| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-08 20:47:11
Temat: Piersi kurze w sosie serowymPiersi kurze w sosie serowym na 2 osoby
8-10 srednich pieczarek
2 piersi kurze bez skory i kosci
1 lyzka pieprzu swiezo skruszonego
maslo i olej do smazenia
100 ml rosolu
1 zabek czosnku
100 ml slodkiej smietanki
100 ml startego sera, np. mozarella
2 lyzki startego parmezanu
naczynie do zapiekania
Piec rozgrzac do 200°C. Pieczarki pokroic. Piersi obrac z tluszczu i
wlokien, umyc i obtoczyc w grubo ultuczonym pieprzu, obficie z kazdej
strony. Szybko obsmazyc piersi na bardzo goracym tluszczu (pol na pol
maslo i olej), az brazowe, i przelozyc do naczynia do zapiekania. Moga
byc surowe w srodku. Do goracej patelni dodac pieczarki, troche wiecej
tluszczu i podsmazyc, az zaczna brazowiec, dodac czosnek, i gdy
zmatowieje, rosol. Wymieszac zeskrobujac dno patelni. Zdjac z ognia,
dodac smietanke i ser mozarella, wymieszac i wylac na mieso. Zasypac
parmezanem. Piec az sos bedzie bulgotal i brazowial miejscami.
Jesli ma sie dwa lodkowate naczynia do zapiekania, to mozna zrobic
indywidualne porcje i tak podac na talerz w tych zapiekankach. Mozna
udekorowac liscmi bazyli.
Wedlug mnie, rosol dodaje wystarczajacej slonosci, ale jesli ktos musi
miec wiecej soli, to mozna dodac cwierc lyzeczki soli do smietanki.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-08 21:17:20
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowym
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3EBAC24E.673064C6@olypen.com...
> Piersi kurze w sosie serowym na 2 osoby
>
> 8-10 srednich pieczarek
> 2 piersi kurze bez skory i kosci
> 1 lyzka pieprzu swiezo skruszonego
> maslo i olej do smazenia
> 100 ml rosolu
> 1 zabek czosnku
> 100 ml slodkiej smietanki
> 100 ml startego sera, np. mozarella
> 2 lyzki startego parmezanu
Mmmmmm .. tos mi narobila na noc smaku :)))
Cos mi sie wydaje, ze wlansie zaplanowalam, dzieki Tobie, niedzielny obiad
:)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-10 09:54:28
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowymWymieszac zeskrobujac dno patelni.
...z teflonem? ;-)))
Adal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-10 17:16:03
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowym
adal wrote:
>
> Wymieszac zeskrobujac dno patelni.
>
> ...z teflonem? ;-)))
>
> Adal
Ja uzywam zeliwnych patelni, bo nie stosuje zadnych sztucznych,
plastykowych nawierzni w kuchni, ktore by reagowaly z jedzeniem. Wole
sie nie truc. A jako kobiecie zelazo przenikajace do jedzenia z patelni
jest potrzebne i zdrowe.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-11 02:11:36
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowymMagdalena Bassett wrote:
(...)
> Szybko obsmazyc piersi na bardzo goracym tluszczu (pol na pol
> maslo i olej), az brazowe, i przelozyc do naczynia do zapiekania. (..)
Magdaleno,
z ciekawoscia przeczytalam o twoim sposobie obsmazania pol
na pol maslem i olejem i nie moge sie powstrzymac zeby nie
zapytac - dlaczego?
CZy taka mieszanka nie jest czasem niekorzystna dla zdrowia?
Mam w glowie zakorzenione, ze maslo ma niska temperature
topnienia i raczej nie nadaje sie do podsmazania mies, olej
przeciwnie.
Wiec dlatego pozwolilam sobie zadac Ci to pytanie bo teraz
mnie te "pol na pol" nurtuje.
Bede wdzieczna za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie,
Ewa MN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-11 08:47:43
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowymEva MN wystukała:
> Magdaleno,
> z ciekawoscia przeczytalam o twoim sposobie obsmazania pol
> na pol maslem i olejem i nie moge sie powstrzymac zeby nie
> zapytac - dlaczego?
> CZy taka mieszanka nie jest czasem niekorzystna dla zdrowia?
> Mam w glowie zakorzenione, ze maslo ma niska temperature
> topnienia i raczej nie nadaje sie do podsmazania mies, olej
> przeciwnie.
Będę zgadywać - dla smaku? No i piersi z kurczaka nie wymagają
IMO aż tak wysokich temperatur przy podsmażaniu jak inne mięsa.
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Chłopaj odego topca! (Szeryf z Rottingham)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-12 01:56:23
Temat: Re: Piersi kurze w sosie serowym
Jo'Asia wrote:
>
> Eva MN wystukała:
>
> > Magdaleno,
> > z ciekawoscia przeczytalam o twoim sposobie obsmazania pol
> > na pol maslem i olejem i nie moge sie powstrzymac zeby nie
> > zapytac - dlaczego?
> > CZy taka mieszanka nie jest czasem niekorzystna dla zdrowia?
> > Mam w glowie zakorzenione, ze maslo ma niska temperature
> > topnienia i raczej nie nadaje sie do podsmazania mies, olej
> > przeciwnie.
>
> Będę zgadywać - dla smaku? No i piersi z kurczaka nie wymagają
> IMO aż tak wysokich temperatur przy podsmażaniu jak inne mięsa.
Tylko i wylacznie dla smaku. Zmniejsza mi to ilosc uzytego masla, ktore
jest niezdrowe ponoc, a jednak daje smak.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |