« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-05 13:24:02
Temat: PieczywoCzy ktoś gdzieś widział przepisy na pieczywo kukurydziane,
jeczmienne, gryczane, nie wiem jeszcze jakie może być,
z wykluczeniem całkowitym pszenicy i żyta? Nie chodzi o ciasta,
tylko o chleb albo bułkę. A moze gdzieś w Warszawie takie pieką?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-05 20:45:01
Temat: Re: Pieczywo
Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...pl...
> Czy ktoś gdzieś widział przepisy na pieczywo kukurydziane,
> jeczmienne, gryczane, nie wiem jeszcze jakie może być,
> z wykluczeniem całkowitym pszenicy i żyta
Na pewno taka piekarnia jest na Woli . Na Mokotowie chyba tez,
ale dokladniej powie Ci ktos z rodzicow dzieci na diecie bezglutenowej.
Jesli nie tutaj to na pl.soc.dzieci. Ja kiedys pieklam swojemu dziecku dobre
ciasto z maki ziemniaczanej z dodatkiem oleju.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-05 22:39:11
Temat: Re: PieczywoUżytkownik "Beata" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:asoe4o$2v4$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@p...pl...
> > Czy ktoś gdzieś widział przepisy na pieczywo kukurydziane,
> > jeczmienne, gryczane, nie wiem jeszcze jakie może być,
> > z wykluczeniem całkowitym pszenicy i żyta
> Na pewno taka piekarnia jest na Woli . Na Mokotowie
chyba tez,
> ale dokladniej powie Ci ktos z rodzicow dzieci na diecie
bezglutenowej.
Myslisz o Piekarni Fundacji "Przekreslony Kłos". Oni robia pieczywo
bezglutenowe, ale z pszenicy, tylko zmodyfikowanej na okolicznosc
glutenu. Dla diety bezpszenicznej sie nie nadaje. A ich chleb kupuje
si ena zamowienie, m.in. w sklepie w Al. Wyzwolenia, na samym poczatku
po stronie nieparzystej (chyba 3/5), w W-wie oczywiscie. Sa tez tam
gotowe mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego. Ale jesli chodzi o
male dziecko to czesto wbrew pozorom szkodzi pszenica, nie tylko
gluten, wowczas niewiele to pomoze. U nas wlasnie tak jest i Wiktor
wsuwa chrupki chlebek zytni bez cukru Chaber. Zwyklego zytniego (na
zakwasie) nie chce, tylko ten chrupki. Tak wiec nie kombinuje z
wypiekami, bo i tak nie chce "miekkiego" chleba.
Trzeba poczytac sklad na opakowaniach, ryzowe chrupkie Wasa powinno
byc OK, kukurydziane nie, bo ma w skladzie make pszenna. Oprocz tego
sa wafle ryzowe (takie okragle, ostatni rowneiz w ksztalcie chrupkiego
pieczywa) i kukurydziane oraz ryzowo-kukurydzinae i ryzowo-gryczane, w
kazdym wiekszym sklepie i markecie. Moje dziecko je jadlo namietnie
jak mial ok. 10 m-cy, teraz mu sie znudzily i tylko chce "plep" zytni
Chabra.
--
:-) Monika & Wiktor
www.bitpump.pl/wiktor, zobacz tez www.beagle.pl i www.catulus.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-06 10:07:37
Temat: Re: PieczywoMonika B-W wrote:
(...)
> Trzeba poczytac sklad na opakowaniach, ryzowe chrupkie Wasa powinno
> byc OK, kukurydziane nie, bo ma w skladzie make pszenna. Oprocz tego
> sa wafle ryzowe (takie okragle, ostatni rowneiz w ksztalcie chrupkiego
> pieczywa)
:-) Nazwalam je styropian - wyglad podobny, smak tez.
> i kukurydziane oraz ryzowo-kukurydzinae i ryzowo-gryczane, w
> kazdym wiekszym sklepie i markecie. Moje dziecko je jadlo namietnie
> jak mial ok. 10 m-cy, teraz mu sie znudzily i tylko chce "plep" zytni
Zytni tez nie moze byc - alergia na pszenice i zyto. Dostalam
sporo przepisow, bede piec I ewentualnie donosic o sprawdzonych
przepisach :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |