstwa. Kiedys we Wloszech w jakies pizzerni widzialem
> ze zalewano taka papryke oliwa w butelcei sluzyla ona jako poklad pod
> pizze oraz dla smakoszy pikanterii jako "sos". Macie jakies sugestie
> poza zamrozeniem ??

Powiesic na nitce w zgrabnych koralach i wysuszyc. Pozniej wrzucic do
szczelnego sloiczka aliobo w calosci, alibo pokruszone. Zalac oliwa z
przekrojonym na pol zebmbem czosnku i galazka oregano - rzeczywiscie do
pizzy jak znalazl. UWAGA po kazdym kontakcie z rzeczona papryczka myc
dokladnie rece, bo inaczej zapomnisz, zatrzesz sobie oczy i bedziesz
plakac przez caly dzien (w najlepszym przypadku).

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-01 07:38:46

Temat: Re: Papryka chilli
Od: Ab_ovo <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki, mysle ze to dobry pomysl.

Pozdrawiam

S.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-01 11:12:57

Temat: Re: Papryka chilli
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Kot wrote:

> Powiesic na nitce w zgrabnych koralach i wysuszyc. Pozniej wrzucic do
> szczelnego sloiczka aliobo w calosci, alibo pokruszone.

u mnie przez caly rok wisi nad kuchenna i tak po trochu pozbywam sie
takiej dekoracji
a suszy sie b. latwo i zaden robal w nia nie wchodzi
btw. polecalbym ci zachowac w calosci, np. do gulaszu wrzucasz w calosci
dzieki czemu smaczek przejdzie do potrawy, ale nie bedzie ona za ostra
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 09:11:54

Temat: Re: Papryka chilli
Od: Tomek Głowacki <tomek@nospam_pseinfo.pl> szukaj wiadomości tego autora

wiku wrote:
>
> u mnie przez caly rok wisi nad kuchenna i tak po trochu pozbywam sie
> takiej dekoracji
> a suszy sie b. latwo i zaden robal w nia nie wchodzi
> btw. polecalbym ci zachowac w calosci, np. do gulaszu wrzucasz w calosci
> dzieki czemu smaczek przejdzie do potrawy, ale nie bedzie ona za ostra
> wiku

Mam pytanie, a jak marynować taką ostrą paprykę? To znaczy, chciałbym
zrobić tak, żeby była taka fajna "słona", a nie kwaśna. Coś na zasadzie
jak kupowana ostra papryczka...

Pozdrawiam,
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

milośnikom grilla
oszczędny
deser
Papryka- jak ją zakonserwować, by nadawała się do lecza?
kukurydza

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »