« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-28 22:21:55
Temat: PolentaBylo pytanie o polente. Oto przepis, ktory najczesciej robie.
Polenta na 2 ososby
1 szklanka gruboziarnistej maki kukurydzianej (polenta)
2 szklanki rosolu
1/4 lyzeczki startych suszonych ziol (rozmaryn, szalwia, tymianek,
oregano, majeranek)
1/2 lyzeczki soli
2-4 lyzki startego parmezanu (wedle smaku)
2 lyzki masla do podsmazenia
Rosol, ziola i sol doprowadzic do wrzenia. Posypac na wrzacy rosol
polente, zamieszac i gotowac mieszajac az bedzie bulgotalo i bedzie
geste, jak kaszka manna. Dodac ser i wymieszac, az sie rozpusci.
Przelac do waskiego naczynia wysmarowanego maslem, albo do formy czy
miski. Przykryc pokrywka lub folia plastykowa.
Gdy calkowicie ostygnie, wyjac z naczynia, pokroic w grube plastry (2
cm). Maslo roztopic na patelni i podsmazyc plastry polenty z obu stron.
Podac plastry polenty z plastrami pomidorow, swiezej mozarelli i liscmi
bazylii, lub do miesa z sosem czy nawet do zupy (szczegolnie pomidorowej)
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-29 06:41:30
Temat: Re: Polenta
>
>Przelac do waskiego naczynia wysmarowanego maslem, albo do formy czy
>miski. Przykryc pokrywka lub folia plastykowa.
>
>Gdy calkowicie ostygnie, wyjac z naczynia, pokroic w grube plastry (2
>cm). Maslo roztopic na patelni i podsmazyc plastry polenty z obu stron.
>Podac plastry polenty z plastrami pomidorow, swiezej mozarelli i liscmi
>bazylii, lub do miesa z sosem czy nawet do zupy (szczegolnie pomidorowej)
>
>Magdalena Bassett
ja, jak robie, to wywalam na blat kuchenny, albo tace, albo co
innego przenosnego (raz - dwie deski do krojenia - ceramiczne), z
naczynia mi marnie wylazi ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |