| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-31 22:33:32
Temat: Piwo imbiroweWitam,
Zgodnie z obietnicą przesyłam przepis na piwo imbirowe. Jeszcze nie
robiłem sam, ale kilka razy piłem u kumpla - i mi smakuje.
Przepis - jak napisał autor - pochodzi z książki, ale uwagi są cenne:
Piwo imbirowe (Trynidad)
1 łyżeczka drożdży
2 łyżeczki mški pszennej
2 łyżeczki imbiru w proszku
3 i 3/4 litra wrzšcej wody
3 szklanki cukru
6 łyżek soku z cytryny, rabarbaru lub białej porzeczki
2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka aromatu
cytrynowego
2 grzanki
1. Wzypać do miski imbir, zalać wrzšcš wodš, dodać cukier, sok i
skórkę lub
substytuty, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
2. Drożdże wymieszać z mškš i 3 łyżkami ciepłej wody, odstawić na 10
min.
3. Grzanki posmarować rozczynem (drożdży z mškš i wodš), włożyć do
wody z
imbirem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
4. Napój przecedzić do butelek, mocno zakręcić, wstawić do lodówki
5. Podawać po dwóch dniach, z kostkami lodu lub bez.
Katarzyna Pospieszalska, Przygoda Kulinarna, Warszawa 1987
Moje uwagi:
1. Nie stosuję skórki cytrynowej i stanowczo odradzam aromat, bo to
ohydztwo.
2. Nie ma co wody przelewać. Pierwotna fermentacja w tym samym garnku,
co
gotowanie. Im mniej przelewania tym mniejsza szansa zakażenia. No,
chyba że
Cię matka goni.
3. Kiedy dodajesz drożdży, brzeczka musi być ledwo ciepła, żeby się
biedactwa nie rozgotowały.
4. Butelki - najlepsze po piwie, z drucikiem i porcelankš.
Pozdrawiam i życzę sukcesów piwowarskich.
--
----------------------------------------------------
------------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net v 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |