| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-30 15:49:22
Temat: Placek z morelami i kruszonkąWitam Wszystkich Smakoszy !!!
Znalazłam ostatnio wspaniałą książkę, a wniej wspaniały przepis:
"Placek z morelami i kruszonką"
SKŁADNIKI
Na ciasto:
250g mąki
20g drożdży
1/8 L letniego mleka
30g płynnego masła
30g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Na obłożenie:
1 duża puszka moreli (wagi825g, 420g netto owoców)
600g twarogu
3 jajka
150g cukru
skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
4 łyzki skrobi ziemniaczanej
Na kruszonkę:
175g mąki
100g płynnego masła
100g cukru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
cukier puder do oprószenia
SPRZĘT KUCHENNY
okrągła niska forma z głatkim brzegiem, o srednicy 35cm, sito z przetrząsaczem do
mąki, 1 duża miska plastykowa, sciereczka kuchenna, ręczny mikser, plastykowa (a co
to jest ?~?) kartka-zgarniacz ciasta, radełko, 1 mały rondel, 1 małe sitko.
CZAS WYKONANIA
Przygotowanie:
45 min
Pieczenie:
35-40 min
Leżakowanie:
50 min
WAŻNE RADY
1. Łatwiej będzie rozdrobnić kruszonkę, jeżeli zrobioną MASĘ potrzyma się przedtem
30min w lodówce.
PRZYRZĄDZENIE PLACKA Z MORELAMI I KRUSZONKĄ
1. Nagrzać piekarnik do temp. 200'C.
2. Rozwałkowane ciasto włożyć do natłuszczonej formy.
3. Przycisnąc brzegi ciasta do obrzeża formy.
4. Wystające części ciasta odciąć radełkiem.
5. Do twarogu wbić jajka.
6. Masę twarogową ucierać końcówkami miksera ręcznego.
7. Na spód ciasta wyłożyć masę twarogową, wyrównać powierzchnię.
8. Na wierzchu masy twarogowej ułożyć osączone morele.
9. Do mąki zmieszanej z cukrem i cynamonem dodać roztopione masło.
10. Kruszonkę obsypac morele.
11. Piec 35 min na środkowym poziomie piekarnika.
12. Upieczony placek oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS
1. Do miski przesiać mąkę, w zrobionym w niej wgłębieniu rozpuścić w letnim mleku
wkruszone drożdże. Przygotowany rozczyn posypac mąką i pod przykryciem zostawić na
15 min, by wyrósł.
2. Roztopione maśło wymieszać z cukrem, jajkiem i szczyptą soli. Kiedy na powierzchni
rozczynu pojawią się wyrażne pęknięcia, dodać roztopione masło z dodatkami i wszystko
razem starannie wyrabiać na głatkie, niezbyt gęste ciasto, aż zacznie odstawać od
ręki i od brzegu miski, a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
Pod przykryciem postawić znowu w ciepłym miejscu na 15-20 min do ponownego
wyrośnięcia, aż prawie podwoi swoją objętość.
3. wyłożyć morele na sito do obcieknięcia.
4. Okragłą niską formę z głatkim brzegiem natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem,
uformować brzeg ciasta.
5. Twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, skórką otartą z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
Masę twarogową rozsmarować na spodzie ciasta, na wierzchu ułożyć połówki moreli,
wypukłą stroną do góry.
6. Nagrzać piekarnik do temp. 200'C.
7. Na kruszonkę przesiać makę do miski, zmieszać z roztopionym masłem, cukrem i
cynamonem. z powstałej masy widelcem lub rękami sporządzić prawie jednakowej
wielkości grudki. Pokryć nią ciasto i całość zostawić ponownie na 10-15 min do
rośnięcia.
8. Piec 35-40 min na środkowym poziomie piekarnika. Po ostudzeniu oprószyć placek
cukrem pudrem.
WARIANTY
1. Zamiast moreli można wykorzystać jabłka lub śliwki węgierki.
2. Kruszonkę wymieszać ze zmielonymi migdałami.
3. do masy na kruszonkę można wymieszac dodatkowo 1 łyżkę kakao w proszku. W ten
sposób otrzyma się czekoladową kruszonkę:-)
Pozdrawiam i Życzę Smacznego !
Aldona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |