Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piersi inaczej

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piersi inaczej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-27 20:00:15

Temat: Piersi inaczej
Od: "Kasia Orzeł" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
filetami z kurczaka/
Pozdrawiam Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-27 20:25:42

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kasia Orzeł <k...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9jshci$sfe$...@n...onet.pl...
> Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
> filetami z kurczaka/
> Pozdrawiam Kasia
>
>
Mnóstwo rzeczy :-))))))))
Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-27 20:58:16

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kasia Orzeł <k...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9jshci$sfe$...@n...onet.pl...
> Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
> filetami z kurczaka/
> Pozdrawiam Kasia
>
>
A tak poważnie, to można na przykład

1) zupkę chińską, bardzo smakowitą:

2 cycki z kurczaka
garść pędów bambusa
kilka chińskich grzybków
kilka uduszonych pieczarek
papryka świeża, pół mniej więcej
makaron sojowy
sos sojowy
sólpieprz
ostra papryka
vegeta albo cóś podobnego do smaku, jakaś kostka rosołowa może

Grzybki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy w paseczki. Do
miękkości to one się nigdy nie ugotują, nie liczcie na to. Piersi kroimy w
kostkę i podsmażamy, a potem chlup to do gara z osolona wodą. Podsmażone i
pokrojone pieczary też chlup do gara. Dorzucamy pędy bambusa, które dają
specyficzny smaczek naszej zupce, pokrojoną w kostkę albo w paseczki
podsmażoną paprykę i makaron sojowy. Życzę cierpliwości w łamaniu, ja go
zazwyczaj ukręcam, bo łamliwy to ten makaron nie jest. Za to podczas
gotowania zmieni kolor na przezroczysty. Ja do tej zupencji dodaję jeszcze
rozbełtane wcześniej jajo. Tworzą się wtedy wesołe kluseczki. Wszystko
trzeba oczywiście posolić, popieprzyć, popapryczyć i potraktować sosem
sojowym. Mniam.Dokładnych proporcji nie podaję, bo najlepiej wrzucać na oko
jak kto lubi. Ja jeszcze dorzucam czerwoną fasolkę z puszki, ale nie za
dużo, garstkę, z reszty można zrobić sałatkę.

2) chińszczyznę na patelni:

Piersi z kurczaka pokroić w paseczki, wpakować na pół godziny do sosu
sojowego. Usmażyć.
Będą też potrzebne:
papryka w paski
pieczarki
pędy bambusa
grzybki chińskie
cebulka w paski
może być trochę kiełków sojowych

Cebulkę pokroić w paski i podsmażyć, dorzucić pokrojone pieczary,
podgotowane i popaskowane grzybki chińskie, paprykę, bambusa, kiełki.
Wymiąchać, dodać kurczaka. Zalać sosem, najprościej jakimś słoiczkowym, ja
najbardziej lubie ostre, nie słodko kwaśne, to rzecz smaku. można też dać
sos fix knora do chińszczyzny, jest niezły.
Można zrobić samemu, ale komu by się chciało :-)))
No i oczywiście dosolić, dopieprzyć i co tam jeszcze chcesz

3) kawałki kurczaka wpakować do ciasta nalesnikowego i smażyć w głebokim
tłuszczu

4) cyce nadziać pieczarkami, natrzeć przyprawami, podlać odrobiną wody i
oleju i piec w piekarniku

5) sałatka z kurczakiem:

Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, ananasa, namoczone
wcześniej rodzynki, można orzechy i ryż, wybełtać z majonezem, posolić,
popieprzyć, wcinać ze smakiem.

6) zmielić i zrobić pyszne kotlety

7) użyć jako składnik zupy francuskiej boulabaisse obok jagnięciny i
wieprzowiny

8) wsadzić w marynate i upiec na grillu

9) zrobic potrawkę z pieczarkami w białym sosie i pożreć z makaronem

10) zrobić bitki w piwie z tymiankiem i papryką, wsuwać z ryżem

itp.
o dokładniejsze wskazówki prosić, bo nie chce mi się teraz pisać

Wkn :-)))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-27 21:11:05

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
> filetami z kurczaka/
> Pozdrawiam Kasia

1. panierowane parmezanem
2. na patyku w sosie orzechowym
3. curry różnego autoramentu
4. zawijane z farszem
teraz farsze. Mogą być różniste

hospodin pomilyj, może tak zobacz, co jeszcze musi się stracić z
lodówki, to wymyślimy potrawę do tego, bo mi się tyle nasuwa, że aż mi
ślinka cieknie...

5. kotleciki zapiekane z pomidorem i serem.....


Ach, już kończę

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 10:51:14

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "Lisa" <s...@g...net> szukaj wiadomości tego autora


"Kasia Orzeł" <k...@w...pl> wrote in message
news:9jshci$sfe$1@news.onet.pl...
> Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
> filetami z kurczaka/
> Pozdrawiam Kasia
>
>

Znam przepyszne danie, ktore robi moja mama, a teraz rowniez ja :-)

skladniki(dla dwoch ososb):

dwie piersi z kuraczka
dwa pory
jedna cebula
olej
pieprz, sol, bazylia, oregano, przyprawa do kuraczka, moze byc tez curry

Przygotowanie(calkiem proste:-))

piersi robic pokoroic w srednia kostke(np.1,5cm na 1cm)
wrzucic na rozgarzany olej, poczekac az nabiora bialego koloru i przyprawic,
smazyc chwilke do zlotego koloru, nastepnie wrzucic pokrojona w kostke
cebule i w krazki por. Dusic pod przykryciem az do miekkosci poru. Podawac
z ryzem.
Poprostu pycha!

smacznego

Lisa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 11:09:49

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> dwie piersi z kuraczka
> dwa pory
> jedna cebula
> olej
> pieprz, sol, bazylia, oregano, przyprawa do kuraczka, moze byc tez curry
>
> Przygotowanie(calkiem proste:-))
>
> piersi robic pokoroic w srednia kostke(np.1,5cm na 1cm)
> wrzucic na rozgarzany olej, poczekac az nabiora bialego koloru i przyprawic,
> smazyc chwilke do zlotego koloru, nastepnie wrzucic pokrojona w kostke
> cebule i w krazki por. Dusic pod przykryciem az do miekkosci poru. Podawac
> z ryzem.

ja też robię coś podobnego!

Mój wariant:
Smażę trochę dłużej (tzn złote a nie białe). Dodaję drobno pokrojone
suszone morele. Żadnej "przyprawy do kurczaka", tylko proszek curry,
ewentualnie takowy własnej roboty, choć czasami mi się nie chce samemu
mieszać. Do tego papryka, chili (jak dzieciaki nie jedzą), zamiast soli
sos sojowy słony i ketjap manis. Na koniec śmietana i/lub mleczko
kokosowe i banan do zagęszczenia całości. Też dobre.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 15:32:41

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...

>Na koniec śmietana i/lub mleczko
> kokosowe i banan do zagęszczenia całości. Też dobre.
>
> Waldek

Waldus !
juz sobie Twoj przepis kopiuje, bo mnie zalatwiles tym bananem do
zageszczania: nie wpadlabym na to sama :)))

ucieszona Jola L-L
lubiaca nowosci w swiecie piersi he,he,he (kulinarnym- a jakze)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 16:00:51

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Mój wariant:
>Sma?? troch? d?u?ej (tzn z?ote a nie bia?e). Dodaj? drobno pokrojone
>suszone morele. ?adnej "przyprawy do kurczaka", tylko proszek curry,
>ewentualnie takowy w?asnej roboty, cho? czasami mi si? nie chce samemu
>miesza?. Do tego papryka, chili (jak dzieciaki nie jedz?), zamiast soli
>sos sojowy s?ony i ketjap manis. Na koniec ?mietana i/lub mleczko
>kokosowe i banan do zag?szczenia ca?o?ci. Te? dobre.
>
>Waldek

slinka mi leci!! MUSZE z tymi bananami sprobowac. a co to ketjap
manis? - cos mi sie kojarzy z ketczupem i rekami...

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 16:27:29

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "MaF" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kasia Orzeł" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9jshci$sfe$1@news.onet.pl...
> Czy ktos moze wie co jeszcze oprocz zwyklych kotletow mozna zrobic z
> filetami z kurczaka/
> Pozdrawiam Kasia
Witam
Moze z grilla
Pierwszy raz jadlem w Polkowicach w przydroznym barze.
Pokroic w kostki 4x4 przyprawic, nadziewac na szpadki naprzemian z boczkiem
wedzonym i plastrami cebuli. Szybkie i smaczne. Wydaje mi sie, ze szpadki
mozna takze usmazyc na patelni.
MarekF


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-28 17:00:45

Temat: Re: Piersi inaczej
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Waldemar Krzok <5...@t...de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@t...de...


> Na koniec śmietana i/lub mleczko
> kokosowe >
> Waldek

jeszcze tylko zapytam jaka smietana , bo wymiennie na mleczko kokosowe
wskazuje na slodka kremowke,
to jak bedzie ?

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kombiwar? Za czy przeciw?
Placek drozdowy
Serek hochland do zrazów i roladek
tylko test - nie czytajcie
rozkrecam sie czyli o galerii ciag dalszy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »