Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik Zosi Karpielowej-pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piernik Zosi Karpielowej-pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-22 07:14:28

Temat: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie

W przepisie nie ma mowy o temp. pieczenia , moge prosić o podanie jej , bo
właśnie zabieram się za tego piernika:))

pozdr Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-22 08:19:20

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Magdalena W." <b...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Meg" <m...@g...pl> napisał w wiadomości

> W przepisie nie ma mowy o temp. pieczenia , moge prosić o podanie
jej , bo
> właśnie zabieram się za tego piernika:))
Około 160 stopni, żeby go nie przypalić. A potem, to już
organoleptycznie przy pomocy patyczka trzeba sprawdzać. Z wierzchu ma
być elegancko jasno-brązowy, nie spieczony na ciemno.
Ja w tym roku nie robię, brak chętnych do konsumpcji piernika w
rodzinie :(

Pozdrawiam
Magdalena



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 08:52:22

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Około 160 stopni, żeby go nie przypalić. A potem, to już
> organoleptycznie przy pomocy patyczka trzeba sprawdzać. Z wierzchu ma
> być elegancko jasno-brązowy, nie spieczony na ciemno.
> Ja w tym roku nie robię, brak chętnych do konsumpcji piernika w
> rodzinie :(
>

wielkie dzięki!

właśnie siedzi w piecu , tylko że tam było 1 kg mąki i ma mieć konsystencje
sopli opadających z łyżki , u mnie była tak konsystencje po dodaniu ok 3/4
kg mąki i nie dawałam już więcej , dobrze zrobiłam czy źle?

pozdr Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 08:54:19

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> właśnie siedzi w piecu , tylko że tam było 1 kg mąki i ma mieć
> konsystencje
> sopli opadających z łyżki , u mnie była tak konsystencje po dodaniu ok 3/4
> kg mąki i nie dawałam już więcej , dobrze zrobiłam czy źle?

tak sobie myślę, że dobrze
wszystko jest funkcją między innymi wielkością jajek :-)

jak sie upiecze to daj znać jak wyszło.

Pozdrawiam!

Jini.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 08:58:28

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

funkcją wielkości jajek ;-)

jini - zakręcona przez Borysewicza, który znowu jęczy w jej radio ...
wrrr....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 09:06:08

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> tak sobie myślę, że dobrze
> wszystko jest funkcją między innymi wielkością jajek :-)
no właśnie :))
jakbym dała całą mąke to mógłby wyjść skorupiak a nie piernik :)

> jak sie upiecze to daj znać jak wyszło.
>



pewnie że dam
na razie siedzi juz 40 min i ładnie się rówmieni :))

pozdr Magda modląca sie przy piekarniku




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 10:36:19

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Magdalena W." <b...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Meg" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
>
> właśnie siedzi w piecu , tylko że tam było 1 kg mąki i ma mieć
konsystencje
> sopli opadających z łyżki , u mnie była tak konsystencje po dodaniu
ok 3/4
> kg mąki i nie dawałam już więcej , dobrze zrobiłam czy źle?
Myślę, że dobrze - skoro ciasto prawidłowo wyglądało, to znaczy że
więcej nie potrzebowało tej mąki. Jak słusznie zauważyła Jini,
wielkość jajek ma znaczenie ;-)

Napisz, czy się udał. Dla testów można odkroić 'dupkę' z
przeproszeniem, a resztę ukryć przed domownikami :)

Pozdrawiam
Magdalena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 10:55:23

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Meg" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Myślę, że dobrze - skoro ciasto prawidłowo wyglądało, to znaczy że
> więcej nie potrzebowało tej mąki. Jak słusznie zauważyła Jini,
> wielkość jajek ma znaczenie ;-)
>
> Napisz, czy się udał. Dla testów można odkroić 'dupkę' z
> przeproszeniem, a resztę ukryć przed domownikami :)
>

Uff, jeden już opuścił piekarnik i został pozbawiony "dupki":)
Jest lekko wilgotny w środku i smakuje pysznie , "dupka" została rozszarpana
przez domowników więc chyba jest ok , ale musiałam przyrumienić go dosć
mocno bo był ciągle mokry patyk , czas pieczenia wydłużył się do godziny z
kawałkiem , lecz to moja wina bo nie podzieliłam ciasta na dwie równe porcje
i ten pierwszy wyskoczył prwie z keksówki a drugi jest na 3/4 wysokości i
pewnie bedzie sie krócej piekł :)
Jak odleży troche w sciereczce (ten duży ) to chyba wkroje się głebiej aby
sprawdzić czy środek sie upiekł

pozdr Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 10:57:41

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak odleży troche w sciereczce (ten duży ) to chyba wkroje się głebiej aby
> sprawdzić czy środek sie upiekł
>
> pozdr Magda


no i przez Was pachnie mi piernikiem w pracy .. echhhhh..... ;-)))))


Jini - aniołek z piernika.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-22 15:24:29

Temat: Re: Piernik Zosi Karpielowej-pytanie
Od: "Magdalena W." <b...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jini" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
>
> no i przez Was pachnie mi piernikiem w pracy .. echhhhh..... ;-)))))
Zrób jak przyjdziesz do domu, ten piernik Zosi K. robi się szybko
dość.

Pozdrawiam
Magdalena
z bigosem i marmoladą pomarańczową na kuchence :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Piernikowy szał
łosoś
Zagęszczanie sosów mąką.
sałatka na szkolna wigili
Pierniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »