« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-01 16:02:21
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik "Popi" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1gqg0$ikk$1@news.tpi.pl...
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
> sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po pierwsze
wtedy
> na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak wiadomo zmniejszały swoja
> objetosc przez co było ich nie zaduzo. A jak nie poddusilem to w trakcie
> piczenia w piekarniku puszczały wode i z ciasta wychodził zakalec.
jak chce duzo pieczarek na pizzy, to nie ma bata, smaze je najpierw na
patelni, potem laduje na pizze.
Jak sluza tylko jako smakowy dodatek, to kroje jedna duza pieczare na
cieniutkie plastry i ukladam na samym wierzchu, w bardzo wysokiej
temperaturze nie zamorduje ciasta :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-01 20:26:02
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik "Popi" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1gqg0$ikk$1@news.tpi.pl...
> Witam !!
>
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
...ciach
> dziekuje
>
> Popi
nigdy nie dus pieczarek w plasterkach, bo wychodzi sieczka okropna, fuj.
Pieczarki jak malutenkie- to w calosci wieksze na 4,6 lub8 kawalkow,
konkretne ma byc jak ugryziesz.. Na mocno rozgrzany olej wrzuc pol kilo i
smaz na duzym ogniu .Przy malym ogniu bedzie duszenie i duzo plynu.Kilka
minut wystarczy .Nastepnie dodaj ociupinke masla, chwile poczekaj az sie
roztopi i przemieszaj aby smak masla zlapaly wszystkie pieczarki. Zdejmij z
ognia i wtedy dopiero posol i popieprz. Maja byc jasne ,lekko jedrne a nie
sflaczale . Cztery kilo na duza blache to przesada. Ja robie z 3 cebul i pol
kilograma pieczarek na duza blache . jak robisz bez cebuli- to wiecej jak
kilogram nie trzeba, tak mysle. Jesli chcesz wiecej jak pol kilo obsmazac
w/g tej metody to musisz zrobic nowe okrazenie zaczynajac wszystko od
poczatku.
jak chcesz o cos jeszcze zapytac, to wal smialo Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 07:10:36
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik "Popi" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1hc62$riv$1@news.tpi.pl...
. Aha - czemu nie mozna tego od razu na masle przysmazyc tylko
> najpierw na oleju - myslisz ze maslo sie spali ??
> serdecznie pozdrawiam
> Popi
maslo sie spali, bo te kilka minut trzeba smazyc na maksymalnym ogniu aby
odparowywac szybko plyn
I nie dawaj duzo tego oleju, bo jak wszystko zsumujesz,to zeby Ci w efekcie
koncowym nie plywalo:)), maslo nie zdzierzy
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 10:22:37
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b1igjj$s3v$1@news.tpi.pl...
>
>>
> maslo sie spali, bo te kilka minut trzeba smazyc na maksymalnym ogniu aby
> odparowywac szybko plyn
> I nie dawaj duzo tego oleju, bo jak wszystko zsumujesz,to zeby Ci w
efekcie
> koncowym nie plywalo:)), maslo nie zdzierzy
> Jola L-L
>
>
ja bym tez nie dawala czegos takiego co sie planta nazywa, bo jak takie
pieczarki wystygna to widac oblesne biale grudki, pfuj :(
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 12:51:31
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik "Popi" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1gqg0$ikk$1@news.tpi.pl...
> Witam !!
>
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w
ten
> sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po
pierwsze wtedy
> na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak wiadomo zmniejszały
swoja
> objetosc przez co było ich nie zaduzo. A jak nie poddusilem to w
trakcie
> piczenia w piekarniku puszczały wode i z ciasta wychodził zakalec.
Tym razem
> mam 4 kilo i prosiłbym o porade w jaki sposob bawicie sie pieczarkami
> uzywajac je do pizzy. Moze ktos robi inczej ??
>
> dziekuje
>
> Popi
>
>
Ja robię tak: podsmażam cebulkę (niewiele i w dodatku drobno
posiekaną)potem wrzucam pieczarki pokrojone w takie troszkę grubsze
plasterki i smażę do momentu aż płyn wyparuje (duszenie to zdaje się
jest pod przykryciem), nigdy nie są rozpaćkane a poza tym nie ma to
większego znaczenia bo i tak nie bardzo je widać (leżą na serze ale pod
paroma innym składnikami).
Pozdrawiam
Ania
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 14:03:53
Temat: Re: Pieczarki do pizzyPopi wrote:
> Witam !!
>
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
> sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po pierwsze
> wtedy na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak wiadomo zmniejszały
> swoja objetosc przez co było ich nie zaduzo. A jak nie poddusilem to w
> trakcie piczenia w piekarniku puszczały wode i z ciasta wychodził zakalec.
> Tym razem mam 4 kilo i prosiłbym o porade w jaki sposob bawicie sie
> pieczarkami uzywajac je do pizzy. Moze ktos robi inczej ??
kroję na kawałki i kładę na pizzę. Po pieczarkę je jeszcze dusić?
Jak chcesz koniecznie, to możesz podmażyć na porządnym ogniu w oleju z
dodatkiem (niekoniecznie) masła lub, jak ja robię, w sklarowanym maśle. Ale
to nigdy do pizzy. Na pizzę kłade wyłącznie surowe.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 15:49:14
Temat: Pieczarki do pizzyWitam !!
Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po pierwsze wtedy
na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak wiadomo zmniejszały swoja
objetosc przez co było ich nie zaduzo. A jak nie poddusilem to w trakcie
piczenia w piekarniku puszczały wode i z ciasta wychodził zakalec. Tym razem
mam 4 kilo i prosiłbym o porade w jaki sposob bawicie sie pieczarkami
uzywajac je do pizzy. Moze ktos robi inczej ??
dziekuje
Popi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 20:52:10
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b1hb37$gr9$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Popi" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:b1gqg0$ikk$1@news.tpi.pl...
> > Witam !!
> >
> > Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
> ...ciach
> > dziekuje
> >
> > Popi
>
> nigdy nie dus pieczarek w plasterkach, bo wychodzi sieczka okropna, fuj.
> Pieczarki jak malutenkie- to w calosci wieksze na 4,6 lub8 kawalkow,
> konkretne ma byc jak ugryziesz.. Na mocno rozgrzany olej wrzuc pol kilo i
> smaz na duzym ogniu .Przy malym ogniu bedzie duszenie i duzo plynu.Kilka
> minut wystarczy .Nastepnie dodaj ociupinke masla, chwile poczekaj az sie
> roztopi i przemieszaj aby smak masla zlapaly wszystkie pieczarki. Zdejmij
z
> ognia i wtedy dopiero posol i popieprz. Maja byc jasne ,lekko jedrne a nie
> sflaczale . Cztery kilo na duza blache to przesada. Ja robie z 3 cebul i
pol
> kilograma pieczarek na duza blache . jak robisz bez cebuli- to wiecej jak
> kilogram nie trzeba, tak mysle. Jesli chcesz wiecej jak pol kilo obsmazac
> w/g tej metody to musisz zrobic nowe okrazenie zaczynajac wszystko od
> poczatku.
>
> jak chcesz o cos jeszcze zapytac, to wal smialo Jola L-L
>
przeokrutne dzięki za rade - spróbuje jak piszesz - a te 4 kilo po to bo dla
12 osoób bedzie wyzerka :-). Zawsze mi taka ciapka wychodziła i musiałem
kłaść na pieczarkach rozne rzeczy celem uzyskania kamuflazu. A teraz mam
pomysl taki zeby zrobic tak jak radzisz ale na sama gore poloze 8-10 wiorek
z pieczarek tak jak radzi [Wkn] celem uzyskania wygladu i zobaczymy co
wyjdzie. Aha - czemu nie mozna tego od razu na masle przysmazyc tylko
najpierw na oleju - myslisz ze maslo sie spali ??
serdecznie pozdrawiam
Popi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 10:58:34
Temat: Re: Pieczarki do pizzy
Użytkownik Popi <s...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b1gqg0$ikk$...@n...tpi.pl...
> Witam !!
>
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w ten
> sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po pierwsze
wtedy
> na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak wiadomo zmniejszały swoja
> objetosc przez co było ich nie zaduzo. A jak nie poddusilem to w trakcie
> piczenia w piekarniku puszczały wode i z ciasta wychodził zakalec. Tym
razem
> mam 4 kilo i prosiłbym o porade w jaki sposob bawicie sie pieczarkami
> uzywajac je do pizzy. Moze ktos robi inczej ??
>
nie wolno solic pieczarek na pizzy przed pieczeniem
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-03 12:35:00
Temat: Re: Pieczarki do pizzyW artykule news:b1gqg0$ikk$1@news.tpi.pl,
niejaki Popi z adresu <s...@w...pl> napisał:
> Witam !!
>
> Mam mały problem. Jutro mam robić pizze i zawsze robiłem pieczarki w
> ten sposób ze kriłem je na bardzo drobne plastry i dusiłem ale po
> pierwsze wtedy na pizzy nie wygladały zbyt apatycznie oraz jak
> wiadomo zmniejszały swoja objetosc przez co było ich nie zaduzo. A
> jak nie poddusilem to w trakcie piczenia w piekarniku puszczały wode
> i z ciasta wychodził zakalec. Tym razem mam 4 kilo i prosiłbym o
> porade w jaki sposob bawicie sie pieczarkami uzywajac je do pizzy.
> Moze ktos robi inczej ??
Moje dzieci praktykują coś takiego :
1. zawsze pieczarki surowe
2. ścierane na tarce na duże wióry
Smacznego.
--
Pozdrawiam,
Zarjan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |