Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piwo imbirowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piwo imbirowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-31 22:33:32

Temat: Piwo imbirowe
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Zgodnie z obietnicą przesyłam przepis na piwo imbirowe. Jeszcze nie
robiłem sam, ale kilka razy piłem u kumpla - i mi smakuje.

Przepis - jak napisał autor - pochodzi z książki, ale uwagi są cenne:

Piwo imbirowe (Trynidad)
1 łyżeczka drożdży
2 łyżeczki mški pszennej
2 łyżeczki imbiru w proszku
3 i 3/4 litra wrzšcej wody
3 szklanki cukru
6 łyżek soku z cytryny, rabarbaru lub białej porzeczki
2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka aromatu
cytrynowego
2 grzanki

1. Wzypać do miski imbir, zalać wrzšcš wodš, dodać cukier, sok i
skórkę lub
substytuty, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2. Drożdże wymieszać z mškš i 3 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10
min.
3. Grzanki posmarować rozczynem (drożdży z mškš i wodš), włożyć do
wody z
imbirem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
4. Napój przecedzić do butelek, mocno zakręcić, wstawić do lodówki
5. Podawać po dwóch dniach, z kostkami lodu lub bez.

Katarzyna Pospieszalska, Przygoda Kulinarna, Warszawa 1987

Moje uwagi:
1. Nie stosuję skórki cytrynowej i stanowczo odradzam aromat, bo to
ohydztwo.
2. Nie ma co wody przelewać. Pierwotna fermentacja w tym samym garnku,
co
gotowanie. Im mniej przelewania tym mniejsza szansa zakażenia. No,
chyba że
Cię matka goni.
3. Kiedy dodajesz drożdży, brzeczka musi być ledwo ciepła, żeby się
biedactwa nie rozgotowały.
4. Butelki - najlepsze po piwie, z drucikiem i porcelankš.

Pozdrawiam i życzę sukcesów piwowarskich.
--
----------------------------------------------------
------------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net v 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak przechowywac przepisy w komputerze
Dziekuje za ciekawy wieczor
Re: Swiniobicie
Kacze jajka zakonserwowane po chinsku (na czarno lub czerwono!)
weekend

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »