Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Podaje przepis na eklery

Grupy

Szukaj w grupach

 

Podaje przepis na eklery

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-03-15 18:46:21

Temat: Podaje przepis na eklery
Od: Beazuku <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

CZESC!

A ha.
Skoro nie wyszly mi mufinki to nie podaje przepisu.
Eklery natomiast udaly sie wiec czemu nie.
Przepis pochodzi z ksiazki "Co dzis na obiad?" część 2

Pasta ptysiowa (około 18 ptysiów lub 10 eklerow)
1 szklanka wody
1/2 szklanki masla lub tluszczu
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka cukru
1 szklanka maki
4 jajka
1 jajko ubite


* Piekarnik nagrzać do 205 stopni
* W rondelku zagotowac wode, maslo, sol, cukier.Odstawic z ognia
* Wsypac cala make. Drewniana lyzka dokladnie wymieszac.
* Ponownie postawic na ogniu zeby wysuszyc ciasto. Caly czas mieszac,
zeby nie przypalic.
* Odstawc z ognia. Ciasto przelozyc do miski. Studzic przez 5 minut,
od czasu do czasu mieszajac.
* Dodawac po jednym jajku, az ciasto bedzie gladkie i lsniace.
* Na natluszczona blache wycisnac szpryca ptysie ( o wysokosci 2,5
cm) lub eklery( o wymiarach 10x2,5 cm)
* Posmarowac troche ubitym jajakiem. Uwazac zeby nie rozalac jajka na
balche. Piec w piekarniku przez 25-30 minut. Przed wypelnieniem
kremem odstawic do wystygniecia.

I juz.
Ja dalam maslo.
Slyszalam ze eklery maja sie wysuszyc wiec po wylaczeniu piekarnika
tylko sparawdzilam patyczkiem czy nie sa sorowe, ale jeszcze zostawilam
w piekarniku.

Mialy odstepy ale sie zlaly troche.

hehhehee
Generalnie maja wiecej tresci niz formy, ale sa smaczne.

Ja przelozylam kremem karpatkowym.
W ksiazce jest czekoladowy.

Pozdrawiam. Smacznego Beazuku
--
----------------------------------------------------
---------------
B...@p...onet.pl
http://www.republika.pl/beazuku
GG 5470466

"Aby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w drogę"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

to tylko test fju fju :o)
Mieso siekane ..? Jak?
Eklery-pytanie o wyciskanie
jak robicie.....
Tortilla

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »