« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-26 19:01:15
Temat: Pasta kokosowa - Creamed coconutWitam,
siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
kokosowego.
Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
2-3h w kuchni (brak czasu).
P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
--
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-26 19:04:23
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconutIn article <fasivq$odr$1@nemesis.news.tpi.pl>, "morghul" <t...@o...pl>
wrote:
> Witam,
> siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
> wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
> kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
> pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
> gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
> kokosowego.
>
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia
> 2-3h w kuchni (brak czasu).
>
> P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
Użyć jako dodatek do curry.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-26 19:11:38
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconutPo piwku czy zmęczony? ;)
>> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
>> spożytkować to cudo? :) Raczej proste i nie wymagające
>> siedzenia
>> 2-3h w kuchni (brak czasu).
Nie chciałem pisać, że mi obrzydło ale chyba muszę :).
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-26 19:15:06
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut** morghul <t...@o...pl> wrote:
> Witam, siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z wyjaśnieniem iż
> jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech kokosowy. Bardzo tłuste i
> bardzo aromatyczne. W temperaturze pokojowej jest twarde, o konsystencji
> margaryny, po ogrzaniu w gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można
> drobinki bielma kokosowego.
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak spożytkować to
> cudo? :) Raczej proste i nie wymagające siedzenia 2-3h w kuchni (brak czasu).
Różne zupy - tajskie, indonezyjskie, hinduskie itp.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-26 19:43:58
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconutA może coś słodkiego? :) Moja luba pałaszuje wszystko co ma
cukier :)
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-26 20:51:39
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut
Le dimanche 26 aout 2007 ŕ 21:01:15, dans <fasivq$odr$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Witam,
> siostrzyczka przy ostatnich odpowiedzinach zarzuciła mnie tym
> specyfikiem. Dla nie kumających co to za wynalazek śpieszę z
> wyjaśnieniem iż jest to nic innego jak zmielony na pastę orzech
> kokosowy. Bardzo tłuste i bardzo aromatyczne. W temperaturze
> pokojowej jest twarde, o konsystencji margaryny, po ogrzaniu w
> gorącej wodze robi się 'śmietana'. Wyczuć można drobinki bielma
> kokosowego.
> Curry na wszelkie sposoby już przerobiłem, jakies pomysły jak
> spożytkować to cudo? Raczej proste i nie wymagające siedzenia
> 2-3h w kuchni (brak czasu).
> P.S. Mam tego jeszcze ponad kilogram.
Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet kokosowy. Cala
wies sie do nas zlatuje na to.
Ewcia,
swiezo po huraganie Dean
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-26 23:11:48
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut
> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
> kokosowy. Cala
> wies sie do nas zlatuje na to.
Szczegóły proszę :)
Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-26 23:11:48
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut
> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
> kokosowy. Cala
> wies sie do nas zlatuje na to.
Szczegóły proszę :)
Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-27 21:22:09
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut
Le lundi 27 aout 2007 ŕ 01:11:48, dans <fat2os$9b2$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Czlowieku, my na Karaibach robimy z tego cudowny sorbet
>> kokosowy. Cala
>> wies sie do nas zlatuje na to.
> Szczegóły proszę
> Oczywiście nie zbiegowiska a wyrobu
1. Zagrzac skondensowane mleko
2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez sitko)
3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki z owej
4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
ps. osobiscie moja specjalnoscia jest wybieranie resztek z puszki po
mleku skondensowanym. Ale lodami tez nie pogardzam.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-29 21:20:00
Temat: Re: Pasta kokosowa - Creamed coconut> 1. Zagrzac skondensowane mleko
>
> 2. Wrzucic cala dostepna miazge kokosowa (filtrujac przez
> sitko)
>
> 3. Dorzucic struzki cynamonu + sok z zielonej cytryny + skorki
> z owej
>
> 4. Uzyskana pasc mieszac ostroznie w maszynce do lodow
Hmmm... i nic więcej? Ja to mam o konsytencji masła, twarde jak
kamień kiedy zimne.
--
ETERSTAR
Dawid Talarczyk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |