| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-22 18:43:18
Temat: Pletwa rekina.Witam,
zostalam 'szczesliwa posiadaczka' suszonych pletw rekina rodem z Chin.
W zwiazku z tym mam prosbe do wszystkich grupowiczow. Co dobrego mozna
z takowych przyrzadzic? Z gory dziekuje za porady.
--
>^-_-^< Salma
s...@p...onet.pl
ICQ 52631710
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-23 05:48:09
Temat: Re: Pletwa rekina.
Salma <s...@f...polbox.pl> wrote in message
news:aTmi4.51186$X3.1077249@news.tpnet.pl...
> Witam,
>
> zostalam 'szczesliwa posiadaczka' suszonych pletw rekina rodem z Chin.
> W zwiazku z tym mam prosbe do wszystkich grupowiczow. Co dobrego mozna
> z takowych przyrzadzic? Z gory dziekuje za porady.
>
> --
> >^-_-^< Salma
> s...@p...onet.pl
>
> ICQ 52631710
> Z pletw rekina gotuje sie zupe. Jak nie wiem, ale chyba nie grochowke...
Jak cos znajde to podesle... slowo harcerza !
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-23 18:54:42
Temat: Re: Pletwa rekina.
Salma <s...@f...polbox.pl> wrote in message
news:aTmi4.51186$X3.1077249@news.tpnet.pl...
> Witam,
>
> zostalam 'szczesliwa posiadaczka' suszonych pletw rekina rodem z Chin.
> W zwiazku z tym mam prosbe do wszystkich grupowiczow. Co dobrego mozna
> z takowych przyrzadzic? Z gory dziekuje za porady.
>
> --
> >^-_-^< Salma
> s...@p...onet.pl
>
> ICQ 52631710
>Obiecalem przepis wiec masz tyle, ze po angielsku ( dziekuj , ze nie po
chinsku )
Chicken "Gourds" and Shark's Fins
Materials:
500g shark's fins
250g raw chicken breast
50g fat pork
40g large dried shrimps
Preparations:
Finely mince the chicken breast and fat pork, add egg white and soup stock,
stir well to make a chicken paste.
Rinse the shark's fins, add soup stock, scallion sections, ginger slices and
prickly ash, steam for 2 hours.
Make 12 "gourds" out of the paste, insert shrimps in the top of the
"gourds", place on an oiled flat plate, steam for 10 minutes.
Put prickly ash oil, soup, seasoning and the "gourds" into a wok, braise
over a low heat for 5 minutes, take out the "gourds" add the shark's fins,
bring to the boil, thicken, put in a bowl, put the "gourds" around the
shark's fins.
\
A na wypadek jabys dostala od kogos gniazda jaskolcze, to masz przepis i na
taka zupe:
Swallow Nest in Clear Soup
Materials:
25g white swallow nest
1500g clear stock
12 pigeon eggs
15g ham
15 coriander stalks
Preparations:
Swell, by soaking, the swallow nest, tear into pieces and again soak in cold
water.
Cut 10g of the ham into pieces, the rest into strips.
Break the pigeon eggs into 12 separate oiled spoons, place some ham and
coriander on the two ends of each spoon, steam till well-done, these are the
willow leaf pigeon eggs.
Wash and dry the swallow nest, scald in clear stock, then take out, put in a
bowl and decorate with ham strips and coriander.
Place the pigeon eggs round the swallow nest.
Add salt and cooking wine to 1000g clear soup, bring to the boil, skim, add
MSG and seasoning, pour slowly into the bowl.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-23 18:59:19
Temat: Re: Pletwa rekina.
Salma <s...@f...polbox.pl> wrote in message
news:aTmi4.51186$X3.1077249@news.tpnet.pl...
> Witam,
>
> zostalam 'szczesliwa posiadaczka' suszonych pletw rekina rodem z Chin.
> W zwiazku z tym mam prosbe do wszystkich grupowiczow. Co dobrego mozna
> z takowych przyrzadzic? Z gory dziekuje za porady.
>
> --
> >^-_-^< Salma
> s...@p...onet.pl
>
> ICQ 52631710
a to fragment menu z chinskiej restauracji z cenami , zeby goscie nie
prosili o dokladke....
Supreme Broth Tiger Shark's Fin Soup
(per Person) $ 60.00
302 ---------------------------
Dark Chicken Shark's Fin Soup in Coconut Shell (Per Person) $ 30.00
304 --------------------------
Braised Snow Frog Shark's Fin Soup (Per Person) $ 26.00
306 ----------------------------------
Braised Superior Shark's Fin Soup (Per Person) $ 24.00
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-23 20:53:04
Temat: Re: Pletwa rekina.A oglądaliście film o łowieniu rekinów dla ich płetw?
(odcinamy płetwy i rekina do wody)
Po takim filmie odechciało by się każdemu zupy z płetw rekina.
Nawiasem mówiąc to Chińczycy specjalizują się w dziwnych potrawach (psy,
węże) bardzo ciekawa jest ceremonia przyrządzania węża w restauracjach
chińskich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 00:50:31
Temat: Re: Pletwa rekina.
Rurek WS <r...@p...sos.com.pl> wrote in message
news:388b6ee8@news.astercity.net...
> A oglądaliście film o łowieniu rekinów dla ich płetw?
> (odcinamy płetwy i rekina do wody)
> Po takim filmie odechciało by się każdemu zupy z płetw rekina.
> Nawiasem mówiąc to Chińczycy specjalizują się w dziwnych potrawach (psy,
> węże) bardzo ciekawa jest ceremonia przyrządzania węża w restauracjach
> chińskich.
>
Bardziej ciekawa jest ceremonia przyrzadzania psow w koreanskich
restauracjach ( bo psy to raczej koreansko- wietnamski przysmak). Szwagier
moj byl w Seulu na kontrakcie i opowiadal jak na oczach klienta zabija sie
biednego najlepszego przyjaciela czlowieka palka i to dosyc dlugo go sie
wali, bo ponoc wtedy mieso jest bardziej kruche..brrrr...
F.
PS. Zarl to i mowil, ze nawet nie zle...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-24 16:58:24
Temat: Re: Pletwa rekina.>Bardziej ciekawa jest ceremonia przyrzadzania psow w koreanskich
>restauracjach
nie wiem jak jest w korei, ale wiem ze tylko z biedy wietnamczycy jedza psy, a
nie dlatego ze jest to ich przysmak. kiedys mowili ze w polsce populacja
bocianow zmalala bo ludzie zaczeli je jesc w czasie stanu wojennego. Nie
oznacza to ze bocian jest polskim przysmakiem.
<eva>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 02:00:37
Temat: Re: Pletwa rekina.
Evajp <e...@a...com> wrote in message
news:20000124115824.06254.00000117@ng-fi1.aol.com...
> >Bardziej ciekawa jest ceremonia przyrzadzania psow w koreanskich
> >restauracjach
>
> nie wiem jak jest w korei, ale wiem ze tylko z biedy wietnamczycy jedza
psy, a
> nie dlatego ze jest to ich przysmak. kiedys mowili ze w polsce populacja
> bocianow zmalala bo ludzie zaczeli je jesc w czasie stanu wojennego. Nie
> oznacza to ze bocian jest polskim przysmakiem.
>
> <eva>
Kiedys mowili tez ze bocian dzieci nosi..Nie bylem w Polsce w czasie stanu
wojennego, ale nie uwierze, ze ludzie z glodu jedli bociany, tym bardziej,
ze jest to ptak przez wiesniakow szanowany jako przynoszacy szczescie...
Slysze to po raz pierwszy...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 12:28:50
Temat: Re: Pletwa rekina.> Kiedys mowili tez ze bocian dzieci nosi..Nie bylem w Polsce w czasie stanu
> wojennego, ale nie uwierze, ze ludzie z glodu jedli bociany, tym bardziej,
> ze jest to ptak przez wiesniakow szanowany jako przynoszacy szczescie...
> Slysze to po raz pierwszy...
> F.
>
>
Niestety, ale to prawda. Moja mama byla latem u znajomych na wsi i okoliczni
luje przynosili jej piekne zlowione ryby, zeby zarobic na "winko", oferowali
takze dziczyzne dowolna a takze bociana.
Bardzo to niestety, smutne.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-25 13:10:11
Temat: Re: Pletwa rekina.>nie wiem jak jest w korei, ale wiem ze tylko z biedy wietnamczycy jedza
psy, a
>nie dlatego ze jest to ich przysmak. kiedys mowili ze w polsce populacja
>bocianow zmalala bo ludzie zaczeli je jesc w czasie stanu wojennego. Nie
>oznacza to ze bocian jest polskim przysmakiem.
Nie wiem jak bociany, ale łabędzie ponoć są rewelacyjne ;) - przecież kiedyś
polowano na czaple i inne takie.
Tak czy siak myślę, że nie nam oceniać gusty kulinarne innyc narodów -
właściwie to chyba słuszne jest sformuowanie, że zcłowiek nie świnia i zje
wszystko ?
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |