| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-06 21:39:42
Temat: Pokrzywa-wartości odżywczeWitam!
Ma ktoś może informacje na powyższy temat? Może coś jest w sieci?
Zastanawiam się nad tym w związku z, ostatnio popularnymi, chińskimi
herbatkami.
Może wystarczy herbatka ze zwykłej pokrzywy- nota bene smaczna, ostatnio
piłam.
Bardzo ciekawie też urozmaica smak zwykłej herbaty. A kosztuje znacznie
taniej i nie musi być made in China:)
W zasadzie to można ją sobie nawet samemu nazbierać i nasuszyć.
Tylko na ile warto?
Pozdrawiam,
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-03-07 06:19:52
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywczeMarta Wieszczycka <m...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:b48f79$41f$1@atlantis.news.tpi.pl:
> Ma ktoś może informacje na powyższy temat? Może coś jest w sieci?
Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy. A jesli chodzi o info o
niej, to jedyne co mogę zaproponować, to poniższy tekst:
"Liście pokrzywy zawierają znaczne ilości witaminy C, nadto witaminy
B2, E, K, barwniki karotenowe, kwasy organiczne, histaminę, chlorofil,
sole mineralne. [...]
Pokrzywa jest zalecana w leczeniu awitaminozy wiosennej; działa
wzmacniająco na organizm, obniża zawartość cukru we krwi (w kuracji
przeciw cukrzycy). Wpływa na procesy przemiany materii. Działanie
lecznicze pokrzyw jest w zasadzie wielostronne."
Z książki Wiktora Pajora "Przyprawy Ziołowe w Kuchni".
--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-03-07 15:16:18
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywcze
Użytkownik "Seva" <n...@p...do.stopki.pl> napisał w
wiadomości news:Xns93374A3A9CFBC16seva108@om.tat.sat...
>A jesli chodzi o info o
(ciach)
Baaaardzo, bardzo dziękuję :))))
> Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy.
A pichci na świeżo, czy suszy i herbatkuje?
Bo chętnie bym się dowiedziała, co ciekawego można z takich pokrzyw
wykombinować?
Pozdrawiam,
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-03-10 06:31:43
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywczeMarta Wieszczycka <m...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:b4ad46$9f4$1@nemesis.news.tpi.pl:
>> Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy.
> A pichci na świeżo, czy suszy i herbatkuje?
Często robi coś takiego (przepis własny):
Pokrzywy z ryżem
Do zrobienia tej potrawy nadają się tylko młode liście, więc wiosna
jest najlepszą porą na tę potrawę.
Zebrane młode liście pokrzywy wrzucić do wrzącej wody i gotować
aż zmiękną (ok. 10 min.).
Pokroić na drobno.
Przyprawić:
1) można zrobić masalę, czyli podsmażyć na oleju lub ghi kminek indyjski,
kurkumę, asafetidę i chili.
2) można też zrobić zasmażkę z mąki i z dodatkiem odrobiny mleka.
3) dodać sol do smaku.
Pokrzywy wymieszać z ryżem (ilość ryżu wg uznania).
Zamias asafetity, możesz dać troszkę cebuli, a zamiast kminku indyjskiego
- zwykły.
--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-03-10 21:38:38
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywcze
Użytkownik "Seva" <n...@p...do.stopki.pl> napisał w
wiadomości news:Xns933A4C6552E5116seva108@om.tat.sat...
> Pokrzywy z ryżem
(ciach)
Brzmi smacznie. Choć nie wiem, czy mnie to nie przerośnie ;)
Ale nie wiedziałam, że można je gotować.
Wielkie, wielkie dzięki,
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |