| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-15 18:46:21
Temat: Podaje przepis na ekleryCZESC!
A ha.
Skoro nie wyszly mi mufinki to nie podaje przepisu.
Eklery natomiast udaly sie wiec czemu nie.
Przepis pochodzi z ksiazki "Co dzis na obiad?" część 2
Pasta ptysiowa (około 18 ptysiów lub 10 eklerow)
1 szklanka wody
1/2 szklanki masla lub tluszczu
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka cukru
1 szklanka maki
4 jajka
1 jajko ubite
* Piekarnik nagrzać do 205 stopni
* W rondelku zagotowac wode, maslo, sol, cukier.Odstawic z ognia
* Wsypac cala make. Drewniana lyzka dokladnie wymieszac.
* Ponownie postawic na ogniu zeby wysuszyc ciasto. Caly czas mieszac,
zeby nie przypalic.
* Odstawc z ognia. Ciasto przelozyc do miski. Studzic przez 5 minut,
od czasu do czasu mieszajac.
* Dodawac po jednym jajku, az ciasto bedzie gladkie i lsniace.
* Na natluszczona blache wycisnac szpryca ptysie ( o wysokosci 2,5
cm) lub eklery( o wymiarach 10x2,5 cm)
* Posmarowac troche ubitym jajakiem. Uwazac zeby nie rozalac jajka na
balche. Piec w piekarniku przez 25-30 minut. Przed wypelnieniem
kremem odstawic do wystygniecia.
I juz.
Ja dalam maslo.
Slyszalam ze eklery maja sie wysuszyc wiec po wylaczeniu piekarnika
tylko sparawdzilam patyczkiem czy nie sa sorowe, ale jeszcze zostawilam
w piekarniku.
Mialy odstepy ale sie zlaly troche.
hehhehee
Generalnie maja wiecej tresci niz formy, ale sa smaczne.
Ja przelozylam kremem karpatkowym.
W ksiazce jest czekoladowy.
Pozdrawiam. Smacznego Beazuku
--
----------------------------------------------------
---------------
B...@p...onet.pl
http://www.republika.pl/beazuku
GG 5470466
"Aby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w drogę"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |